Bob Kid Yurdagül Yayınları 1. Seri Sayı 01 (13.04.1965)

12 Şub 2010
15,006
543,642
imgxix.jpg


img0018kopya.jpg

Ham tarama linkleri




Beyazlatılmış


[/URL]

Sevgili gandor08 şahsında
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla​
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,876
01mlm.jpg


Buda benden.:d:d
Yine ilginç ve güzel paylaşım daha kozmikten.:D
Eline sağlık abi,teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Yine bir ilk..
Zeki'ye katkı vereyim..
Haluk Abi bu olağanüstü güzel kitap için teşekkür ederim.


UMPAH-PAH
(Oumpah-Pah)



Kzılderili Oumpah-pah/Umpah-pah, sonradan çok büyük şöhret sahibi olacak çizgiroman ikililerinden René Goscinny ve Albert Uderzo'nun imza attığı ilk başlık olarak 1958 yılında Tintin dergisinde ortaya çıkmıştır. İçeriğindeki ve kurgusundaki hemen her öğe bir yıl sonra ortaya çıkacak olan ve Fransa çizgiromanının en ünlü başlıklarından Astérix/Asteriks'i temsil etmektedir. Karikatürize çizgi stiliyle eğlenceli, hatta matrak bir üslûpta ele alınan ve bu açıdan da bir geçiş kahramanı sayılan kızılderili savaşçı, ertesi yıl yerini Galyalı savaşçıya bırakmadan önce topu topu beş macera yaşamıştır.

Umpah-pah isimli Shavashavah kabilesinin güçlü, sert savaşçısı kızılderili, bir gün topraklarına davetsizce girmiş olan Fransız şövalyesi Hubert de la Pâte Feuilletée'yle karşılaşmıştır. Kısa sürede birbirine tamamen zıt iki kültüre ait iki savaşçı arasında büyük bir dostluk kurulmuştur. Ancak bu dostlukta araziye ve konuma hakim pozisyondaki güçlü Umpah-pah, biraz sakar biraz çekingen bir tip olan Hubert'e sık sık yardım ediyor konumda olacaktır. Dönemin Fransız askerlerine ait bir gelenek olduğu için Hubert'in taktığı beyaz perukayla giriştiği hareket serilerinden dolayı kızılderili arkadaşı ona Double Scalp lakabını takmıştır...

izgiromanAnsiklopedisi613a.jpg

Karşılaştıkları onlarca tehlikenin arasında düşman ve savaşçı kızılderililer, Prusya Kralı ve işgalci İngiliz askeri birlikleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu unsurlar haricinde senaryo gereği ölen birçok karakter de başlıkta boy göstermiştir: Düşman bir kabilenin kindar şefi Crapaud, Fois Malade, büyücü Y Peuh ve kötü kalpli Iv'a Qu'une Dent gibi. Umpah-pah'ın Tintin'de yayınlanmış olan maceralarının tümü tek bir albüm halinde Lorabard Yayınevi tarafindan tekrar basılmıştır. Buna 1986 yılında eklenen Bedechouette koleksiyonu başlığı yeniden, ancak bu kez macera macera yayınlamıştır.

Ülkemizde ilk defa 1965 yılında Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları'nın çıkardığı Bob Kid adlı dergide sevimli maceralarıyla gözükmüştür. Son kez ise 1983 yılından itibaren Bulvar Gazetesi'nin ilavesi olarak verilen Bulvar Dergi'de gözüken Umpah-pah karakterinin maceralarından birkaç tanesini okuyucularına sunmuştur.
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,697
47,811
Sevgili Profesör hafta sonumumuzu yine şenlendirdin, bu güzel paylaşımını keyifle
inceliyorum bütün hafta sonumu kapsayacak bir güzellik çok teşekkürler..
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,011
İstanbul
Bence bunlar "Ara da bulasın çizgi romanlar" değil, boşuna arama bulamazsın
hepsi kozmik odada çizgi romanlar olmalı.
Kozmik odanı bizimle paylaştığın için teşekkürler Haluk ağabey.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Gerçekten harika paylaşımlar...
...ve bu paylaşımlar karşısında hissiyatımı ifade etmekte zorlanıyorum.
Zira ne yazsam yetersiz kalacağı düşüncesindeyim ve bu da beni rahatsız ediyor.
Belki de her zamanki gibi yalın fakat gönülden bir teşekkür en iyisi...
Teşekkürler Sayın "Profesör";
gönülden teşekkürler...
Saygılarımla...

bayrakzaf.gif
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Çok güzel, çok özel, favori çizgi romanlarımdan biridir, sevgili Profesör'e canı gönülden teşekkürler, Türkçe ilk basımını da görmüş oldum, bu arada Yapı Kredi Yayınlarına da katmerli teşekkürler, bu muhteşem çizgi romanı en güzel edisyonuyla dilimize kazandırdığı için, tabi benim için Umpa-pah'nın hatıralardaki yeri Bulvar Gazetesi içinde Conan'la aynı sayfayı önlü arkalı paylaştığı yıllara, 80lerin başına dayanyor, bir örneğini aşağıya koyuyorum...

eyaprM.jpg
 
Üst