Comics Kahramanları Nasıl Yaratıldı: Kavalier & Clay

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bence bu kitabın tanıtımı kesinlikle burası :)

Büyük Beyaz'ın başlattığı "bilinmeyen kahramanlar"ı inceledikçe aklıma aşağıda daha önce tanıttığım ve okumaktan sonsuz keyif aldığım roman geldi. Bir endüstrinin doğumu, çizgi romandaki kahraman enflasyonunun nedeni ve sektörün ilerlerken dönen dolapları, sorunları, sansür kurulu v.s.

Yahudilerin tarihinin "kaçmak" üzerine kurulu düzenini "Escapist" adlı karakterle bütünleştiren ve yaratıcılarının yahudi sorunlarından metaforik bir kahraman yaratma becerisini yahudi tarafını tutmaktan çok belgesel düzeyinde aktarmış.

kitap_bKAVALIER%20VE%20CLAY%C4%B0N.jpg


Kavalier & Clay
(Kavalier: Kavalye, Şövalye - Clay: Kil, Çamur)


Çizgi roman, romandan öğrenilir mi? Öğrenilir.

Kavalier & Clay (The Amazing Adventures of Kavalier & Clay)
Roman
Michael Chabon
Everest, Alfa Yayınları
Birinci Basım Eylül 2003
Çev.: Mehmet Harmancı
726 sayfa

2001 yılında Pulitzer Ödülü kazanmış olan eser, İkinci Dünya Savaşının başlamasına az kala çizgi roman dünyasını, Yahudilerin konumunu anlatmaktadır.

Çekoslovakya’dan Amerika’ya ailesini geride bırakarak kaçmak zorunda kalan Kavalier, resim eğitimi almış bir çizerdir. Yanına taşındığı kuzeni Clay’in çizgi romana tutkusu ve çizgi roman piyasasında çalışma isteği onun da muhteşem bir hayal dünyasına girmesini sağlar.

Romanda, ikilinin çalışmalarını yaparken izledikleri yol sayesinde yayınevlerini, çizerlerin ve yazarların durumunu, 1939’lu yıllarda patlayan amerikan çizgi roman endüstrisinin kısa ve vurucu belgeselini sunmakta.

Not: Kitabevi raflarında kolay bulunmayan roman, yayınevinden veya ısrarla kitabevinden istenmelidir hatırlatılır. Politik ve siyasi alt yapısı bir yana çizgi roman dünyasının bir dönemini aydınlatan bu eser her çizgi roman okurunun kitaplığında olmalı.

10235.jpg


Bu arada hatırlatmakta yarar var, DARK HORSE yayınevi ESCAPIST adlı kahramanı bu eserden çıkararak çizgi romana uyarlamıştır. DARK HORSE bereketi yaşayan ülkemizde basılmasını umacağımız bir çalışma.

***

Arkadaşlar, ne yapın edin, edinin, okuyun, tadını çıkarın. Amerikan çizgi roman tarihini ansiklopediden değil sürükleyici bir romandan okuyun. Büyük Beyaz'ın tanıttığı kahramanların hangi gerekçelerle yaratıldığını öğrenin.
;)
 
Üst