Filipin'li süper kahraman DARGA (Varna)

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Filipinlerin önde gelen hayali kadın süper kahramanı Darna, gençlerin ve yaşlıların hayal gücünü yakalamıştır. Kültürel bir sembol olmanın dışında, Filipin edebi ve sinematik tarihinin bir parçası olmuştur.
Gerçekten de, Darna için kırmızı bikini ve stiletto kıyafeti veya güçlü Amazon benzeri bir süper kahraman muamelesinden daha fazlası var. Artık sadece yerel olarak değil, uluslararası alanda da kendi izleyicilerine sahip bir simgedir.

BAŞLANGIÇ
Bir kadın süper kahraman kavramı, 1939 yılının sonlarında Mars Ravelo adında (1916-1988) bir genç öncü illüstratörün düşüncesiyle başladı. Ravelo, Superman'ın ilk hayranlarından biriydi. Action Comics 01 Haziran 1938'de yayınladı ve 16 Ocak 1939'da bir gazetede çizgi roman olarak başladı. Ravelo, Amerika'nın "erkek" ve Filipinlerin "kadın" olduğu konusuna inanması nedeniyle Superman için alternatif bir kadın muadili yaratmayı düşündü.
O zamanlar Ravelo'nun orijinal süper kahramanı, "Süpermen güçlü ve inanılmaz bir hızla uçabilir, insan yapımı silahlara dokunmadan ve başka bir gezegenden kaynaklanan Marte'den (Mars Marsala'daki Wonderwoman) Varga" seçildi. . Siegel ve Shuster yaratılışını intihal etmemek için "Süper Kadın" terimini kullanmak istemedi. Bunun yerine "Wonderwoman" terimini kullandı.

dgsmwzzhbdisy4fec.jpg

dgsmxldghw6thmrck.jpg


Süper kahraman Varga , 23 Temmuz 1947'de Bulaklak Dergisi Cilt 4, Sayı 17'de ilk kez sahneye çıktı ve her yerde okuyucular tarafından oldukça popüler oldu. Varga, her şeye rağmen, şu anda Darna olarak bildiğimiz kadındı.
Varga'nın bir takım kadrosu ve Varga ismi Bulaklak Dergisi'nin mülkiyetine geçti ve Ravelo'nun 1949'da editörüyle ters düşüp Bulaklak'tan ayrılmasıyla Varga geride kaldı.
dgsn1pp5rol3orf1w.jpg


13 Mayıs 1950'de Mars Ravelo, şimdi "Gezegen Marte'den Kudretli Savaşçı" olarak adlandırılan sevgili komik süper kahramanını yeniden başlattı. Darna'nın nefes kesici maceraları ilk olarak Pilipino Komiks'in 77. sayfasında seri hale getirildi.

GÜMÜŞ EKRANDA DARNA
1951'den beri, on dört Darna filmi yapılmıştır. Rosa Del Rosario 1951-1952 yıllarında iki ardıl film yaptı. 1960'lı yıllarda Liza Moreno, Eva Montes ve Gina Pareño büyük ekrandaki rolünü canlandırdı.
Daha önceki versiyonunda Darna ve ölümlü ev sahibi, Narda adında genç bir rolü, ayrı aktrisler tarafından tasvir edildi. Narda rolündeki ünlü aktrisler arasında Coney Angeles (1964) ve Gina Alajar (1969) yer alıyor. Francine Prieto (gerçek adı Anna Marie Falcon altında) oynadığı rolle Nanette Medved'le birlikte Darna'nın Joel Lamangan 1991 yeni versiyonunda genç Narda'yı canlandırdı.
dgsn74jcuopddaxh0.jpg

dgsn7nu7ws85bcyk4.jpg


dgsn8dwk8eg3bolbo.jpg


Popüler inancın aksine Darna, Filipin efsanesinin Adarna kuşundan alıntılanmadı. "Narda" ismi Bulaklak Dergisinde Varga'nın ölümlü kimliği üzerinden kurulduğundan beri, Ravelo yeniden doğmuş süper kahramanını Narda'nın anagramından yeniden adlandırmaya karar verdi. Yani, "Darna" ismi efsanevi Adarna kuşu değil, "Narda" ya aitti.
Narda'nın yetkilerini nasıl aldığına dair değişiklikler yapıldı. Darna'nın menşei çok sayıda Darna çizgi roman ve film senaryosunda çeşitlidir. Senaryo yazarları, yönetmenleri ve yapımcıları, filmlerini farklı beğenilerine ve türlerine göre farklılaştırmaya çalışıyorlar.
Orijinal komiks versiyonunda, Narda, çakıltaşı, Darna'dan Narda'ya geri döndüğünde, çakılı yuttuğu zaman, onun içinde kaldı, ve tek yapması gereken sihirli kelimeleri söyleyip Dönüşmekti. Daha sonraki revizyonlarda, Narda, sihirli çakıltaşını bir çantada taşıdığını ve Darna olması için her seferinde yuttuğunu gösteriyor.


Darna: Orijinal versiyonda, Narda gökyüzünden düşen büyülü bir çakıltaşını yutarken çakıl taşına yazılmış Darna adında Marte gezegeninden gelen süper bir savaşçıya dönüşür. Daha sonraki versiyonda, Narda ve Darna, ikili kimliği olan tek bir kişi haline getirildi.

Şimdi artık bunun filmini izlemezseniz üzülürüm.:)
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Darna farklı bir kahraman bizim halen yok bildiğim kadarıyla.ilk Türk süper kahramanı tasarlansa çok iyi olur.on taraftaki tül benzeri atomik yapı çok uyumlumu bilmiyorum.ulkemizinde böyle vatan evlatları yetiştirmesi lazım.adini ben koysaydım süper Melahat olurdu.:)
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Filipinler halkı bunu bağrına basıp yüceltmiş ama çakıltaşı yutma fikrini benimsemedim.
İlla ki birşey yutacaksa küçük renkli şekerlemeler bu işi görmeliydi.:)
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
455
3,768
Hiçbir Şey Ülkesi
Filipinler halkı bunu bağrına basıp yüceltmiş ama çakıltaşı yutma fikrini benimsemedim.
İlla ki birşey yutacaksa küçük renkli şekerlemeler bu işi görmeliydi.:)

Kahramanı, menşeini, konseptini beğendim ama çakıl taşı yutma fikrini ben de beğenmedim pek.

Zira;

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ:

Acaba Narda her seferinde sürekli aynı çakıl taşını mı yutuyor (benim yazıdan anladığım kadarıyla öyle), yoksa Darna olması için yuttuğu çakıl taşı her defasında farklı mı? Eğer her seferinde aynı çakıl taşını yutmak zorunda kalıyorsa burada bir sıkıntı var. :) Ne de olsa yuttuğu şeyi tekrar yutması için çıkarması gerekiyor. :)

Çok teşekkürler, Sayın büyük beyaz. Hayatımda ilk defa gördüğüm bu Filipinli bayan kahramanı tanıtan çalışmanız için çok teşekkürler...
 
Üst