Buffalo Calf Road Woman, veya Brave Woman olarak adlandırılan Çeyen kadını...

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
808
12,362
Cesur Kadın

1df67597901.jpeg

Özgün fotoğraf

6ea84475c06.jpeg
[/IMG]
Renklendirdim biraz...

Buffalo Calf Road Woman, veya Brave Woman olarak adlandırılan Çeyen kadını... (1844 - 1879) Çeyenler, öncülerin, madencilerin ve ordunun batıya doğru genişlemesine karşı topraklarını, otlaklarını korumak için savaştılar. Cesur Kadın savaşta diğer savaşçıların birşey yapamadığı durumda erkek kardeşini kurtarmıştır.

Silah kullanma becerisini nasıl kazandığı bilinmiyor, ancak Brave Woman ilk olarak Rosebud Savaşı'nda halkı arasında ön plana çıktı. General Crook ve adamları köylerine doğru ilerlediklerinden beri savaşçılar onları durdurmak için hazırlandılar. Halkını kurtarmaya yardım etmeye kararlı olan Brave Woman, bir kadına karşı bazı muhalefetlere rağmen erkek savaşçılarla birlikte savaşmaya karar verdi.

Savaş ilerledikçe cesurca savaştı. Bir noktada erkek kardeşini zor duruma düşmüş gördü, kardeşi Comes In Sight, aşağıda bir yerde yaklaşan askerler tarafından tuzağa düşürülmüştü. Hemen Brave Woman, uçuşan mermilerin arasına daldı ve inanılmaz bir kurtarışla kardeşini atına aldı. Bu kurtarışı gören savaşçılar, (kendileri duraksadıkları için, durumun Comes In Sight'ı kurtarmak için imkansız olduğunu düşündüklerinden) bundan çok etkilendiler.

Bir hafta sonra General George Armstrong Custer, birliklerini Çeyen, Lakota ve Little Bighorn Nehri boyunca kamp yapan diğer kabilelerin kampına doğru götürdü. Brave Woman yine savaşçılara katıldı ve bunu yapan tek kadın olarak halkı için cesurca savaştı. Savaş sırasında atını kaybeden genç bir savaşçıyı kurtardı. Yine muzaffer olan kabileler, her biri kendi yolunda ilerleyerek yeniden toplandı.

Beş ay sonra Çeyen köyü, sabahın erken saatlerinde askerler tarafından tekrar şiddetli bir saldırıya uğradı. Bittiğinde, 40'tan fazla Çeyen öldü, birçoğu yaralandı ve köy yandı. Bu kez battaniye, yeterli kıyafet veya yiyecek olmadan tekrar kaçmaya zorlanan Brave Woman ve halkı, üzerlerine inen dondurucu, kör edici bir kar fırtınasından geçmek zorunda kaldı. Buz gibi soğukta ilk gece, on bir bebek donarak öldü.

Yerliler durmaksızın takip edildi. Bu süreçte, Çeyenlerin çoğu teslim oldu. Ancak hamile olmasına karşın, Brave Woman, aralarında çocuklar olmak üzere yaklaşık 30 Cheyenneden oluşan küçük bir grupla düşmana teslim olmayı reddetti. Bu aşırı zorluk döneminde ikinci çocuğunu doğurdu. Sonunda, kötüleşen koşullar ve ordunun kendilerine ait toprak vaadine kanan küçük grup teslim oldu ama verilecek toprağın yalnızca bugünkü Oklahoma'daki bir toplama kampı olduğunu öğrenmekte gecikmediler.

Uzun bir zorlama yürüyüşünden sonra, toplama kampına, elverişsiz bir ülkeye, tanımadık bir iklime, bilinmeyen hastalıklara ve sınırlı, zorlu bir yaşama ulaştılar. Koşullar çok kötüydü, Brave Woman ve ailesi dahil olmak üzere yaklaşık 300 Çeyen grubu eve geri dönmek için kaçmaya karar verdi.

Gece boyunca, çoğunlukla yaya olarak yola çıkan grup, kuzeydeki sert ve zorlu yolculuğuna başladı. Ordu tarafından tüm yol boyunca takip edilen Çeyen grubu, çok sayıda savunma savaşı yapmak zorunda kalmalarına karşın devam etmeyi başardılar. Brave Woman, halkının savunması için cesurca savaştı. Yorgun, çoğu zaman aç, bu Cesur Kadın ve halkı yaklaşık 1.500 mil boyunca yürümek zorunda kaldı.

Kuzeye vardıktan sonra, grup nasıl ilerleyeceği konusunda anlaşmazlık içinde ikiye bölündü. Dull Knife'ın altındaki bir grup, orada korunacaklarına inanarak Red Cloud'un Lakota köyüne gitti. Ancak ordu onları Fort Robinson'da yakaladı ve hapsetti. Yiyecek ve sudan mahrum bırakılınca umutsuzluk içinde, acı soğuk bir günde hapisten kaçtılar. Askerler tarafından 65'ten fazla Çeyen erkek, kadın ve çocuk öldürüldü.

Şef Little Wolf yönetimindeki diğer gruba Brave Woman'da dahildi. Nebraska'nın Kum Tepelerinde bir süre saklanabildiler. Bu arada Brave Woman'nın kocası yavaşça bir çılgınlığa doğru gidiyordu ve bir tartışma sırasında Black Crain'i öldürmüştü. Sürgün edildikten sonra, Brave Woman, çocukları ve bir avuç akrabası onunla birlikte kaldı. Kısa bir süre sonra ordu Little Wolf'un grubunu ele geçirdi. Sonunda, Brave Woman'nın grubuda Fort Keogh'da yakalandı ve hapsedildi. Orada difteriye yakalandı ve öldü. Sevgili halkının 1884'te Lame Deer Reservationu olarak bilinen güneydoğu Montana'da kendi topraklarına yerleştiğini görmek ona nasip olmadı ne yazık ki.

119a43d4cd2.jpeg

Hakkında yazılmış bir roman vardır...
 
Son düzenleme:
Üst