Judge Dredd - The Pit

bergill

Çeviri & Balonlama
23 Nis 2012
594
5,490
970ezq.jpg


Uzun bir zamanın ardından yaklaşık 200 sayfa süren bu çizgi romanın da çevirisi ve balonlanması sonunda tamamlandı. Yıllar önce yayımlanan kısa Judge Dredd çizgi romanları haricinde Türkiye'de çevrilen ilk önemli Judge Dredd çizgi romanı budur diyebiliriz. Bunun dışında Judge Dredd karakteri ülkemizde pek bilinmediği için kısa bir tanıtım yazısı yazmak iyi olur diye düşündüm.

Judge Dredd 1977 yılında yazar John Wagner ve çizer Carlos Ezquerra tarafından yaratılmış bir karakterdir. Karakterin ismini de Pat Mills bulmuştur. Dredd'in dünyası alabildiğine şiddet dolu bir yerdir. Nükleer savaş sonrası dünyanın büyük bir çoğunluğu yok olmuş ve kalan bölgelerin de sadece bir kısmı yaşanabilir durumdadır. Dredd'in içinde bulunduğu yer Amerika'nın yaşanabilir bölgelerinin tek bir şehir haline getirilmiş olduğu Mega-Şehir Bir isimli devasa bir şehirdir.
Böyle bir dünyada kanunu uygulamak zor olduğu için de ortaya tutuklama, yargılama ve infaz yetkilerinin hepsini elinde bulunduran "Yargıçlar" isimli bir kolluk kuvveti çıkmıştır. Bu kuvvetin yaratıcısı Fargo'nun bir klonu olan Dredd en bilindik yargıçtır ve onun için kanunu uygulamaktan daha önemli hiçbir şey yoktur. Otoriter ve faşişt bir sistemin parçası olan Dredd'in sisteme olan inancı tam olsa da yıllar içinde yaşadığı olaylar sonucu kafasında bazı soru işaretleri belirmeye başlamıştır. Fakat yine de kendisi sistemin en büyük savunucusu ve koruyucusudur.

Judge Dredd'in dünyası bilimkurgu ve fantastiğin iç içe geçtiği bir yerdir. Bu dünyada uzaylılar, zombiler, vampirler, kurt adamlar, ölümsüz varlıklar ve hatta dinozorlar bile mevcuttur. Dredd'in dünyasının ayrılmaz bir diğer unsuru da kara mizahtır. Mesela Dredd kendi hayatını kurtaran birini sırf yere tükürdü diye tutuklayabilir. Bu esneklik Dredd'in dünyasında geçen hikayelerin hem ciddi hem de komik olabilmesini sağlamaktadır.

Judge Dredd çizgi romanının diğer bir dikkat çeken noktası da gerçek zamanda ilerlemesidir. Mesela bizim dünyamızda on yıl geçmişse bu Dredd'in dünyasında da on yıl geçmiş anlamına geliyor. Ayrıca 1977 yılında basılmaya başlamış bir çizgi roman olarak Judge Dredd çok büyük değişimler geçirmeden kendi içinde tutarlılığını ve devamlılığını sürdürmüştür ki uzun yıllar süren diğer çizgi romanlarla karşılaştırıldığında bu büyük bir başarı.

Şimdi biraz da çeviriden bahsedelim. Öncelikle çevirmek için "The Pit" isimli bu hikayeyi seçmemin iki nedeni var. Birincisi bu çizgi romanın Dredd'in dünyasına giriş yapmak için en uygun hikaye olduğunu düşünüyorum. Böyle düşünmemin sebebi de önemli sayılabilecek bazı karakterlerin ilk defa bu macerada ortaya çıkmış olması ve hikaye içinde Dredd'in dünyasını tanıtan birçok olay yer alması. Diğer neden ise bu hikayenin Judge Dredd çizgi romanı için bir nevi dönüm noktası olması. Bu hikayeden önce çoğunlukla Dredd başroldeki tek karakterdi, bu hikayeyle birlikte çizgi romanın tarzı değişmeye başladı ve yan karakterler daha fazla önem kazandı diyebiliriz.

Dredd'in dünyasının kendine özgü bir jargonu vardır. Ben de çeviride mümkün olduğunca bu jargonu korumaya çalıştım. Mesela İngilizcede Tanrı anlamına gelen "God" kelimesinden türemiş olan "Grud" kelimesini olduğu gibi bıraktım. Aynı şey "Fuck" kelimesinin karşılığı olan "Drokk" kelimesi için de geçerli.

Lafı daha fazla uzatmadan Dredd'in dünyasına buyrun diyorum.

Çeviri: Bergill
Balonlama: Atilkurt

 
Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,226
Kamlançu
İndirdim ve hızlıca göz gezdirdim. Hafta sonu okunacaklar listemin başına ekledim. Çeviri ne kadar güzelse, balonlama da o kadar güzel olmuş. Atilkurt çok güzel bir işçilik çıkarmış, bana kalsa böylesi bir işin altından kalkamazdım diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık arkadaşlar.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,950
ordu-turkey
Şu an indiriyorum.Ama 200 sayfayı çevirmek harbiden büyük zaman alır.Sizleri içten tebrik ediyorum.Birgün bende bu işlere bulaşacağım da ahh zaman o zaman yok mu ama kararlıyım 10 sayfada olsa çeviri yapıp sonra balonlamaya çalışacağım.Çok sağolun emek için.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,742
İstanbul
Dile kolay, tam 200 sayfa.

Çevirmesi de meşakkatli, balonlaması da.

Önce eser seçimi nedeniyle tebrik etmemiz lazım sevgili Bergill'i. Çok nemli bir karakter olmasına rağmen bizde bilinirliği oldukça az. Belki Stallone'nin başrolünde oynadığı "Yargıç" isimli film bu bilinirliği bir miktar arttırmıştır. Özel bir ilgi ve dikkatle okunması gereken bu eseri arşivime alıyor ve ben de sevgili shoryuken gibi hafta sonu okunacak çizgi romanlar listemin tepesini adını yazıyorum.

Sevgili Bergill'e ve sevgili Atilkurt'a sonsuz teşekkürler.
 

semihd

Kıdemli Üye
7 May 2011
156
361
İlk kez okuyacağım. Her türlü övgüyü hak eden iki arkadaşımızın da ellerine sağlık.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Teşekkürler sevgili arkadaşlar... Büyük emek isteyen bir çalışma ile bizleri buluşturdunuz... Harika bir çalışma ve paylaşım... Ellerinize sağlık...
 
12 Şub 2010
15,006
543,712
Sunumdan, Brendon benzeri bir karakter olduğunu sanıyorum.

İndirip okuyacağım. Büyük emek ürünü olduğu anlaşılan bu paylaşımda payı olan dostlara teşekkür ediyorum.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,616
İzmir
Sunumdan, Brendon benzeri bir karakter olduğunu sanıyorum.

İndirip okuyacağım. Büyük emek ürünü olduğu anlaşılan bu paylaşımda payı olan dostlara teşekkür ediyorum.

Abi post apokaliptik bir zamanda geçen hikayeyi seveceğini düşünüyorum.

Judge Dredd gibi popüler bir karakterin Türkçe çevirisini okumak bizim için bir ayrıcalık. 200 sayfalık koca bir cildi çevirip-balonlamak meşakkatlı bir iş. Emek veren dostlara teşekkür ederim.
 

ALIENRIPLEY

Süper Üye
29 Ocak 2016
1,196
2,105
2000 AD ile birlikte andığımız yargıç Judge İngiliz çizgi roman tarihinin büyük efsanelerinden biridir... Bu eseri biz kazandırdığı için emeği geçen arkadaşlara minnettarım...
 

ahmet akyol

Onursal Üye
18 Ocak 2016
654
2,551
İzmir
Sylvester Stallone'nin 1995 yapımı Yargıç Dredd filmiyle tanıdım ilk kez,ve Stallone'nin kendine özgü yorumuyla sevdim...Avrupada ve Amerikada çok sevilmesine karşı Türkiyede hiç bir zaman hak ettiği yere gelemedi asık suratlı yargıcımız....Bu güzel paylaşımın için sonsuz teşekkürler sevgili bergill.
 

asimreis

Kıdemli Üye
23 Nis 2010
242
188
şu soğuk ve nemli günlerde kemiklerimi ısıttın karşılıksız paylaştığın için teşekkür
asimreis izmir 1951
 

ersozturhan

Yeni Üye
31 Ocak 2021
2
2
TEŞEKKÜRLER ELLERİN DERT GÖRMESİN GAZETELERDE ÜÇ KAREDE GÖRÜNEN DREDD İ GÖNLÜMÜZE TAŞIDIĞIN İÇİN BU HAFTA OKUYACAĞIM TEKRAR AKLINIZA VE ÇALIŞMA ŞEVKİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM
 
Üst