Harakiri Kapanıyor...!!!

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
Tembel ve macerapereste 150 bin lira ceza!
30/06/2011 7:58

Dünyaca ünlü çizer Kutlukhan Perker'in projesi olan Harakiri dergisi Muzir Neşriyat Kurulu'ndan 150 bin tl ceza aldı. Cezanın gerekçesi suydu: Harakiri dergisi "İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendiriyor" ve "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe itiyor".

Dergi cezayı maddi olarak karsilayamayacagi için kapanıyor. Bugün derginin 3 çizeri; Mehmet Ersoy, Serhat Gürpınar ve Bahadır Boysal ve sorumlu mudur Tuncay Akgun ifade vermek üzere savcılığa gidecek. Perker, konuyla ilgili Hürriyet yazarı Kanat Atkaya'ya "Cinayet romanı da da çizilemez artık bu mantığa göre. Ne yapacağız? Nedir bu?" diye konustu. İste Atkaya'nin yazisindaki "Harakiri hikayesi" :

Gürbüz ve toraman "İleri Demokrasi"mizin güzide kurumlarından biri olan Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun ceza yağdırdığı Harakiri dergisi iki sayının ardından kapanmak zorunda kaldı.

Harakiri kendisini şöyle tanımlıyordu ilk sayısının kapağında:
"44 pûr-i pak renkli sahife!
Ve içeride hal-i hazırdaki isim ve mahlaslara ilaveten daha nice mürekkep erbabı ve muharrirlerin iştiraki ile defter idilüp dürülmüş aylık neş'e ve cambazlıklar mecmuası..."
* * *
Dergi, bu işlerin de başkenti olan New York'tan dünyaya nam salmış, "çizgi roman dünyasının Oscar'ı" olarak bilinen Eisner Ödülü adayı olmuş Kutlukhan Perker'in projesiydi.
Perker'in çizgileri The New York Times'dan MAD'e, The Wall Street Journal'dan New Yorker'a kadar önemli gazete ve dergiler tarafından kapışılır.
Hani şu meşhur "Sin City/ Günah Şehri"nin de yaratcısı olan (filmini seyretmişsinizdir büyük ihtimal), çizgi roman aleminin 1 numaralı dahisi Frank Miller var ya; bizim Perker'in barbekü/bira arkadaşıdır.
İşte bu üstüne titrenesi yetenekteki çizer, bir süreliğine İstanbul'a döndü; Leman tayfasındaki eski yol arkadaşlarıyla buluştu ve memlekette eşi benzeri görülmemiş güzellikte bir dergi yaptı iki ay önce: Harakiri.
* * *
Harakiri yeni yetenekleri, eski ustaları buluşturdu.
Klasik "mizah dergisi" çizgisinden çok ilerideydi.
Sağlam hikayeler, harikulade çizgiler...
Mizah dergileriyle ilgilenenler "Fırlama değil bu dergi, diğer mizah dergilerinin yanında şansı yok" filan dediler hatta.
* * *
İşte bu Harakiri'ye 3 hikaye yüzünden kafayı taktı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu.
"İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendiriyor" dediler, "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe itiyor" dediler.
Bak sen şu işe!
Hem tembel hem maceraperest!
Kara poşete girmesini istediler, "Reklamını yapamazsınız" dediler ve hesaplama harikası bir yöntemle 150 bin TL de ceza kestiler.
Yöntem şöyle: Tirajı alıyorlar (satışı değil, tirajı!), yüzde 40'ını en üst seviye KDV ile çarpıyorlar filan falan.
Ve neticede 150 bin TL'ye ulaşıyorlar.
* * *
Dün sabah konuştuğum Perker "Zaten durumlar çok parlak değil. Kendi yağıyla kavruluyor Leman. Çok ağır oldu ceza. Kapatmaktan başka çaremiz kalmadı. Dergiye ölüm sessizliği çöktü.." diyordu.
Şevkleri kırılmış; yenilerin de eski tüfeklerin de.
Karar metnindeki "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe" itelemek kısmını okuyup gülerken acıdan içlerinin yarıldığını söylüyordu Perker...
Zehir zekalı mizahçı tayfasını bile bunalıma sokacak bir güç var işte...
* * *
Bugün üç hikayede imzası olan Mehmet Ersoy, Serhat Gürpınar ve Bahadır Boysal ifade vermek üzere savcılığa gidecek. Bir de sorumlu müdür kontenjanından Tuncay Akgün.
Ne diyecekler?
"Valla efendim maksadımız Türk halkını tembellik ve maceraperestiğe itiştirmek değildi" filan mı?...
Perker "Cinayet romanı da da çizilemez artık bu mantığa göre. Ne yapacağız? Nedir bu?" diyordu...

RADİKAL

YORUM YAPAMIYORUM BEN...!!!
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
44,000
denize sıfır
dergiye gözattığımdan beri canım çalışmak istemiyor.
aklım hep yeni maceralarda.
yeni ufuklara yelken açmak,denize girip ıslanmamak istiyorum.:D
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,645
Gaziantep
Derginin 2 sayısını da aldım "genel ahlaka mugayir" hiç bir karikatür ve yazı yoktu.Ayrıca siyasi birşeyler de yok.İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendirenler ve halkı tembelliğe itenler asıl;çok eşliliği savunan ve istihdam yaratmayarak insanları işsiz bırakan "zevat" takımıdır.
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Üreten insanların eğlenmeye ihtiyacı vardır... Eğlenemezsek nasıl üreteceğiz...?!:D
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Bir zamanlar süper kahramanlar da Amerika'da çocukları kötü etkiliyor mantığıyla mahkemelerde süründürülmüşlerdi. İyi ki süperler de bir şekilde hayatımızda var olmaya hep devam ediyorlar ve edecekler. Yani mantık çok doğru: "O zaman cinayet romanı da çizilemez, filmi de yapılamaz."
İyi ki ileri demokrasi var!
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Aslına bakarsanız, suya sabuna dokunmayan süper kahraman çizgiromanlarının Amerikan piyasasını ele geçirmelerinin temel nedenidir Çizgiroman Sansür Kurulu ( Comics Code Authority). Suya sabuna dokunup da biraz boyundan büyük işlere kalkışanlar McCarthy'ci cadı avcılarının kurbanı olunca çizgiroman üreticileri risksiz yayınlara yönelmiş ve bu nedenle iğne atsan süper kahramandan yere düşmez hale gelmiştir ABD.
 
Üst