bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
BILLY BIS


Senarist Antonio Mancuso, bu karakteri Universo Yayınlarının haftalık dergileri L'Intrepido ve Il Monello için düşünmüştür. Biraz aşk ve çok miktarda gerilimle yüklü olan maceralarda suç öğesi ön plandadır. Ancak hemen tüm hikâyeler her zaman sevgililerin ateşli kucaklaşmalarıyla son bulmaktadır. Yazar Mancuso, Billy Bis'i çizimlerini Loredano Ugolini'nin yaptığı bu hikâyelerden birinde tasarlamıştır.

Uzun saçlı, spor giyimli bir Birleşmiş Milletler gizli ajanı olan Billy Bis, genellikle bir Isotta Fraschini marka otomobil kullanır ve maceraları Florida'nın kumsallarından Manhattan'ın gökdelenlerine kadar uzanan tipik bir modern Amerika ortamında geçer. Geri planda ise, Amerika' nın sosyal problemleri göze batar: Irk ayrımı, tüketicilerin başkaldırması, politik entrikalar, kuşaklar arası çatışma ve sosyal ihtiyaçların yarattığı psikolojik baskı... Antonio Mancuso tarafından yazılan Billy Bis senaryolarını başlangıçta Loredano Ugolini çizmiştir. Ajan Bis, resmi anlamda güzeller güzeli Dorohty Manson'la nişanlıdır, ancak ona her zaman sadık kal(a)maz. Öte yandan, Dorohty Manson da bu tip hikayelerde adet olduğu üzere oturup onu beklemez, tam aksine başlı başına bir kahraman gibi kendi maceralarına atılmaktadır.

Billy Bis, genellikle 'playstory' (oyun-hikaye) denilen senaryo tekniğine bağlı kalmıştır. Bu tekniğe göre ortalıkta birkaç kahraman vardır ve herbiri birbirine geçmiş hikayelerde kendi konularını yaşamaktadır. Dizi bu formatıyla okuyucular tarafindan oldukça ilgi görmüştür. Çünkü her türden suç unsuru ve sürükleyici bir gerilim atmosferi taşımış, ayrıca sosyal hayata da kıyısından köşesinden dokundurmalar yapılarak, sıklıkla değinilen romantik öğelerin üzerine biraz da seks ve şiddet serpiştirilmiştir. Bir dergi dizisi olarak Billy Bis'in başarısı, yayıncılarını Süper Billy Bis adı altında aylık bir çizgiroman yayınını çıkartmaya yöneltmiştir. İlk başta eski hikayeleri yeniden yayınlayan seri, sonradan Ferdinando Bella'nın da sıklıkla yardım ettiği ve ilk çizeri Ugolini'nin çizdiği yeni maceraları da kapsamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi069.jpg


Bilka Yayınları logolu bir Billy Bis cildi.​

Ülkemizde periyodik yayın olarak ilk kez 1981 yılında ve sadece 6 sayı çıkan karakterin maceraları Bilka Yayınları tarafından Dedektif Billy Bis adıyla yayınlanmıştır. Ancak Billy Bis, 1975 yılında Hayrettin Önder'in sahibi olduğu Süper Yayınevi bünyesinden çıkan Hedef, Ajan X ve 1001 Özel adlı dergilerde birkaç macerasıyla Çapkın Hafiye-Deni Fox ile Hafiyeler Kralı-Deni Fox başlıklarıyla belirmiştir. Aynı maceraları Aralık 1981'de yayına giren bir başka 1001 Özel serisinde yinelenmiştir.
 

martin

Yeni Üye
8 Haz 2009
1
0
Merhaba,
Geçenlerde Bilka Yayınları tarafından çıkartılan Billy Bis karakterinin 7. sayısı elimde geçti. "Sana veda ediyorum" başlığı ile çıkan bu sayı son sayı olabilir. Tabiki 8. sayısı basılmadıysa. Bunu da şu aşamada bilemeyeceğiz sanıyorum.

Güzel günler
 
Üst