Yumurcak (Dennis the Menace)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand

YUMURCAK
(Dennis the Menace)



Hank Ketcham'ın Dennis the Menace'i ilk olarak günlük, tek bir kare halinde 12 Mart 1951'de çıkmış ve kısa bir süre içinde o kadar popüler olmuştur ki, eseri dağıtan Hall Ajansı bir yıl sonra başlığın kariyerine bir de Pazar sayfası eklemek durumunda kalmıştır.

Dennis the Menace ile Hank Ketcham, 'çocuk bantı' karakterlerine olan ilginin henüz ölmemiş olduğunu kanıtlamıştır (o dönemde pek çok yayın editörü buna inanmaktadır). Kahraman karışık sarı saçlı, açıkgöz olan küçük bir çocuktur. Sahte masumiyeti, samimi dürüstlüğü ve neşeli yıkıcılığı yetişkinler dünyasındaki sakin düzene tatlı bir zıtlık göstermektedir. Yaratıcısının dört yaşındaki oğlundan esinlenerek ortaya çıkardığı Dennis, hin yaramazlıkları ve durdurulamaz talepleriyle yaşadığı mahallenin sessizliğini bozan haşarı bir çocuktur. Hedefi de genelde bu durumdan rahatsız olan, çocuklarının zaptolunamaz yaramazlıklarını çaresiz bir biçimde izleyen anne ve babası Henry ve Alice Mitchell'dır.

Mitchelların yan komşuları, sinirli ve bu durumdan şikayetçi olan Bay Wilson da Dennis'in şanssız kurbanlarının oluşturduğu listededir. Mahalleden akranı olan erken gelişmiş ve kendini ahlakça üstün gören Margaret'ın ise genelde Dennis'le arası açıktır. Diğer akranı Joey, Dennis'in ayrılmaz arkadaşı ve yaramazlıklarındaki suç ortağıdır. Son başrol oyuncusu ise, Dennis'in kedilerden korkan şapşal ruhlu köpeği Ruff'dur.

Ketcham'ın günlük espri yüklü şakalan genelde kinayeli bir biçimdeyken, Pazar sayfası için yazdıkları her zaman komik ve canlı bir biçimde acımasızcadır. Çizim stili görünüşte dikkati çekmezken, amacına ulaşmada çok etkilidir. Yumurcak Dennis bir yüzyılın dörtte biri kadar bir süre boyunca çok popülerdir ve bu dönemde tanıdık başlığı ABD'de her gün kullanılan günlük kelimeler haznesine girmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi662.jpg


Yumurcak kapaklı bir Bambi sayısı.

Dennis the Menace'in çizgiroman kitapları Holt tarafından kalın kapaklı ve Fawcett tarafından da karton kapaklı olarak basılmıştır. Ayrıca kendine ait bağımsız periyodik dergileri ise Dell Comics'in etiketiyle yayına çıkmıştır. Seri popülaritesinin doruğundayken, yani 1960'larda Jay North'un Dennis rolünü oynadığı uzun süreli bir televizyon dizisi çekilmiş ve CBS kanalı tarafından yayınlanmıştır. Aynca başlığın günlük bantları 48 ülkede, 1000'den fazla gazetede ve on dokuz dilde yayınlanmış, elli milyondan fazla albümü satılmıştır. Yaratıcısı Ketcham'ın Haziran 2001'deki ölümü üzerine bantı asistanları Ron Ferdinand ve Marcus Hamilton devralmıştır.

Dennis the Menace ülkemizde ilk olarak 1968'den itibaren bir süre Cici Can adı altında ikişer sayfalık maceralarıyla Doğan Kardeş sayfalarım süslemiştir. Aynca yine aynı yıl Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin çıkardığı Bambi adlı haftalık dergisinde Bacaksız adıyla ve 1970'lerin ortalarından itibaren Tercüman Gazetesi'nin günlük ilavesi İnci'de Yumurcak başlığı altında üç karelik maceralar yaşamıştır. Bu tarihten sonra ise 1980 yılı başında Alfa Yayınevi'nin Sipru adlı dergisinde Bacaksız adıyla ve 1980'lerde Mustafa Dilgül tarafından kendi serisinde ve Televizyon Kahramanları adlı bir dergide, Nisan 1982 tarihinden itibaren İngilizce olarak yayınlanan Hello adlı dergide Dennis the Menace başlığıyla maceraları yayınlanmıştır. 1983 yılında ise Ersin Burak'ın yönetiminde yayınlanan Hürriyet Çocuk dergisinde Afacan adıyla bir dönem maceralar yaşamıştır. Dennis the Menace'ın bir sonraki durağı Ziraat Bankası tarafından yayınlanan aylık Başak Çocuk dergisi olmuş ve burada Bizim Can adıyla ön kapak içinde renkli öyküleri çıkmış, ayrıca 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde Bizim Can adıyla maceralarına Türkçe olarak da devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi662a.jpg


1990'da Milliyet Çocuk sayfalarında yayınlanan bir Yumurcak bantı.
 
Üst