Betty Boop

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BETTY BOOP


'French Doll/Fransız Bebeği' çizgiromanlarının en erken temsilcisi ve sıradışılığı tartışılmaz olan hareket dolu bir karakter, çizgifilm kariyeriyle ilk kez 1930'larda ortaya çıkmıştır: Betty Boop.

İlk Max Fleischer kısa metrajlı çizgifılminin yayınlandığı yıl 1931'dir ve Betty Co-Ed adlı yapım çok başarılı olmuştur. Böylece Fleischer bu karakteri çizgifilm serisi yapmaya karar vermiştir. Betty Boop'un aldatıcı meleksi yüzü, dönemin ünlü şarkıcı Helen Kane'in yüz anatomisi model alınarak yaratılmıştır. Bu sebepten dolayı Helen Kane, Fleischer Stüdyolarını mahkemeye verdiği halde hiç bir sonuç alamamıştır. Vücudu ise aktrist Mae West'inki örnek alınarak çizilmiş, neyse ki onun mahkemeye başvurmayacak kadar sağduyusu ve insafı olduğu ortaya çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi067.jpg


Son dönemde çizilen bir Betty Boop figürü.

Betty Boop'un ticari başarıları bilhassa çekici jenerik müziği sayesinde artarak sürerken King Features Syndicate, 1935 yılında Max Fleischer Stüdyosu ressamlarınca üretilecek renkli bir Pazar sayfası çizgiroman bant projesini gazetelere kabul ettirmiştir. Olası riskler düşünülerek yayına başlangıçta ikinci sınıf bir çalışma statüsü verilmiştir. Bu dönem zaten King'in sahibi William Randolph Hearts'ün mali dertler nedeniyle piyasada çok düşük pozisyonlarının olduğu zamanlardı. İlk Betty Boop bantı New York The Mirror'da yayımlanmıştır. Tiplemenin erdemli ve liyakat sahibi olduğu pek söylenemezdi doğal olarak. Ve eğer ekranlardan fırlamış bir tipleme olmasa, seyircilere şuh öpücük ve sevgiler göndermese, ayrıca alçakgönüllülükle uzun kirpiklerini açıp kapamasa Betty Boop, bu formatıyla hiçbir şey olamazdı. Her ne kadar, King Features Syndicate, onun kesif seks önerilerinin dozunu iyice azaltmış olsa da...

Betty Boop'un 'underground' şöhreti 1970'lerde yeniden belirginleşmiştir. Tekrar talep gören çizgifilmleri Avrupa ve ABD'de ağzına kadar dolu sinema salonlarında ardı ardına oynatılmaya başlamıştır. Ayrıca Betty Boop çizgiromanlarının kolleksiyonu Avon Yayınları tarafından 1975 yılında saman kağıda da olsa yeniden basılmıştır.
 
Üst