bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Barry WINDSOR-SMITH, (1949- )


izgiromanAnsiklopedisi638.jpg

25 Mayıs 1949'da İngiltere'de doğan Barry Windsor-Smith, Londra Sanat Okulu'nda üç sene okuduktan sonra Endüstriyel Tasarım ve illüstrasyon Bölümü'nden mezun olmuştur. 1967 yılında ilk 'pin-up' çalışmaları İngiliz Marvel Yayın Grubu dergilerinde yayınlanmıştır.

Barry Windsor-Smith, 1968'de ve bu kez ABD'de aynı yayınevinin X-Men dergisinin 53.
sayısını çizmiştir. Adını duyurması ise 1970-1973 yılları arasında çalıştığı Conan the Barbarian serisine rastlamıştır. Conan'ı çizgiromana uyarlayan ilk çizer olarak tarihe geçen Windsor-Smith, sonraki yıllarda The Avengers, Daredevil, Dr. Strange, Fantastic Four/Fantastik Dörtlü, Iron Man/Demir Adam, Machine Man, X-Men gibi pek çok Marvel Comics karakterine maceralar hazırlamıştır. Kendi yarattığı ve yazıp çizdiği Weapon X serisi de bu yayınevi logosuyla okuyucuya ulaşmıştır. The Gorblimey Press'in kurucusu, sahibi ve tek çizeri olmanın yanı sıra bir dönem de Valiant Comics'in kreatif yönetmenliğini üstlenmiştir. Valiant'da çalışırken Archer and Armstrong, Eternal Warrior ve Solar and Unity başlıklarının senaryolarını yazmış ve çizmiştir. Malibu Comics'de Rune adlı çizgiromanın yaratılmasına katkıda bulunmuş, Wild Storm Rising'in birinci sayısını Image Comics için çizmiştir. Sonraki yıllarda kurduğu Windsor-Smith Stüdyosu'nda da çizgiroman çalışmalarını yürüten ressamın çizimleri, farklı kişilerin ve çağların etkilerini bir arada yansıtmıştır. Jack Kirby, Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Shakespeare, Dickens, Harold Pinter, The Beades ve Jimi Hendrix gibi...

Çalışmaları çizgiromanla sınırlı kalmamış, aynı zamanda ressamlık, tasarımcılık, illüstratörlük, filmlere sanat yönetmenliği (Oliver Stone ile birlikte çalıştığı The Hand'gibi) ve klasik resim üzerine yaymcılık ve öğretmenlik yapmıştır. Son çalışması beş ciltlik bir otobiyografi olan 'BWS: OPUS' olmuştur.
 
Üst