bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
BEŞLER ÇETESİ
(Club de Cinq)



Enid Blyton'un çocuklar için kaleme aldığı bir roman olan Beşler Çetesi'nin dünya çapındaki büyük edebi başarısı çizgiroman editörlerini de harekete geçirmiştir. Machette Mick/Reis, Annie/Gamze, Claude/Hako, François/Miço ve köpekleri Dagobert/Pafi (ya da Dago)'nin maceralarının anlatıldığı toplam üç çizgiroman piyasaya sürülmüştür. Bu ilk denemeler yapıldığında yıl 1950'dir ve serinin çizeri de ünlü ressam Tanguy'dur. Ressamın çizgiromandan çok, illüstrasyonu andıran bir çizgi tekniği vardır.

1979 ve hemen ardından 1980'de Beşler Çetesi'nin Hachette Yayınları tarafından cep kitapları yayınlanmıştır. Bu yeni serüvenler de çizgiromandan ziyade resimli roman mantığıyla hazırlanmıştır. Orijinal öykünün anlatıldığı metinler için ressam Jean Sidobre ve Claude Pascal birçok illüstrasyon çizmiştir. Son olarak 1982 yılında, Enid Blyton'un ölümsüz kahramanlarına yazdığı yeni senaryolarla yeniden hayat veren kişi Serge Rasenzwelg olmuştur. Bernard Duffasé tarafından çizilen ve ülkemizde haftalık Milliyet Çocuk dergisinde de yayınlanan bu yeni maceralar Beşler Çetesinin en çok ilgi gören versiyonu olmuştur. Yayınlanan ilk dört albümden soma çizer Duffasé seriyi bırakmış ve 1985 yılında onun kaldığı yerden Marcello bu çok tutulan çocuk kahramanları çizmeye devam etmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi066.jpg


Milliyet Çocuk'da yayınlanan Beşler Çetesi maceralarından birine ait sayfa.​

Türkiye'de de çok tanınan yazar Enid Blyton'ın en bilinen eser kahramanlarından olan Beşler Çetesi'nin Milliyet Çocuk dergisindeki maceraları önce 1980'lerde metin ağırlıklı olarak basılmış; ardından da Mart 1983 tarihinden itibaren tamamen çizgiroman versiyonları yayın lanmıştır. Başlık ayrıca derginin 1987 yılında verdiği Çizgi-Roman Albümü ilavesinde de boy göstermiştir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

İngiliz yazar "Enid Blyton"ın yazdığı ve orijinal adı "The Famous Five" (ünlü beşler) olan çocuk romanlarından (resimsiz) 1942 ilâ 1961 yılları arasında İngiltere'de tam 21 macera yayımlandı. Üç kardeş, bir kuzen ve bir köpeğin serüvenlerinin anlatıldığı bu romanların tamamı "Afacan Beşler" adıyla Türkiye'de de yayımlanmıştır. Bu romanların Fransa'daki adları ise "Le Club des cinq" (beşler kulübü) olmuştu. Bu romanlar 1978 ve 1996 yıllarında İngiltere'de iki kez televizyon dizisi haline de getirilmiş ve toplamda 25'er dakikalık 52 bölüm halinde yayına verilmiş. Ayrıca Fransa'da 1982 ilâ 1986 yılları arasında bu romanlardan adapte edilmiş 6 çizgi roman üretildi (Hachette yayınevi). Adı yine "Le Club des cinq" olan 6 albümlük serinin tamamının senaryolarını "Serge Rosenzweig" yazmış, ilk dördünü "Bernard Dufossé", son ikisini de "Carlo Marcello" resimlemişti. Bu resimli romanlar Türkiye'de "Milliyet Çocuk" dergisinde "Beşler Çetesi" adıyla yayımlandı.

Fransa'da yayımlanan orijinal albümler şunlardır:

1. Le Trésor du galion d'or (1982)
2. Le Dieu inca (1982)
3. Le Secret des Templiers (1983)
4. Le Cimetière des géants (1984)
5. Le Castel du Baron de fer (1985)
6. Le Gouffre du diable (1986)


Le_Club_des_cinq_alb_mleri.jpg


 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Beşler Çetesi çocukluğumun en lezzetli romanlarından birisidir. Bulunduğum ildeki kütüphanede bulduğum şu an hatırlamadığım bir maceralarını okuduktan sonra aramış bulamamış tesadüfen bir kırtasiyecide bulmuş ve hemen almıştım. Yazarın dili de oldukça keyif vericidir.
Milliyet Kardeşteki çizimler de çok başarılıdır. Ayrıca forumumuzda rastlamakta bana mutluluk verdi. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst