bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BERNARD PRINCE


Fırtınalı denizler, korkunç yanardağlar, geçit vermez ormanlar, uzak ülkelerin limanları, güneşin kasıp kavurduğu çöller... Tüm bunlar ünlü çizgiroman senaristi Greg'in en az kendisi kadar tanınan çizer Hermann için hazırladığı senaryoların birer parçasıdır. Usta çizerin detaydan korkmayan, hatta üstüne giden yönünü iyi bilen Greg, sayfalara zengin panoramik görüntüler katan manzaraların ve doğal güzelliklerin arasında geçen maceralar kaleme almıştı. Bernard Prince, 1960'lı yılların egzotik, yöresel çizgiromanlarından hoşlanan okuyucusunu dünyanın dört bir yanında gezdirmiş, böylece de kısa sürede şöhretini başarılarla pekiştirmiştir.

Bernard Prince'ın, ilk kez ortaya çıkışı bir Fransız gençlik çizgiroman dergisi olan Tintin'de 1966 yılında olmuştur. Çizeri Hermann seriyi 1977'de bıraktığında popülaritesinin doruğuna ulaşmıştır. Ancak üç yıl sonra, 1980 yılında bir başka ressam— Danny, seriyi yeniden ele almıştır. Bernard Prince, ekmeğini kazanmak için yatı Cormoran ile bir limandan ötekine dolaşan bir serüvencidir. Bu mesleki seyahatlerinde ona eşlik eden yol arkadaşları vardır. Beraber çalıştığı arkadaşı Barney Jordan, kaslarını olduğu kadar çenesini de iyi çalıştıran ve hareketli yaşamdan hoşlanan eski bir denizcidir. Bu özellikleri nedeniyle başı beladan hiç kurtulmaz. Genç Djin ise, bir macerada hayatını kurtaran bu deneyimli denizcilerin neşe kaynağı olan öksüz bir yerlidir. Oldukça duygusal ve dramatik konuların iyi işlenmesiyle ve okur üzerinde bıraktığı olumlu etkiyle birlikte başarısı giderek artan bir Editions du Lombard serisi özelliğini kazanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi065.jpg


Milliyet Çocuk dergisinde yayınlanan Bernard Prince versiyonu.

Bernard Prince, 1974 yılında ilk kez Günaydın Gazetesi sayfalarından Türk okuruyla buluşmuş, üstelik aynı yıl içinde bir de Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Veb Ofset A.Ş. tarafından yayınlanan Doktor Karate adlı haftalık bir dergide Ateş Kaptan başlığıyla yayınlanmıştır. Burada Bernard'ın ünlü teknesi Karabatak adını almış, yaşlı denizci dostu da Konyakçı Barney olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca 1977'de yeni yayına giren Tercüman Çocuk dergisinde Kaptan Berno ve Kabasakal adıyla basılmıştır. Ancak asıl şöhreti 1980'de Milliyet Çocuk dergisinde yayınlanma şansı bulduktan sonra yakalamış ve adı bu dergiyle birlikte anılagelmiştir. Ayrıca 1982 yılında yayınlanan Milliyet Çocuk 'özel sayı'larından birinde tam macerasıyla yer almıştır. Yine de bu dergideki Türkçe kariyerini bir daha hiç geliştiremeyen başlık, ülkemizde de hakettiği düzeyde izler bırakamadan kaybolmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi065s.jpg


Doktor Karate dergisinde yayınlanan bir Bernard Prince sayfası.​
 
Üst