bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,313
49,978
NeverLand
AGENT 212

1975 yılında Belçika'da yayınlanan bir periyodik için çizilen ve yayınlanan Agent 212 yazar Raoul Cauvin ve çizer Daniel Kox'un ortak eseridir.

Agent 212, kısaca tanımlamak gerekirse; tostoparlak vücudu, sempatik bir bıyıkla çerçevelenmiş tatlı suratıyla şekillenmiş bir kahramandır. Hayattan tek isteği ve beklentisi çalıştığı polis karakoluyla sıcak yuvası arasında sakin bir taşralı yaşamı sürmektir. Ancak Şaşkın Komiser bütün bu samimi ve sade talebine karşın yaptığı aptallıklardan dolayı işinde genelde başarısızdır. Üstüne üstlük kötü şansı peşini hiçbir zaman bırakmaz. Tüm iyi niyetine ve cesaretine karşın bütün girişimleri fiyaskoyla sonuçlanmaya mahkum gibidir. Serüvenlerinin neredeyse tamamının tipik bir finali vardır: Ya başkomiser tarafindan bir yanlış anlamanın sonucu berbat bir göreve sürülür ya da yaptığı sakarlıktan sonra gözünü hastanede açar.

agent212t23_1.jpg

Şaşkın Komiser ya da diğer adıyla Agent 212 çizgiromanındaki kahramanın, polis arkadaşları, dükkan sahipleri ve semt sakinleriyle dolu, okuyucu tarafından tanınan bir muhiti, yani yan karakter çeşitliliği vardır. Yaratıcısı Raoul Cauvin, 'görevine sadık, cesur ama şapşal polis memuru' imajını güzel bir biçimde karikatürize etmiştir. Ünlü çizer Kox da ona başarılı bir biçimde eşlik edince, 1980'lerin Avrupasında yayınlanan en başarılı parodi serilerinden biri ortaya çıkmıştır.

Agent 212, Şaşkın Komiser başlığıyla Türkiye'deki bazı çocuk dergilerinde yayınlanmış, 1990'ların başında günlük bir gazetenin haftalık ekinde Türk okuruyla yeniden buluşmuştur.
 
Üst