Batwoman

11 Mar 2015
2
9
Kanımca Batwoman DC evreninin en bahsız kadın süperkahramanıdır. Gelen son haberlede bu fikrim desteklenmiştir. The New 52 - Batwoman'ın bitirileceği haberi yayınlanmış, nitekim Mart ayında yayınlanan 40. sayı ile de serüvenine son verilmiştir.

DC Comics'in Gotham halkını suçlulardan korumak için yarattığı bu karakterin geçmişi Silver Ages yani 1950'li yıllara dayanır.Kathy Kane ve Kate Kane olmak üzere iki farklı Batwoman'dan söz etmemek doğru olacaktır.

Kathy Kane

1956-1979 arasında ve 2013'den günümüze çizgiromanlarda boygösteren Kathy Kane ilk olarak Detective Comics 233. sayısında (temmuz 1956) görülmüştür. "Batman Ailesi''ne bir bayan karakterin katılması 1950'lerin başında çizgiromanlara karşı yapılan saldırıların bir sonucuyken, aynı zamanda Fredric Wertham'ın Batman ve Robin'i homoseksüel olduğunu ileri süren ithamlarını engellemek için de bir hamledir. Batwoman'ın tanıtımındaki sorun ise, Batwoman'ı Batman'e rakip olarak göstermeleriydi.

Tanıtım metnin türkçeye az çok şöyle çevirebiliriz;

"Sadece tek bir Batman vardır! Bir çok kere söylenmiştir ve her zaman doğrudur! Dünya üstündeki hiçbir adam onunla ne adalet konusunda nede atletik yetenekleri, zekası, kılık değiştirme ustalığı ve dedektiflik becerileri ile boy ölçüsebilir. Ama şimdi, birbiri ardında gelen kötü süprizlerden sonra Batman kendine gizemli ve göşterişli bir rakip buldu... Batwoman!"

1960'ların başına kadar düzenli olarak Batman ve Detective Comics'lerde gözükmesine rağmen tam olarak Batman'ın meslektaşı olarak gözükmemiştir. Silahları Batman'in kullandıklarının aksine sıkı sıkıya feminen özellikler göstermiştir, ruj, kozmatik ürünleri gibi... Batwoman çizgiroman severlerin gözünde popüler olmasına rağmen DC yöneticileri ve yazarları onun kaderini çizmişti. 1964 yılında yayınlanan Detective Comics'lerde Batwoman'ın yerini Dedektif Gordon'ın kızı Barbara Gordon nam-ı değer adıyla Batgirl almıştır. Batgirl sadece Batwoman'ın Batman'ın meslektaşı olma sıfatını almamış aynı zamanda orjinal kahramanlık popüleritesinede sahip olmuş ve Batwoman'ın aksine silahları ve diğer özellikleri ile Batman'le pararlel bir yol izlemiştir. Batgirl, Batwoman'ın aksine zamanına göre daha uygundu ve DC comics'in karakterleri ile daha gerçekçi bir duruş sağlamasına yardımcı olmuştur. Okuyucuların yoğun isteği üzerine DC editörleri Batwoman'ı emeklilikten çıkarmayı ve Batman ile romantik bir ilişkiye yönlendirmeyi düşündüler. Ama ileri görüşlü bir editör sayesinde bu iki kadının Batman'in arkasından ağlamak yerine, suça karşı savaşan güçlü kadın figürler olarak kullanıldı.

En nihayettinde, yoğun istekler cevap buldu ve Batman Family 10. sayısında(1979) Batgirl'ün Killer Moth ve Cavalier'a yenilgisinden sonra geri döndü. Ama en nihayetinde, Detective Comics 485. sayısında (1979) Batwoman League Of Assassins tarafından öldürüldü. Kathy Kane'in Earth-1'deki macerası son bulduğunda Editör Dennis O'Neil "Biz hali hazırda Batgirl gibi bir karaktere sahiptik, Batwoman'a ihtiyacımız yoktu." demecini vererek hikayeyi sonlandırmış oldu.

Earth-2 versiyonunda Brave and The Bold'un 182. sayısında (Haziran 1982) tekrar göründü ve Batman'in Catwoman ile evlenmesinin üzerine emekli oldu. Ama young-Robin'e yardım etmek için emekliliği bir kenara bıraktı.

Kathy Kane'in Batwoman'ı modernize eden Grant Morrison, modern Batman çizgiromanlarında da birçok kez flashback olarak gösterdi. 2013 yılında Batman Incorprated serisinin final sayısında, Kathy Kane hayatta ve SPYRAL adlı uluslararası bir casusluk örgütünün suikasçısı olarak gösterildi.

Katherine "Kate" Kane

2005 yılında Infinite Crisis serisinin izinden gidecek, 52 hafta sürecek ve başlıkların genelinde 52 sayısı geçmek üzere oluşturulacak seride Batwoman Kate Kane olarak çizilmek üzere masaya yatırıldı. İlk önce Batgirl yani Barbara Gordon yeni bir kostüm, klasikleşmis sarı renk yerine kırmızı gelecektir, ve geliştirilip güncellenmiş bir şekilde yayınlanması düşünülmüştü ama Suicide Squad'a dahil olduğundan, DC comics Batwoman'ı Batgirl'ün yerine yayınlama kararı aldı. Alex Ross bir röportajında Batwoman'ı kullandığı maskeyi aslında Batgirl için tam bir yüz maskesi olarak tasarladığını ama ufak değişiklerle daha Batwoman tarzı bir hale getirdiğini söylemiştir.

Silver Age'deki Kathy Kane'nin aksine, Kate Batman'a karşı romantik hisler beslemiyordu. Yeni Batwoman homoseksuel bir karakter olarak yaratılmıştı. Bu haber haber kanalı CNN ve USA TODAY gazetesi gibi bir çok basın yayın kuruluşunda büyükçe bir yer aldı. Maxi-series 52'nin 7. sayında ilk göründüğünde, eski Gotham Şehri Dedektifi Renee Montoya ile romantik bir ilişki içerisindeydi. Kate Kane sosyal hayatında, Bruce Wayne ile tanışıklığı olan, Doktor Mallory'in arkadaşı, bembeyaz cildi, bir sürü dövmesi olan, giyiniş tarzı olarak Punk olarak tanımlaya bileceğimkz bir şekilde resmedilmiştir. Aynı zamanda yahudidir ve 52 sırasında kız arkadaşı Reene ile Hanukkah kutladığı gösterilmiştir.

2008 New York Comic Con'da Batwoman'ın Justice League'e katılacağı duyurulmuştur. Detective Comics'in 854. Sayısından itibaren Batwoman'ın ana süperkahraman olduğunu söylemek mümkündür.

2010'dan itibaren Batwoman kendi adıyla adlandırılan bir seriye sahip olmuş ve ''Zero'' (sıfır) sayısı 2010'da yaynlanmıştır. Kate, ikizkardeşi Bette ve diğer akrabaları ile seri içinde desteklenmiş ve kız arkadaşı Maggie Sawyer'a evlenme teklif etmiştir.

2013 yılında DC Comics Aralık ayında Batwoman'ı hikayedeki çatışmalar yüzünden terkedebileceklerini dile getirmiştir. "Super Kahramanlar mutlu bir kişisel yaşama sahip olamazlar." düşüncesinden hareketle Batwoman, Nişanlışı Maggie ile evlendirilmemiştir. Aralık 2014'de serinin Mart ayında 40. Sayısıya bitireleceğini duyurmuştur.
 
Üst