bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Ayhan BAŞOĞLU, (1928-1993)


1928 yılında İstanbul'da doğan Ayhan Başoğlu, 22 yaşında Dil Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olmuştur. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yayınladığı Çocuk adlı dergide 1948 yılında çizdiği kapak illüstrasyonu ve resimlerle kariyerine başlamış, Türk tarihine olan ilgisi, vatani görevi dolayısıyla gittiği Kore'de savaş sonu hazırlanan Türk Mezarlığını gezerken canlanmış ve çizim konusundaki yeteneğini de devreye sokacağı tarihi bir kahramanın arayışına girerek Malkoçoğlu'nu yaratmıştır. Ancak ondan önce Zafer Gazetesi için ilk olarak 1957 yılında Şehzade Orhan başlıklı çalışmaya imza atmış ve vatani görevine başlamıştır. Başoğlu, 28 Haziran 1958'de çıkmaya başlayan Renk dergisinde çeşitli illüstrasyonlar ve tam sayfa ve renkli olarak Bizans Kapılarında başlıklı tarihi çizgiromanı yazıp çizmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi058v.jpg


Ayhan Başoğlu, Malkoçoğlu film setinde.​


Ayhan Başoğlu, Türkiye'ye döndüğünde sıkı bir hazırlık dönemini takiben çalışmaya başladığı Cumhuriyet Gazetesinde 26 Ekim 1964 tarihinden itibaren 'Dağlar Kralı' adlı ilk macerasıyla okurun beğenisine sunduğu Malkoçoğlu adlı karakter, bir anda yoğun ilgiye mazhar olarak koleksiyonunu yeni maceralarla zenginleştirmiştir. Malkoçoğlu, sonraki yıllarda Tercüman Gazetesi sayfalarından okuruyla buluşmaya devam etmiş, bu arada 1967 yılında haftalık olarak yayınlanan Kaplan dergisinde ve 1971'de büyük boy dört albüme ve 1974 senesinde de kendi başlığını taşıyan kısa süreli haftalık bir dergiye dönüşmüştür. Ayrıca çoğunu karakterle özdeşleşen Cüneyt Arkın'ın oynadığı sinema filmine adapte edilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi058vb.jpg
izgiromanAnsiklopedisi058n.jpg


Ayhan Başoğlu imzalı Altın Saçlı Kahraman albümünün Türkçe ve Arapça baskılarının kapakları.​


Dinamik ve rahat çizgi stiliyle tanınan Başoğlu, Malkoçoğlu adlı kahramanıyla özdeşleşmiş olsa da, 1981 yılında Kültür Bakanlığı'nın siparişi ile hazırlamaya başladığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı Altın Saçlı Kahraman onun en iyi çizgiromanı kabul edilmektedir. Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve İngilizce olarak da basılan bu çalışmasını Günaydın Gazetesine çizdiği televizyon dizisi uyarlaması olan Kara Şimşek İstanbul'da ile 1984'de Hürriyet Çocuk dergisi için hazırladığı Ege'nin Derinliklerinde başlığı izlemiştir. Çizer, bu dergide çizdiği denizcilik macerasındaki baş karakteri Cumali'de Malkoçoğlu tiplemesiyle aynı yüz hatlarını kullanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının çizgiroman serisine dahil olan ve 1991' de basılan Kılıç Ali Reis ise, Ayhan Başoğlu'nun son çizgiroman çalışmalarından biri olmuştur. Çizer, Aralık 1993' de geçiridiği ani bir kalp krizi sonucu Çanakkale'de hayatını kaybetmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi059.jpg


Ayhan Başoğlu'nun çizdiği Kılıç Ali Reis albümünün kapağı.​
 
Üst