Bastır Viking (Hagar the Horrible)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BASTIR VIKING
(Hagar the Horrible)



Dik Browne'un kreasyonu olan Hagar the Horrible/Bastır Viking, Şubat 1973'den itibaren gazete sayfalarından okuyuculara ulaşmaya başlayan bir banttır. Dünya üzerinde 1500'den fazla gazetede yayın şansı bulan ve King Features Syndicate tarafından dağıtımı yapılan başlık IX. yüzyıl Viking yaşamından sofistike kesitler sunar.

Kızıl sakallı ve iri vücutlu bir Viking olan Hagar, savaşçılarıyla ve kendisine devamlı problem çıkartan ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Helga, kocasını yanında tutmak için bütün kurnazlıklara başvuran güçlü bir Viking kadınıdır. Savaşı protesto eden oğlu Hamlet ise atalarına ve ailesine oranla hiç de iyi bir Viking savaşçısı değildir. İşe yaramaz güzel kızı Honi ise savaşmaya tenezzül dahi etmez, hatta yanlış bulur.

Ressam Dik Browne'nun çizgisi sade ve etkilidir ve kendi çocukları Bob ve Chris'den yaptığı örneklemelerle stribini geliştirmeyi çok iyi bilmiştir. Tuhaf olan bol miktardaki yan karakterle yakalanan mizah dolu diyalogların ve hareketlerin inanılmaz bir ahenk içinde olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı Bastır Viking, Amerikan basınında ve yayınlandığı hemen her ülkede kısa sürede başarı yakalayan bir çizgiroman olmasını sağlamıştır. "Korkunç Hagar değil mi bu?" ifadelerinin gırla gittiği bant kareleriyle günümüze değin gittikçe genişleyen koleksiyonuna uygun olarak kariyeri ve popülaritesi de artmıştır. Bu sayede de 1974 yılında NBC şirketince 'Yılın Çizgiroman Bantı' ödülüne layık görülmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi058.jpg


Milliyet Gazetesinde yayınlanan bir Bastır Viking bantı.

Bantın öyküleri ülkemizde günlük gazeteler başta olmak üzere çeşitli yayın organlarında basılmıştır. Bunlardan 1980'de Hey dergisinde ve ardından da mizah ilavesi Curcuna'da, çıkanları önemli ses getirmiştir. 1988 yılında Milliyet Gazetesi tararından verilen Milliyet Çizgi-Roman ilavesinde tek sayfalık öyküleri Bastır Viking başlığıyla yayınlanmıştır. 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde 1995'den itibaren Milliyet Gazetesinde renkli günlük bantları boy göstermiş, 2000 yılından itibaren ise yayım sona erdirilen Dedektif Nik'in yerine Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmaya başlamıştır. Aksoy Yayınları tarafından iki adet albümü de yine bu dönemde basılmıştır.
 
Üst