bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Bahadır BARUTER, (1963- )


16 Ocak 1963 tarihinde Ankara'da doğan Bahadır Baruter, İstanbul Erkek Lisesini bitirdikten soma Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'nü son sınıfında terk etmiştir.

Bahadır Baruter, profesyonel düzeydeki ilk çizimlerini Engin Ergönültaş yönetimindeki Pişmiş Kelle dergisinde gerçekleştirmiştir. Ocak 1990'dan itibaren yaklaşık dört ay kadar çalıştığı bu dergideki çizimlerine son vererek, Mayıs 1991'e dek Limon mizah dergisinde performans sergilemeyi tercih etmiştir. Aynı yılın Haziran ayından itibaren Avni dergisine geçerek çizerlik kariyerinde yeni bir dönem başlatmış, ancak burada da dört ay kaldıktan sonra ismi Leman'a dönüşen bir önceki mizah dergisinin çizer kadrosuna yeniden dahil olmuştur. Baruter, on yıl boyunca Leman dergisinde karikatür ağırlıklı çizimler yapmış, bu arada Lombak başlığı altında geliştirdiği tam sayfalık karikatür köşesini Fatih Solmaz'ın bulduğu esprilerle birlikte hazırlamıştır. Kısa sürede çok popüler bir başlık ve köşe haline gelen Lombak'da cinsel dozu yüksek esprilerle bezenmiş, yoğun desen çizimleri olan karikatürlerle adeta bir ekol yaratmıştır. Bu sayfada çizdiği karikatürlerden yapılan seçmelerle yayına hazırlanan karikatür albümlerini takiben Ocak 1996 tarihinde çıkan 1. sayısıyla beraber L-Manyak adlı mizahi çizgiroman ağırlıklı aylık dergiye Ruhaltı, Kahraman Barut ve Paranoya başlıklı çizgiroman köşeleri çizmiş, ayrıca Nisan 2001'de ayrılıncaya dek derginin editörlüğünü üstlenmiştir. Aynı anda hem haftalık Leman hem de aylık periyottaki L-Manyak için çizimlerini sürdüren Baruter, Mayıs 2001'de ilk sayısı çıkan Lombak dergisini faaliyete geçirmiştir. Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Andaç Gürsoy, Memo Tembelçizer, Kenan Yarar, Oky, Alpay Erdem, Göxel, Hakan Karataş gibi L-Manyak kökenli çizer arkadaşlarına zamanla Faruken Bayraktare, Ersin Karabulut ve Emrah Ablak gibi kişiler katılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi057.jpg


Lombak posteri önünde Bahadır Baruter (ayaktaki) ve Hakan Karataş.​

Felsefi içeriğe sahip temalar üzerinde yoğunlaşan ve girift olduğu kadar
teferruatlı karelerle hazırladığı simetrik görünümlü Ruhaltı sayfalarının yanı sıra, gerek L-Manyak'da gerekse Lombak'da çizdiği 'içindekiler' sayfalarındaki muhteşem illüstratif kompozisyonlarla çalışmalarını ön plana çıkarmıştır. Baruter, Eylül 2002'den itibaren haftalık olarak yayına başlayan Penguen isimli bir başka mizah dergisinin de editörlük görevini yüklenmiş ve yine Solmaz ile birlikte Tavşanlar adlı karikatür sayfasını hazırlamaya başlamıştır. Bahadır Baruter'in Lombak 1, Lombak 2, Lombak 3 adlarını taşıyan üç adet karikatür albümü sayesinde çizimlerinin bir kısmı kitap formatında hayranlarıyla yeniden buluşmuştur.
 

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
576
speedforce
Fatih Solmaz'ın komik espiriler bulamadığını birinin kendisine anlatması lazım. O kadar basit ki Bahadır Abiye yakıştıramıyorum. Adam çizim konusunda artık fezaya ulaşmış. Espiri konusunda bahtsızlık yaşıyor. Daha çok illistrasyonlara ağırlık vermeye başladı o da.
 

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Bahadır Baruter üstadın Soulscapes adlı kitabı Eurocomics tarafından yayınlanmıştır. Bu başarıları duymak ve izlemek inanın bana Türk olarak gurur veriyor. Nice başarılı sanatçılarımızı bu vesileyle tanıtmak için diyar sitemiz emektar arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ederim. İyi ki varsınız.
 
Üst