bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Aslan ŞÜKÜR, (1945- )


10 Şubat 1945 tarihinde Bafra, Samsun'da doğan Aslan Şükür, küçük yaşındayken ailesinin taşınmasından dolayı İstanbul'da yaşamaya başlamıştır. Pendik Lisesi'ndeki eğitimini yarım bırakarak turistik objelere resimler çizerek yeteneği doğrultusunda ilk çalışmalarını gerçekleştirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi552a.jpg


Aslan Şükür (solda) çizer arkadaşı Yalçın Dağlı ile birlikte.

Aslan Şükür, 1960'lı yılların başında karikatürist Nehar Tüblek yönetimindeki Akşam Gazetesi'nin ilavesinde ve Hayat dergisinde çeşitli vinyet ve illüstrasyonlar hazırlamıştır. Babıali'de faaliyet gösteren bazı yayınevlerine kitap kapakları çizmiş, o dönemde Tay Yayınları'ndan çıkan çizgiromanların kapaklarını çizen Yücel Koksal'ın önerisiyle Sezen Yalçıner'le tanışmıştır. Yirmi beş yıldan fazla sürecek bir dostluk ve iş temposu 1970 yılında çizdiği bir Tom Braks kapağıyla beraber ivme kazanmıştır. Yoğun talep üzerine periyodik çizgiroman dergilerinin kapak illüstrasyonlarını çizmeyi sürdürürken diğer işlerini zamanla bırakma durumuna gelmiştir. Şükür, Tay Yayınları logosuyla okuyucuya ulaşan hemen tüm dergilerin kapak çizimlerini sonraki yıllarda tek başına hazırlamıştır. Zagor, Mister No, Tom Braks, Apo, Mini Ringo, Atlantis/Martin Mystere, Alaska/Ken Parker, Jeriko, Jil, Judas, Kızılmaske, Mandrake, Karaoğlan, Teksas, Tommiks, Flash Gordon ve benzeri pek çok kahraman onun canlı renkleri ve kompozisyonlanyla sunulmuş ve bu sayede çizgiroman severlerin kalbinde kendisine karşı her zaman özel bir sevgisi olmuştur.

Aslan Şükür, 1980'lerin ortasından başlayarak yaklaşık on yıl boyunca pek çok Türkiye Çocuk sayısına da kapak çizmiştir. Aynca kısa ömürlü çizgiromanların yayıncısı A. Bülent Hazer'in girişimleriyle başlayan, ancak devlet başkanının ölümüyle iptal olan bir projede Azarbaycan'ın para biriımerinin kreatif tasarımını gerçekleştirmiştir.

Altın Kitaplar Yayınevi, Remzi Kitabevi, İnkılâp Yayınevi başta olmak üzere sayısız yayınevinin kitaplarının kapak illüstrasyonunu çizen Aslan Şükür, Türkiye'nin en üretken çizgiroman kapak illüstratörü olarak tarihe geçmiştir.
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
bence bu kapaklarla basılmalıydı, şu an devam eden tüm çizgi romanların kapakları.işte abicim. lal kitap olsun, oğlak olsun.. bu işi bilmiyor işte
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
zagor zagor yapan, mister noyu mister no, martini atlantis, ken parkerı alaska yapan bu kapaklardır. kimse bana masal hikaye anlatmasın. bu kapaklar olmadan bu çizgi romanlar olmaz. ayrıca martine atlantis, ken parkera da alaska demek orjınal adından 100 kat daha iyidir. burda işte yorum var , öyle düz-öküz çevirisi yok. ne yazıkkı günümüzün çevirileri düz-öküz çevirisidir.
 

hanefi

Süper Üye
13 Şub 2010
3,143
822
Şükürler olsun ki Aslan Şükür'ümüz var. Gerçekten de onun çizdiği kapaklar olmasa çizgi romanlara bu kadar meraklı olur muydum, bilmiyorum.
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
aslan şükürünküne kapak derim ben-o ne öyle? biçim kapak?bu orjınal kapaklar??-çoluk çocuk işi.
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
zaten aslan şükürün kapaklarıdır, çizgi romana olması gerektiği gibi bakılmasını sağlayan. lal basar okurum-ama zevk almam, sevmem. tay basar- işte o zaman olması gerektiği gibi olur olay
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
olması gerektiği gibi olmasından başkasına, yani uydurmaya, olmayan bir şeyi olmuş gibi yaratmaya gerek yoktur
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
yukarda dedim. bir daha diycem. ben lalin bastığı kitabı almam. ama aslan şükür'ün kapağıyla birlikte bassaydı, işte o zaman koşa koşa alırdım. aradaki fark bu kadar uçurum işte.dedim ya lal bu işi bilmiyor. diğerleri?? tabii ki lalin izinden başka ne olabilir ki??
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
lal oğlak ya da başkası-basıcağı kitabı aslan şükürün kapaklarıyla bassın-satış tirajı 10 kat fazla olur. bence burda yazdığım yorumlar kafi derecede herşeyi-tam olarak açıklar
 

devrim

banned
17 Şub 2010
102
43
kimse bana masal hikaye anlatmasın.bütün bu yazdıklarımdan sonra artık söze lafa gerek yok.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,077
Teşekkürler üstat.Harika çalışmalar yapmış aslan şükür,iyiki bunları saklayıp bizlerle paylaşmışsınız.
 
Üst