bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Carl BARKS, (1901-2000)


27 Mart 1901 tarihinde doğan Carl Barks, dünyanın efsanevi çizgiromancılarından biridir ve Donald Duck ile Varyemez Amca/Uncle Scrooge'ün yaratıcısı olarak 'XX. Yüzyılın Çizgiromancısı' unvanını haketmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi054.jpg


Carl Barks​

Carl Barks, Disney stüdyolarındaki kariyerine 1930'larda başlamış, yeteneği işvereni ve meslektaşları tarafından kısa zamanda kabul görmüştür. Tüm Uncle Scrooge serisini de içeren solo albümler yapması uzun sürmemiştir. 1943'den 1966 yılına kadar Barks, Walt Disney'in Donald Duck çizgiromanlarını yazmış ve çizmiştir. Çizgiromanlar için Duckburg'ü ve çok sayıda yeni karakteri yaratmıştır. Bunların arasında McDuck, Gyro Gearloose, Gladstone Gander, vs'.den oluşan bu 'ördek ailesi'ne gerçek insan duygu ve davranış refleksleri vermiştir. Öyküleri yükselen irtifa sahibi gerçek şaheserlerdir ve tüm yaş gruplarına hitap ederler. Ne yazık ki, Barks'ın yeteneği işverenlerinin kendi orijinal stilini muhafaza etmesini sağlamaya yetmemiş ve sonuçta neredeyse hepsi dejenere olmuştur. Bu büyük bir kayıptır, zira Barks dinamik bir çizgiromancı, hayalgücü geniş bir senaristtir; ve genel olarak çizgiroman üzerine olan etkisini ne kadar övülse azdır.

Arkadaşlarının sevgi dolu bir ifadeyle 'Old Duck Man' adıyla da andığı Barks, 1968 yılında Disney için çalışmayı bırakarak kendi zevki için ressamlık yapmaya başlamıştır. Kendi yarattığı ördek karakterlerini yağlı boya resimlerinde kullanmak konusunda Disney ile fikir ayrılığına düşmüştür. Çok sayıda Disney çizeri ördek öykülerinde Barks'ın stili ve zekasına yetişmeye çalışmış ancak bunu yalnızca Don Rosa bir dereceye kadar başarabilmiştir. Barks, başarılı bir ressam haline gelerek çalışmalarının çoğunu satmayı başarmıştır. Ne yazık ki, lösemiye tutularak Oregon, Grants Pass'daki evinde 25 Ağustos 2000 günü, 99 yaşında ölmüştür. Kendisi çok sayıda çizer için ilham kaynağı olan muhteşem öyküleriyle daima hatırlanacak harikulade bir kariyer bırakmıştır. Büyük yeteneğinin yanı sıra Carl Barks, çok iyi bir kişiliği olan harika bir insan olarak tanınmıştır ve nesiller boyu çizgiromancılar tarafından özlemle ve saygıyla anılagelmiştir.
 
Üst