Barbarella

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
BARBARELLA


Barbarella adıyla bilinen bu çok güzel kadın, çizgiroman dünyasında ilk kez, V-Magazine dergisinin 1962 yılındaki 586. sayısında görünmüştür. V-Magazine okuyucuları, çizgilerini zaten yakından tanıdığı ressam Jean-Claud Forest'ın yarattığı Barbarella'ya da kısa sürede ısınmıştır. Siyah-beyaz olarak çizilen Barbarella'nın, değişik bir estetik ve sunum mantığı güdülerek her macerası farklı bir renkte basılmıştır.
Barbarella, yaratıldığı yıllar göz önüne alınırsa hayli erotik bir bilimkurgu kahramanıydı. Genç ve güzel kadın, tüm güneş sistemini dolaşıp, birçok duygusal ve fiziksel deneyim yaşadıktan sonra, Cythion adlı gezegene yerleşmiş ve burada serüven dolu hayatına devam etmişti. Zamanla insan ırkının dışında çeşitli ırklar, dostlar ve düşmanlar tanıyan uzay gezgini güzel kadın, kendini sık sık dramatik ve içinden çıkılması zor konumlarda bulsa da, her seferinde aklı ve -elbette ki- cazibesiyle işin işinden sıyrılmayı başarıyordu. Aşkı ve sevişmeyi seven, üstelik sık sık yapmaktan hiç çekinmeyen seksi bir çizgiroman kahramanı imajı 1960'lı yıllar için bile biraz fazlaydı. Nitekim dönemin Fransa'sındaki yayın sansürüne takıldı ve 1964 yılında yayınına yasak getirildi. Öte yandan, çizer Jean-Claud Forest'ın çalışmaları günümüz çizgiromanıyla karşılaştırıldığında çok masumdur; hele hele Barbarella erotizminin şiirsellik sınırını hiç zorlamadığı da düşünülürse...


izgiromanAnsiklopedisi052.jpg


Albüm halinde de yayınlanan bir Barbarella macerasının kapağı.​

Çizgi stiliyse realist olmasına rağmen sıradanlığı ve göze batmayı reddetmiştir. Barbarella'nın, göğüsleri ve poposu karelerinde sık sık görünmüştür— ama hepsi o kadar. Bütün bunlara rağmen Fransa çizgiromanının 'Yetişkinler İçin Çizgiroman' kategorisinin ilk temsilcisi Barbarella olmuştur.

Çok ilginçtir ki, Barbarella'nın kariyeri de ismi gibi 'vahşi' olmuştur. Sürekli başına musallat olan sansürü delmek için bir yayınevinden diğerine geçme durumunda kalmıştır. Döneminde kapışılan albümlerini bugün bulmak oldukça zordur. Barbarella'nın en son macerası 1981'de yayınlanan L'Echo des Savanes'dır. Bu macerayı yine yaratıcısı Jean-Claude Forest yazmıştı, ama bu sefer resimleyen Daniel Billon oldu. Bu, çizgiroman tarihinin çok ünlü Avrupalı kadın kahramanının son serüveni olarak kariyerini noktalamasıydı. Ancak tabii ki, Barbarella onun sayesinde ilk çizgiroman fantazilerini yaşayan bir dönem okurlarının hayalinde uzun süre yaşamaya devam edecektir.
Barbarella ülkemizde ilk olarak ortaya çıkışının üzerinden yedi sene geçtikten sonra Yeni İstanbul Gazetesi'nin sayfalarında görünmüştür.
 
Üst