bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
BABA ve OĞLU
(Vater und Sohn)



Vater und Sohn ya da Türkçesiyle Baba ve Oğlu, çalışmalarında E.O.Plauen takma adını kullanan Alman çizer Erich Ohser tarafından 1934 yılında yaratılmıştır. Ohser, bu başlığın çizimlerini gerçekleştirirken bir dönem için Erich Kâstner'den senaryolar için yardım almıştı.

Erich Kastner'in Berlin'deki sanat çevrelerine tanıtımını bizzat yaptığı Vater und Sohn, Berliner Illustrirte adlı yayın için hazırlanmış ve bu gazetenin milyonları bulan okur kitlesi de mizahi bantı bağırlarına basmakta gecikmemişlerdi. Kel kafalı, sade giyimli Baba ile uzunca saçlı ve tipolojik olarak babasının kopyası olan Oğlu, genelde bir pandomimciymişler gibi diyalogsuz karelerde maceralar yaşamıştır. Özellikle Alman kültürünün doğal akışından yaşam parçalarını fon olarak kullanan Vater und Sohn, evrensel kalıplara uygun atmosferdeki mizah öğeleriyle kısa sürede uluslararası bir şöhret yakalamayı da başarmıştır. Başta Avrupa'nın diğer belli başlı ülkeleri olmak üzere pek çok basın organı Ohser'in bu harika çizgiromanını kendi dillerine aktarıp yayınlamıştır.


izgiromanAnsiklopedisi050.jpg


Çocuk Haftası'nın 350. sayısında basılan bir Baba ile Oğul öyküsü.​

Vater und Sohn başlığı yayınlandıktan yaklaşık bir yıl sonra, tek maceralık bile olsa Similarity adını almıştı. Bir hayvanat bahçesinde geçen bu bölüm bir yana bırakılırsa, banttaki tüm kurgu karşılıklı sevgi ve saygı üzerine kuruluydu. Benzer bazı çizgiromanlardaki gibi bir çocuğun gerçekleştirdiği şeytanca hınzırlıklar onda görülmemiştir. Erich Ohser, hazırladığı çizgiroman çalışması dolayısıyla davet edildiği seminer ve toplantılarda yarattığı çocuk karakterden kendi oğlu Christian'dan bahseder gibi bahsetmiştir. Vater und Sohn'u inceleyen pek çok makale kaleme alınmış, maceralarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan albümleri yayınlanmıştır. Ancak 1944 Mart ayında, savaşın en yoğun günlerinde Gestapo, çizgiromanının bir bölümünde savaşın kaybedilebileceği konusunda imalarda bulunduğu iddiasıyla Erich Ohser'i sorgulamasının ardından sanatçının vuku bulan ölümü oldukça trajiktir. Yaratıcısı ve ressamının ölümüyle birlikte Vater und Sohn başlığı da sona ermiştir.

Baba ile Oğul başlığını taşıyan ilk Ohser bantları 1949 yılında Çocuk Haftası sayılarında gözükmüştür. 1952 yılında hiçbir başlık kullanılmadan bir dönem Doğan Kardeş dergisinde yer bulmuş, ayrıca Çocuk ve Yuva adlı derginin sayfalarına 1964 yılından sonra Can ile Babacan başlığında taşınmıştır.
 
Üst