Alain SAINT-OGAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Alain SAINT-OGAN, (1895-1974)


7 Ağustos 1895'de Paris yakınlarındaki Colombes'de doğan Fransız çizgiroman çizeri, gazeteci ve yazarı Alain Saint-Ogan, babası bir gazete editörü olduğu için çok erken yaşlarında bir basın ressamı olmaya rahatlıkla karar verebilmiştir.

Paris'deki L'Ecole Nationale des Art Decoratifs'de eğitim gören Saint-Ogan'ın ilk çizimleri 1913'de yayımlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda orduya yazılarak Balkanlara gönderilmiştir. Savaşın bitiminde karikatürist ve gazeteci olarak kariyerini devam ettiren Saint-Ogan, 1925 yılında ilk çizgiroman bantını yaratmıştır. İki gözü-pek delikanlının serüvenlerini anlatan Zig et Puce haftalık Fransız dergisi Dimanche Illustre'de çıkmaya başlamıştır. Çıkar çıkmaz büyük bir başarı sağlayan seriyi diğerleri takip etmiştir: 1932'de bu kez daha kalabalık çocuk, abla ve kardeş grubu kullandığı Mitou et Toti; 1933'de Prosper l'Ours; 1934'de şişko ve kendini beğenmiş bir burjuvanın komik maceralarını anlattığı Monsieur Poche ile yine 1934'de hazırladığı Touitoui bunlar arasındadır.

izgiromanAnsiklopedisi504a.jpg

Alain Saint-Ogan pek çok kişi tarafından Fransız çizgiromanına 1920 ve 1930'lardaki o ateşleyici etkiyi yapan sanatçı olarak kabul edilmektedir. Çizgiroman sanatına yaptığı en büyük katkı 'Art Deco' etkisini (ki kendisi bu akımın en önde gelen temsilcilerinden birisidir) bu sanata yansıtmak olmuştur. Sayısız Avrupalı çizerin üzerinde çizgiroman tekniği boyutunda olumlu etkileri olmuştur. Çizgiroman kariyerindeki başlangıcını ona borçlu olan Hergé de bunlara dahildir. Saint-Ogan birçok ödül ve üstün başarı belgeleri kazanmıştır. 1967 yılında ise Fransız darphanesinin resmini bir hatıra madalyonuna bastığı ilk çizgiroman sanatçısı olarak tarihe geçmiş; ayrıca 1971 yılında Bibliothèque Nationale tarafından adına geçmişe dönük eserlerinin sergilendiği önemli bir organizasyon da gerçekleştirilmiştir. Saint-Ogan bütün bu zaman zarfında başka birçok dergi ve gazete için de yazılar yazıp çizimler yapmıştır. 1941 yılında haftalık bir çocuk dergisi olan Benjamin'in editörlüğünü üstlenmiştir. Bu dergi için yine çocukları konu edinen Trac et Boum adlı çalışmasını yaratmıştır. Aynı yıl içinde devam eden İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'da Nazilere karşı aktif olarak 'Direniş' saflarında yer almıştır. 1950-1958 yılları arasında bir radyo şovunda yardımcı sunuculuk yapmış, daha sonra ise televizyon yapımcısı olmuştur. Ayrıca birçok kitabın resimlendirilmesini gerçekleştiren Saint-Ogan, çeşitli romanlar ve iki adet anı türü kitabın da yazarıdır. Alain Saint-Ogan 23 Haziran 1974 tarihinde dolaşım yetmezliğinden ölmüştür.
 
Üst