Ayı Yogi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AYI YOGİ


İlk olarak 1959 yılında televizyonda yayınlanan bir The Huckleberry Hound Show'un bir bölümünde ortaya çıkan Yogi Bear/Ayı Yogi, kısa sürede büyük popülariteye kavuşarak 1961'den itibaren The Yogi Bear adı altında yayınlanan kendi bölümlerine kavuşmuştur.

İsmini ünlü beyzbol oyuncusu Yogi Berra'dan alan Yogi Bear, Jellystone Doğal Parkı'nda yaşayan, iki ayağı üzerinde yürüyen, konuşan bir ayıdır. Mavi veya yeşil şapka ve kravat takan Yogi, beyaz bir gömlek yakasından oluşan giysisiyle Montana ve Wyoming eyalet sınırları içindeki yaşama alanında komik unsurlu maceralara konuk olur. Geniş ve kendine ait bir mağarası vardır ve uzun bir kış uykusundan uyanmayı her zaman güç bulur. Ancak bunu bir kez başardığında kafasını meşgul eden tek düşünce yiyecek bulmaktır. Kendini ortalama bir ayıdan daha zeki bulan Yogi, yine de konuştuğu dili tam anlamıyla katletmektedir. Devamlı aç olduğuyla ilgili ve yemek bulması gerektiğini ifade eden replikleri, yanından ayrılmayan dostu Boo Boo/Bobo'nun sık sık kameraya dönerek, "bu çok utanç verici", demesine neden olur. Çizgifilm kahramanı olarak doğan Yogi Bear'ın, Hanna & Barbera Stüdyolarındaki bu ortaya çıkışını takiben, çizgiroman hayatı da oldukça sağlam seyretmiştir. 1959-1970 yılları arasında 9. sayıya dek Dell Comics'den ve daha sonrasında Gold Key Comics'den olmak üzere 42 sayısı yayınlanmıştır. 1970-1976 arası Charlton Comics'den 35 sayısı basılmış, 1977-1979 arası ise Marvel Comics'den 9 sayısı okurlara ulaşmıştır. Bütün bunların haricinde bir de tek sayılık özel albümleri çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi048.jpg


Can Kardeş dergisinde basılan bir sayfalık Ayı Yogi macerası.​

1975 yılında Bonanza fasikülerinde dolgu çizgiromanlarından biri olarak, Sevimli Yogi başlığıyla maceraları yayınlanmıştır. Ayrıca 1978'de Yaman Çocuk dergisinde yayınlanmış ve 1979 yılından itibaren Fuat Yılmaz'ın sahibi olduğu Bora Yayınları tarafından yayınlanan Ayı Yogi başlıklı özel albümleri basılmıştır. Aynı yılın kasım ayından sonra Tercüman Çocuk dergisi sayfalarına taşınan sevimli karakter burada uzun süre tek sayfalık maceralar yaşamıştır. 1981 yılında çıkmaya başlayan Can Kardeş dergisinde de tek sayfalık öyküleri yayınlanmıştır. Televizyon Kahramanları adlı bir dergide de gözüktükten sonra bu sevimli hayvan karakterin çizgiroman formatlı serüvenleri sona ermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi048a.jpg


Bora Yayınları'ndan çıkan bir Ayı Yogi albümünün kapağı.​
 
Üst