bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Ali RECAN, (1951-2002)


1951 yılında Eskişehir'de doğan Ali Recan ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır. 1966 yılında girişimci ruhuyla kendisine yeni iş imkanları sağlamak amacıyla İstanbul'a gitmiştir. Birkaç ay avukat katipliği yaptıktan sonra çizim yeteneğini devreye sokmaya karar vermiş ve reklam firmalarında ve gazetelerde grafikerliğe başlamıştır.

Karikatürden vinyet ressamlığına kadar resim sektörünün pek çok alanında çalıştıktan sonra Mit Ajanı Selim Sargın ve Orta Asyalı kahraman Alp Tiğin adlı kısa çizgiroman denemeleri gerçekleştirmiştir. Ardından bunlara Akdeniz Korsanı Şahin Reis'i eklemiştir. Günlük gazetelere Mutlugiller ve Fingirdek Filiz gibi karikatürize bantlar hazırlamıştır. Bu arada da yarım kalan eğitimini tamamlamak için önce Vefa Lisesi sonra da Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin gece bölümlerine devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi485-1.jpg

1972 yılından itibaren ise en kalıcı ve bilinen çizgiroman kahramanı olan Yüzbaşı Volkan'ı çizmeye başlamıştır. Bu kahraman ilk olarak Son Havadis, Akşam ve Tercüman gazetelerinde yayınlanmıştır. Ancak Volkan esas büyük başarısını henüz 1976 yılında Tay Yayınları'nın haftalık çizgiroman dergilerinden biri olan Bonanza'da dolgu malzemesi olarak kullanırken yakalamıştır. Yayınevinin sahibi bu potansiyeli görerek Yüzbaşı Volkan'ı kendi bağımsız başlığında okuyucuya sunmaya karar vererek Ali Recan'la anlaşma yapmıştır. Böylece 1976 yılında Yüzbaşı Volkan'ın haftalık dergisi yayına başlamış ve 176 hafta/sayı boyunca Tay Yayınları logosuyla boy göstermiştir.

Çizgi kahramanının popülaritesinden emin olan Ali Recan, bu yayınevinden ayrılarak Alfa Yayınları adıyla kendi yayınevini kurmuş ve Yüzbaşı Volkan, 1978 yılından itibaren bu yayınevinin logosuyla yayınını sürdürmüştür. Tercüman Çocuk, Türkiye Çocuk dergileriyle bu yayın organlarının gazetelerinde de ünlü kahramanının maceralarını satmayı başaran Ali Recan'ın hazırladığı bir diğer çizgiroman başlığı da Kaptan Venüs'dür. Ayrıca 1980 yılından itibaren telif haklarını aldığı Conan'ın uzun yıllar tek yayıncısı olmuştur. 1982 yılında Alfa Yayınları'nın düştüğü ekonomik darboğazı aşmak için Turgut Sağıroğlu ile ortak olmuş ve bu tarihten sonra yayınevinin Genel Yayın Müdürlüğü'nü üstlenmiştir. 1986 yılında ise bazı görüş ayrılıklarından dolayı kuruluşunu yaptığı Alfa Yayınlarından ayrılmak zorunda kalmış, ertesi yıl Marvel Yayınları'nın Genel Yayın Müdürlüğü'ne getirilmiştir. Kesim Ajans sahibi Nurcihan Kesim ve Aslı Karasuil'in sahibi olduğu Marvel Yayınları'nda genelde Amerikan süper kahramanlarının maceralarını yayınlamış, ancak burada da bazı görüş ayrılıklarından dolayı fazla barınamamıştır.

Recan, 1989 yılında Dede Korkut hikayelerinden 'Tepegöz'ü Damla Animasyon adlı şirketin yapımcılığında bir çizgifilm olarak Kültür Bakanlığı'na hazırlamıştır. Bu tarihten sonra Ali Recan çizgiroman kulvanndaki çalışmalarına bir süre ara vererek bazı politikacıların seçim çalışmalarını hazırlamıştır. 1989'da Resmi Gazete'de çıkan özel bir hükümle Adnan Kahveci'nin danışmanlığına getirilmiş ve bu görevini Adnan Kahveci bir trafik kazasında hayatını kaybedinceye dek sürdürmüştür. 1990'lann sonuna doğru Türkiye Çocuk dergisinde ilk kez yeni bir çizgiroman başlığıyla yeniden boy göstermiş, ancak 1965-1967 yıllarında Doğan Kardeş'de yayınlanan Yıldırım Kaptan/Buck Rogers ve Ateştop çizgiromanlarından yaptığı kolaj bu kez başarısız olmuş ve seri tutmamıştır. Recan, 1999 yılı sonunda Alfa adıyla ancak ticari unvanı değişik bir yayınevi kurmuş ve yeniden çizgiroman yayıncılığına dönmüştür. Bu dönemde Star Trek, Red Sonja, Conan, Kral Conan, Süper Korku, Yüzbaşı Volkan gibi çeşitli başlıkları değişik formatlarda okuyucuyla buluşturmuş, ancak hiçbir serisi beklenen popülariteyi tekrar yakalayamamıştır. Biri kız, biri erkek ikil çocuğu olmuş ve geçirdiği ani bir beyin rahatsızlığı nedeniyle 14 Mayıs 2002 tarihinde İstanbul'da ölmüştür.
 

asical

Yeni Üye
26 Haz 2009
13
10
Ali Recanı ve Alfa Yayınlarını Conanın yayıncısı olarak elimde ki conanlardan tanıyordum.Yazıyı ilgiyle okurken son cümle de öldüğü bilgisiyle karşılaşınca birden ani bir soğuk duş almışa döndüm.İlginç bir zamandayız herşeye ulaşmak mümkün ama insan sevgisi ve duyarlılık seviyemiz düşüyor mu ne?Allah Rahmet eylesin.:(
 

kenPARKER

Yeni Üye
6 Nis 2009
11
3
Ali Recan sevenide vardı sevmeyenide çoktu...
Ben kendisiniyle Alfa yayınlarındayken tanışma fırsatı bulmuştum.
Ülkemizde çizgi roman saadet zinciri oluşturan ve okuyucu kaydı tutan ilk kişiydi...
ve unutulmaz eseri Yüzbaşı Volkan...
 

parsifal

Yeni Üye
25 Mar 2010
11
2
istanbul
Türkiye'de çizgiromanın duayeni ve gelen okuyucu mektuplarında sevgili Ali ağabey diye başlayan bazen saçma sapan sorulara bile verdiği gayet içten cevaplarıyla yeri doldurulmayacak birisi. Mekanı cennet olsun.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Kendisi ile lise öğrencisi iken tanışmış, hatta bir kaç Volkan karesine de çizik atmışlığım olmuştu. Amcaoğlum o sıralarda Volkan'ın çizimini yapan ekipten biriydi. Allah rahmet eylesin. Titan organizasyonu ilk yapan oydu.836.123 liralık para vaad ederek abone kaydediyordu.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Hayatımda o kadar çok Conan okudum ki Ali Recan'ı anmadan geçemeyeceğim. Çizgi roman severlere çok güzel ve yeni kitapları tanıttığı gibi Yüzbaşı Volkan gibi bir karakteride miras bıraktı. Huzur içinde yatsın.
 
Üst