Axa

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AXA


2080 yılında, dünyanın geleceğindeyiz. Dünya korkunç bir bulaşıcı hastalığın pençesinde kıvranmaktadır. Sağlıkları etkilenmemiş insanlar ise koruyucu bir kubbenin altında yaşamaya mahkumdur. Çizgiroman kahramanı Axa, işte bu şartların mecburi dünyasında yaşayan; sarışın, çok güzel ve genç bir kadındır. Bu yaşamdan bunalan Axa, kubbenin dışında özgür bir yaşam sürmek istemektedir. Üstünde sanki yaratılan bu atmosferde bir sansüre uğramış gibi sarkan, yarı parçalanmış bikinisiyle kendini bilinmeyenin kollarına bırakır. Maceraları boyunca kötü niyetli ya da dost canlısı karakterlerle, düşman veya aşıklarla karşılaşır. Bu yolculuklardan birinde karşılaştığı yakışıklı Jason ile tanışır ve hayatını kurtararak onun yol arkadaşı ve sevgilisi olur. Bundan sonra öykülerin ritmi yavaş yavaş fantastik öğelerle bezenmeye başlamıştır. Robotlar, tarihöncesi canavarlar, gizli halklar ve uzaylılar sık sık maceralarda kendilerini gösterir.

Axa'nın İspanyol asıllı çizeri Romero'nun net ve yalın çizgi tarzı, arka fon ve figürlerdeki detaylardan ödün vermeyen çizimlerine eklenen müthiş grafik anlayışı, bu kahramanın popülaritesini doruğa ulaştırmıştır. Avrupa'daki önemli bilimkurgu öykücülerinden olan Avanell'in Axa için kaleme aldığı senaryolardaki tutarlılık ve mantık açığını asgariye indirme gayreti de oldukça değerli puanları Axa'nın hanesine eklemiştir. İlk kez yayınlandığı 1980 yılından beri London Express Features adlı dağıtım şirketinin elinden pek çok Büyük Britanya gazetesinde yayın şansı bulmuş olan Axa, İngiltere'nin en önde gelen bilimkurgu çizgiroman başlıklarından biridir.

izgiromanAnsiklopedisi044.jpg


Galaksi dergisinde yayınlanan Axa bantlarından biri.​

Türkiye'de ilk kez 1989'da Bugün Gazetesi'nde günlük bant olarak yayınlanmaya başlayan Axa, Aralık 1992'de Milliyet Gazetesi tarafından haftalık olarak verilen Galaksi ilavesinde de gözükmüştür.
 
Üst