bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Alan MOORE, (1953- )


izgiromanAnsiklopedisi430.jpg

18 Kasım 1953 tarihinde Northampton, İngiltere'de doğan Alan Moore, bin bir garip işten sonra Northamptonlı bir delikanlı olarak 'underground' çizgiromanlar çizmeye başlamıştır. Bunun için tek nedeni de yazarlığının çizerliğinden çok daha iyi olup olmadığını öğrenmektir. Alan Moore, bu denemeden ve sayısız metinin ardından, otuz yıl kadar sonra en başarılı ve kabul gören çizgiroman senaristlerinden biri haline gelmiştir.

İngiltere'deyken 2000 A.D. ve Warrior dergilerine çok sayıda çizgiroman senaryosu yazdıktan sonra Marvelman, Captain Britain ve David Lloyd ile yaptIğı George Orwell'a ait bir atıf olan V for Vendetta gibi başlıkları da kariyerine eklemiştir. Zaten asıl şöhretini ve ABD'ye transfer olmasını da bu sıradışı senaryolarıyla katkı sağladığı dergi ve karakterler sağlamıştır. Moore'un en iddialı olduğu çalışma, çizer Dave Gibbons ile birlikte 1986-1987 yıllarında yayınlanan DC Comics için hazırladıkları Watchman'dir. Takıntılı olarak taytlı karakterler yani süper kahramanlar fenomenine yeni esintiler ve irdelemeler yapan Moore, anıtsal nitelikteki bu başlığı The Comedian isimli kahramanı üzerinedir. Kahramanlıktan başka becerisi ve yeteneği olmayan karakter, devletin tüm kurumları çürümüşken dahi bu noktada vatanseverlikten dön(e)meyen ama ortamı da kurtaramayan biridir. Kapaklarında verilen saat unsuru da yokoluşun yaklaştığını simgelemektedir ve "Who watches the watchmen? / Gözetleyiciyi kim Gözetliyor?" sorusu 1980'lerin tam ortasına iz bırakacak şekilde oturmuştur. Brian Bolland'ın çizdiği The Killing Joker ve Stephen Bissette ile gerçekleştirdiği Swamp Thing ise Moore'un senaryo katkısı sağladığı diğer başlıklardır.

Kendisi ve sanatsal kariyerinin öğeleri sayısız çizgiroman makalesine konu olan ve 1990'lar boyunca ABD çizgiroman sektörünün en aranan yazarlarından olan Alan Moore; yeni karakterler, yeni imajlar ve yeni anlatım biçimleri arayışını sürdürmektedir. Watchmen'den sonraki Moore çalışmaları ise Bill Sienkiewicz ile birlikte Big Numbers; Melinda Gebbie'yle Lost Girls ve Eddie Campbell'le sinemaya da uyarlanan From Hell olmuştur.
 
J

jack

Hakkında söylenecek o kadar fazla şey vardırki başlasak bitiremeyiz

Çizgi romana sınıf atlatmıştır dünyadaki çr olan ilgiyi katlayarak artırmıştır bir laf vardır sanatçı sanatı ön plana çıkararak kendini yani sanatçıyı gizler diye işte bu alan moore dur ..

Bence amerikaya gidince şöhret olmamaıştır ingilteredeykende şöhretti o amerikada kendini değil çr nın şöhretine şöhret katmıştır..


Eserleri belli ülkelerde değil hemen hemen heryerde bilinir...

Bir çr nı watcmen en iyi ingilizce roman listesine sokmasıdır ki bu çok önemli bir başarıdır en iyi romanların arasına bir çr sokarak çoğu roman yazarı çr küçümserken o böyle bir listeye bir çr sokarak çr nın çoğu romandan çok daha iyi bir eser olduğunu dünyaya ıspatlamıştır..

En hoşuma giden tarafı anarşist yanıdır....

Eserlerine bakıcak olursak watchmen çok büyük bir başarı sağlamıştır en sevdiğim eseri benim v for vendettadır lost grils erotizm sınırlarını biraz bence fazla zorlamıştır...The league of extraordinary gentelmen in ise viktorya dönemi çok güzel harmanlanmıştır bence sadece victoria dönemi değil 1969 da çok güzeldir..Yani daha bir çok eseri vardır hepsinden bahsetmiyorum göze çarpanlar aklıma gelenler şu an için bunlardı...

Son zamanlarda voice of fire diye yazdığı çr harici roman yazmıştır hala çok istememe rağmen üşengeclikten okumayı ertelediğim bir romandır..

Şiir yazmaya gerek yok Çr dünyasının en büyük yazarlarından biridir benim amacım yukarda yazılanlara birşeyler eklemekti bence burda yazanlar alan moore anlatmaya yetmez merak edenler daha kapsamlı bir şekilde okumalıdır..
 

camadam

Süper Üye
26 Eki 2009
18
9
Büyük üstat... Hakkında söylenebilecek başka birşey olduğunu sanmıyorum. Sadece Watchmen'i okumak bile onun dehasını anlamaya yeter de artar...
 
Üst