bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ASTERİKS


1959 yılında Fransa'nın en önemli çizgiroman magazini olan Pilote sayfalarında başlayan karikatürize bir çizgiroman, ortalığı kasıp kavuracağını ve şöhretini tüm dünyaya duyuracağını müjdeliyordu sanki. Avrupalı kokan tarzıyla hazırlanmış olan Asterix'i René Goscinny senaryolaştırırken, usta ressam Albert Uderzo'da çiziyordu.


izgiromanAnsiklopedisi039.jpg


1969 yılında basılan bir Aster cildi.​


İsa peygamberin doğumundan tam 50 sene öncesinin Galya'sı işgal altındadır. Ancak bütünüyle değil! Minicik, haritalar üzerinde ancak büyüteçlerle görülebilecek kadar mini minicik bir köy hariçtir bu işgalden. Galyalılıklarıyla gurur duyan bu köy halkı, sahip oldukları inanılmaz bir kas gücüyle işgalci Romalılara karşı cesurca direnmektedir. Köyün bir yanı denizdir, öteki tarafında ise isimleri Babaorum, Aguarium, Levdanum ve Petitbanum olan tam dört tane Roma askeri kampı vardır. İşte tam da bu bölgede kurulu olan köyde, saz ve ağaçlardan yapılma evlerinin içinde yaşayanlar, köyün büyücüsü Panoramix/Hokusfokus'un şöhreti yedi düvele yayılmış 'Devegücütazıhızı' adlı iksiri içtikleri anda süper güçler kazanırlar.

Bu sevimli köyde yaşayanlardan biri olan cesur ve akıllı savaşçı Asterix, köyün maskotu ve idolü haline gelmiş ufak tefek biridir. En yakın arkadaşı Obelix/Hopdediks ise sürekli açlığını avladığı ve yediği yaban domuzlarıyla gideren iri kıyım bir Galyalıdır. Ayrıca Romalı askerleri pataklamada ve adını aldığı Obeliks taşlarını yapmada oldukça ustadır. Hopdediks'in mahrum kaldığı tek şey bahsi geçen sihirli şerbettir, çünkü henüz bir bebekken Devegücütazıhızı iksirinin kaynadığı kazana düşmüştür. Bundan dolayı zaten çok fazla güçlü olmuştur. Bu durumun sağlığı üzerinde olumsuz etkisinden çekinildiğinden bu şerbet ona içirilmez.

Asteriks'in Mısır'dan Hindistan'a dek uzanan maceralarında yanından hiç ayırmadığı bir de köpeği vardır: Idefix/İdefiks. Bu sempatik köyün diğer belli başlı sakinleri de hep göz önündedir. Bunlardan köyün gösteriş meraklısı sevimli şefi Abraracourcix/Toptoriks, elindeki çalgıyı ve söylediği şarkıları neredeyse işkence haline getirip duran Ozaniks, maceralarda kendilerine daha ön planda yer bulurlar. Ve tabii diğerleri: Köyün balıkçısı Palamutiks, şefin çaçaron karısı, Romalı komutanlar, Galyalılarla karşılaşıp pişman olan korsanlar ...

Başlangıcından beri Asteriks senaryolarını kaleme alan Goscinny 1977'de ölünce, çizer Uderzo, onun yokluğunu aratmadı ve bu noktada da devreye girerek oldukça başarılı Asteriks maceraları ortaya çıkardı. 1961'de ilk kez albüm olarak yayınlanan Asteriks; bu ilk macerasıyla sadece 6000 alıcı bulmuştu. 1987'de çıkan bir albümü ise iki milyondan fazla satmıştır. Yaratıcıları, yirmiden fazla ülkedeki milyonlarca okura; dozu iyi ayarlanmış bir zevk, komik olduğu kadar katı bir şovenizm, grafik açısından kusursuz bir kurgu ve gerçek hayattan ödünç alınan ünlü kişilerin karikatürüze edilmiş potrelerini sunmuştur. Bu çizgiroman başlığının başarılarından birisi de mükemmel yapılmış çizgifilmlerinin sağladığı başarıdır. Belçika Ulusal Televizyonu için 1966'da hazırlanan iki çizgi filmi, 1974'de Idefix Stüdyosu'nun kurulması izlemiştir. Asteriks'in kariyeri çizgiroman ve animasyonlarıyla da sınırlı kalmamış, roman ve sinemaya dek uzanmıştır. 2000 yılının ilk aylarında gösterime giren ve gerçek oyuncuların oynadığı İtalyan /Fransız/Alman ortak yapımı bir Asterix filmi olağanüstü gişe hasılatı ile göz kamaştırmış, ardından da bir başkası onu izlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi040.jpg
izgiromanAnsiklopedisi040a.jpg


Asteriks'in Bücür adıyla basıldığı biri 1968 yılına ait ve diğeri tarihsiz iki sayısı.


Ülkemizde ilk olarak 1965 yılında Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları'nın çıkardığı Bob Kid adlı dergide sevimli maceralarıyla gözükmüştür. Onu 21 Mayıs 1968'de Küçük Şeyh dergisinde Aster başlığı altındaki öyküleri izlemiş ve bu serideki Türkçe macerada Asteriks'in adı Serteriks olarak kullanılmıştır. Ayrıca 16 Temmuz 1968 tarihinde Bücür başlığıyla Şarika Şilliler tarafından yayınlanmaya başlayan Asteriks, bu seride orijinallerinden kopyalanan çizgilerle okuyucuya ulaşmıştır. Ayten Oflaz adıyla imzalanan bu serideki maceralardan sonra, bir sonraki durağı olan Aster ise Şarika Şilliler tarafından 1969 yılı ortalarında yayına sürülmüştür. 13 Ocak 1970 tarihinde bu kez Şilliler kardeşlerin diğer ikisi Yaşar ve Coşar tarafından basılan daha uzun soluklu ve karma bir dergide boy göstermiştir. Bücür adıyla yayınlanan bu dergide, sonraki sayılarda derginin bütün sayfalarını kaplayan Brick Bradford, iki İzci, Les Pieds Nickelés gibi oldukça farklı çizgiroman başlıkları da gözükmüştür. Asteriks'in esas ünü Kervan Yayınları tarafından ilki 1973'de yayınlanan albümleri vasıtasıyla olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi040b.jpg


Kervan Yayınları logolu özel ciltli ve Galyalı Asteriks'in Macerası üst başlıklı 'Köy Tehlikede' adlı serüvenin kapağı.

Tabii Tercüman Gazetesine bağlı bir yayın kuruluşu olan Kervan'ı Asteriks yayınlama noktasına getiren de adı geçen gazetenin İnci adlı günlük ilavesinde 1970'lerin sonuna kadar beğeniyle izlenen Asteriks başlığı olmuştur. Burada tekrar tekrar basılan Asteriks albümlerini televizyon spikeri ve sunucu Halit Kıvanç ve Tevfik Ünsi yapmıştır. Bu çevirilerdeki adaptasyon tekniği de başarıda önemli bir paya sahiptir. Başlık, Mayıs 1979'da Tercüman Çocuk dergisi sayfalarına taşınmış, burada beş macera yaşamıştır. Asteriks'in orijinalinde yer alan hemen tüm yazılı ve çizgisel esprileri 'Türkçeleştiren', yani neredeyse yeniden yazan kişiler de bu çevirmenler olmuştur. Bu arada 1983'de Tatil, 1983 ve 1984 yılında Bulvar Gazetesinin diğer ilavesi Bulvar Dergi'de yayınlanmış, üstelik 1986'da bu gazete ve 1990'lann başında da Tercüman Gazetesi maceralarını yine ilaveler halinde okurlarına sunmuştur. Asteriks'in son durağı ise, tüm maceralarını orijinaline en yakın sunumuyla Nisan 1994 tarihinden itibaren Türkçe'ye kazandıran Remzi Kitabevi olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi041.jpg


Asteriks'in baskı kalitesiyle sunulan bir Remzi Kitabevi cildi.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
Gizli saklı kalmış ve uzun süre kaybolmuş : İlk "resmi" Asteriks animasyon filmi olan "Galyalı Asteriks"'ten eski, 1967 yılında çekilmis ve yayınlanmıs bir Fransız televizyon filminde müsafir oyuncu oluyorlar (film, içinde animasyonların da oldugu canlı film). Filmin adı "Deux romains en Gaulle" ("İki Romalı Galya ülkesinde"), konusu; iki emekli Roma askeri, "Ticketbus" ve "Prospectus", Galya'ya yerleşmeye karar veriyorlar. Fragmanı:

 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
"Yorgun Savaşçı" ile aynı kaderi paylaşan Asteriks filmi:

ags.jpg


1967'de bir değil, iki Asteriks çizgi filmi çekilmiş, birisi "Galyalı Asteriks", birisi ise "Asteriks ve Altın Orak". Filmleri, Uderzo ve Goscinny'nin haberi olmadan, bizzat yayıncı Dargaud çektirmiş. Filmleri görduklerinde oldukça bozulmuşlar. "Galyalı Asteriks", gösterime girmişti bile, yapabilecekleri bir şey yoktu. Yayıncı, havayı daha fazla kızıştırmamak için, elde olan diğer filmi yoketmeye karar verir, ve ...
 

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
576
speedforce
Çok zevkli bir çizgi seri olabildiğine sade ve sevimli karakterler var. Bir dönem baya bi takip ettim. Hala da mevcut arşivimde. Bilgiler için teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Asteriks'te Ünlülerin Parodileri

"Asteriks" albümlerinde birçok ünlü sinema oyuncusu, müzik grubu, politikacı, devlet adamı, bilim adamı vb tarihi şahsiyet karikatürize edilerek çizilmiştir. Maceraların bir yerinde parodisi yapılan karakterler arasında çizgi roman kahramanları da vardır. Hatta serinin yazar ve çizeri kendilerini de iki macerada karikatürize etmişlerdi. Bunun benzeri parodilere Red Kit albümlerinde de rastlanmaktadır. Asteriks'te parodisi yapılan ünlülerin sayısı 30'un üzerindedir. Jean Marais, Jacques Chirac, Benito Mussolini, Napolyon, Jean Gabin, Arnold Schwarzenegger, Charles Laughton, Charlton Heston, Eddy Merckx, Goscinny ve Uderzo, Sean Connery, Kirk Douglas, Lino Ventura, The Beatles, Bernard Blier, Stan Laurel ve Oliver Hardy, Louis de Funès, Otto von Bismarck, Sigmund Freud, Winston Churchill, Dupond ve Dupont (Tenten karakterleri)
bunlardan bazılarıdır. Görsellerini toparlayabildiğim yedisi ise aşağıda:


50496902542_dfe8914e86_o.jpg

 
Son düzenleme:

zdearbann

Yeni Üye
22 Tem 2023
13
57
MODA
Bugün net te dolaşırken karşıma çıkan bir sayfa oldukça ilgimi çekti ancak dil ingilizce ne yazık ki ama yinede belki bazı forumdaşların işine yarar diye paylaşmak istedim.

 
Üst