Dale MESSICK

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Dale MESSICK, (1906- 2005)


1906'da Indiana, Güney Bend'de doğmuş olan Amerikalı sanatçı Dalia Messick'in babası ressam, annesi de meslek okulunda öğretmendir. Messick, hemen hemen tamamında başarısız olduğu dersleri yüzünden liseden yirmi yaşında, yani 1926'da mezun olabilmiştir. Sanat eğitimi aldığı tek okul da aynı sene bir yaz dönemi gittiği Chicago Sanat Okulu olmuştur.

Çizerlik kariyerine 1927'de Chicago'daki bir şirkete tebrik kartı dizaynıyla başlamıştır. Bu arada adını Dale olarak değiştirmiştir. Bunun nedeni ise, sanat editörleri arasında kadın çizerlere karşı olan önyargı olmuştur. New York'da durgun bir dönem geçirmiş ve haftada 50 dolara bir başka şirket için tebrik kartları dizayn etmeye devam etmiştir. Bu arada bazı kuruluşların yardımıyla yazar-çizer olarak iş aramaya başlamıştır. O dönemleri kendisiyle 30 yıl sonra yapılan bir röportajda şöyle anlatmıştır: "Hep aynı hikayeydi. Bir kadın olduğum için çizebildiğime inanmadılar. Her defasında çizimlerimi bir kenara atıp şöyle dediler: 'Boşver tatlım, haydi çıkalım havadan sudan konuşalım.'"

350px-Dalemess.jpg

Messick, bu konudaki esas darbeyi ise, 1939'da News-Tribune Ajansı'ndan reddedilmesinden sonra almıştır. Ancak tam o sıralarda Joseph Medili Patterson'un asistanı olan Mollie Slott, Messick'in çalışmasına -nasılsa- bir şans vermiş ve beğenmiştir. Böylece birlikte ilk haydut kız karakter olabilecek bir fikir üretmişlerdir. Tema Messick'den çıkmıştır, ancak Mollie Slott da gazeteci bir kız karakterini daha uygun bulduğunda ısrar etmiştir. Böylece 30 Haziran 1940'da Reporter Brenda Starr, kariyerinin ilk Pazar sayfasında yerini almıştır. 1945 yılında da seri günlük versiyonlarına kavuşmuştur. Ancak Messick'in hikayeleri karmakarışıktır, çizimleri ise normalden daha sade ve teknik detayla, arka fondan biraz yoksundur. Yine de kadınların başarısının gözardı edildiği bir ortamda ve zamanda -her nasılsa- Dale Messick'in ismi, çizgiroman dünyası sınırlan içinde parıltılı bir şekilde ışıldamaktadır. Çizer, 2005'de Amerika'da ölmüştür.
 
Üst