bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
ARKADAŞ


1) Cemal Nadir Güler ve ortağı Vedat Günyol'un Yücel Yayınevi logosu altında ilk sayısı 10 İkinci Kanun/Ocak 1941 çıkan haftalık çocuk dergisi Arkadaş, sayfalarında az da olsa yer bulan çizgiromanlarla dikkat çeken bir yayın olmuştur. Cemal Nadir'in bu dergiye mahsus bir bant tiplemesi olan Alık Çelebi'nin Başına Gelenler başlıklı çalışmasının yanı sıra, arka kapak içinde renkli olarak yayınlanan çizeri belirsiz Cadılı Ada adlı fantastik kurgulu bir çizgiroman tefrikası ve Güler imzalı Dede ile Torun başlığı, çocuk okurlara ulaşmakta görsel birer araç olmuştur. Arkadaş, sonraki sayılarında Maskeli İnsanlar başlıklı ve orijinal çizgisiyle sunulan çizgiromanında İki İzci macerasına yer vermiştir. Dergi tüm kapaklarına imzasını atan ünlü çizerine ve popüler konumdaki ismine rağmen yayınına devam edememiş ve Arkadaş, çıkardığı toplam 12 sayı sonunda kapanmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi037.jpg


Güner ve Günyol tarafından yayınlanan Arkadaş çocuk dergisi kapağı.

(2) İlk sayısı 9 Mayıs 1956'da Nebioğlu Yayınevi tarafından basılan Arkadaş, Rezan Bayraktar'ın yönetiminde haftalık bir çocuk dergisidir.

Arkadaş, çizgiroman türü yayınlardan uzak durmuş köklü bir yayınevi olan Nebioğlu'nun alışılagelmiş geleneğini bozduğu tek yayın olarak, sayfalarında The Phantom/Kızılmaske, Mandrake the Magician/Mandrake, Flash Gordon ve The Lone Ranger/Maskeli Süvari gibi çok önemli çizgiromanlara ve dokuzuncu sanata ait başka öykülere yer vermiştir. İlk sayısından itibaren çoğu dört renkli sayfalara denk gelen Lee Falk ve Phil Davis imzalı sayfalarıyla Mandrake, Lee Faik ve Wilson McCoy imzalı Kızıl Maske, Mac Raboy'un çizgilerinden Flaş Gordon, Maskeli Süvari türü çok tanınmış başlıklarla birlikte Şeref Madalyası, Bir Memleket Yaratan Adam-A.Lincoln, çizeri belli olmayan ancak bir Türk ressamın elinden çıktığı belli olan Cengiz Han, Robi-Bir Yetim Kızın Romanı, Fırtına Kaptan'ın Maceraları, Reks-Teksas Kasırgası, Ölüm Tuzağı, İlk Kadın Astronom-Caroline Her gibi çizgiroman tefrikaları ile Bücür'ün Marifetleri başlıklı bantları yayınlanmıştır. Arkadaş, aynı yılın Ağustos ayında çıkan 15. sayısıyla yayınını durdurmuştur.


izgiromanAnsiklopedisi037a.jpg


Kapaktan itibaren çizgiroman öyküsü sunma geleneğini devam ettiren 1956 serisi Arkadaş dergisi.

(3) Haluk Yetiş'in sahibi olduğu Karaca Yayınevi tarafından 10 Ocak 1962 tarihinde yayınlanmaya başlaya haftalık çizgiroman dergisi Arkadaş, genelde Fransa ve Belçika ekolünden çalışmalara yer vermiştir. Etablissement Casterman, S.A.'dan alınan telif haklarıyla yayına geçen Arkadaş, Apa Ofset'in matbaa makinelerinde mükemmel bir baskıyla okuyucuya ulaşmıştır. Herge'den Tenten, Jijé'den Jerry Spring, Eddy Paape ile Jean-Michel Charlier'dan Marc Dacier, Jije ile Charlier'den Valhardi ve Morris imzalı Red Kit başlıklarındaki hızlı ve serüven ruhunu tam anlamıyla yansıtan öyküler, Arkadaş sayfalarında bir anda popüler olmuştur. Sonradan bu başlıklardan bazılarının maceraları kaliteli bir şekilde albümleşmiştir. Bunlar, dört tanesi Jerry Spring; dördü Valhardi, üçü Marc Dacier, ikisi Tenten ve ikisi de Red Kit olmak üzere on beş tanedir. Dergi ayrıca katlanınca minicik bir çizgiroman halini alan birkaç karikatürize öyküyü de okuyucularına hediye olarak vermiştir.


arkadasws.jpg


1962 tarihli Karaca Yayınevi logolu Arkadaş dergisinin birinci sayısı.​


(4) Bilge Şakrak tarafından küçük boy bir karma çizgiroman dergisi olarak yayına sürülen Arkadaş, ilk kez 1967 yılı başında çıkmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi038a.jpg


Bilge Şakrak tarafından basılan küçük boy Arkadaş serisinden bir kapak.


Arkadaş, haftalık fasiküllerinde Maurice Tillieux'un 1956'da hazırlamaya başladığı Gil Jordon adlı genç bir dedektifin maceralarına yer vermiştir. Toplam altı ay kadar yayınlanan dergi son sayılarına doğru Titi ile Toto başlığında hayvanların başrolde olduğu bir dolgu çizgiromanı da yayınlamıştır.
 
Üst