Aria

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ARIA


Belçikalı çizer Michel Weyland tarafından yaratılan Aria, ilk kez 1979 yılının sonunda Tintin dergisi sayfalarında gözükmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi036.jpg


Orijinal bir Aria albüm kapağı.​

Aria, üst düzeyde psikolojik derinlik sahibi çizgiroman serilerinden biridir. Kahraman, sihir ve büyü uygulamalarının revaçta olduğu hayali bir Ortaçağ dönemi içerisinde değişik coğrafyalarda yalnız başına dolaşan bir Amazon savaşçısıdır. Zırhsız, hatta cinsellik çağrışımını yükseltecek denli dekolte giyinen Aria, onuruna düşkün, müthiş güzellikte, eğlenceyi ve keyifli yaşamı seven sarışın bir kadındır. Üstelik kadınlara karşı büyük ölçüde düşmanca davranan, onları hor gören bir dünyada bağımsızlık ve özgürlük standartını yüksek tutmayı başaran bir karakterdir ve bu yaşamı herşeyden fazla değerli bulmaktadır. Michel Weyland kahramanının adını müzik partisyonlarından esinlenerek bulmuştur. Pek çok macerası çizilen Aria'nın karakterizasyonu zamanla yerine oturmuştur. Dizinin senaryo ve çizimleri Michel Weyland'a, renklendirmesi ise kansı Nadine aittir.

1998 yılında bu tarihe dek Lombard yayınevince çıkarılan kitapların yayın hakkı Dupuis Editions'a geçmiş, Aria'nın ilk maceraları yeniden basılarak, oluşan koleksiyon yayına sürülmüştür. 2002 yılı sonuna değin toplam 24 adet albümü basılan insancıl yönü yüksek seri, bu sayede popülaritesini iyice artırmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi035a.jpg


12 Temmuz 1984 tarihli Tercüman Çocuk dergisinin 28. sayısında yayınlanan Aria sayfası.​

Aria, ülkemizde ilk kez Eylül 1983 tarihli Tercüman Çocuk dergisinin bir sayısında yayın şansı bulmaya başlamıştır. Bu ilk görünümü derginin daha sonraki sayılarında yayınlanan birkaç öyküsü daha izlemiştir.
 
Üst