Archie

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
ARCHIE


Archie Andrews, klasik anlamda tamamıyla bir Amerikalı lise öğrenci tiplemesidir. Genç delikanlının Betty ve Veronica adındaki biri esmer, diğeri sarışın iki kız arkadaşı vardır. Sportif bir karaktere sahip olan Archie müzikten, kızlardan, hamburgerden -ve elbette ki- Amerikan futbolundan çok hoşlanır. Kısacası tam bir Amerikan gençliği sembolüdür. Archie'nin serüvenleri Amerikan orta sınıfının yaşamından alınmış bir kesit niteliğindedir.


izgiromanAnsiklopedisi035.jpg


Archie Comics'de ortaya çıkan karakterlerden biri olan Sabrina'nın maceralarına ait bir dergi.​


Archie, 1941'de ilk yayınlanışından sonra Amerika'nın ve Amerikalıların geçirdiği her döneme ve değişikliğe uyum sağlamayı başarmıştır. Böylece kısa sürede kavuştuğu şöhretini korumuş ve yaratıcısı Bob Montana'nın, kendi çizgiroman yayıncılık şirketi olan Archie Comics Publications Inc.'i kurmasını sağlamıştır. 1949'dan itibarense Archie'nin artık popüler olan diğer arkadaşları da kendi başlıklarını taşıyan özel dergilerine kavuşmaya başlamıştır. Böylece Jughead, Betty and Veronica, Vals and Gals ile Archie'nin ufaklık dönemlerindeki maceralarının anlatıldığı bir diğer dergi birbiri ardına yayına başlamıştır. Bu popüler kahraman, sakızlardan çizgifilmlere kadar hemen her alanda Amerikan halkının karşısına çıkmıştır.

Archie, fazlasıyla Amerika'ya özgü olduğu için dünyanın geri kalanında pek tutulmamıştır. Bu nedenle de ülkemizde de fazla uzun ömürlü bir yayın şansı yakalayamamıştır. Sadece bir dönem, 1960'larda Hürriyet Gazetesinin hafta sonu ekinde ve 1967'de Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun oğlu Ahmet Kozanoğlu tarafından kısa bir süre yayınlanan Kızıltuğ adlı haftalık çizgiroman dergisinde, Archie'deki yan tiplerin Küt Necati ve Aynur başlıklarını taşıyan bantları görülmüştür.
 
Üst