Bülent ARABACIOĞLU

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Bülent ARABACIOĞLU, (1950- )


11 Ağustos 1950 tarihinde Eskişehir'de doğan Bülent Faiz Arabacıoğlu ilk, orta ve sanat okulu eğitimini doğum yeri olan şehirde tamamlamış, on sekiz yaşında üniversiteye girerek Harita Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş ve ilk olarak 23 yaşında Hürriyet Gazetesinde karikatürist ressamlık yaparak çizerlik kariyerine başlamıştır.

Bülent Arabacıoğlu, içindeki sanat ve çizim aşkının önünü açarak diplomasını rafa kaldırmıştır. İlk profesyonel kariyerine başladığı Hürriyet'in Bonbon adlı mizah ilavesine karikatürler yapmış, 1973-1977 yılları arasında Sezgin Burak'ın ölümsüz başlıklarından biri olan Bizimkiler serisine günlük bantlar hazırlamıştır. Hürriyet'de çalıştığı yıllarda bu gazetenin çıkardığı Lak Lak mizah dergisinde 1979'da, Semih Balcıoğlu yönetimindeki Çarşaf'a ise 1980'de sürekli çizer olarak çalışmaya başlamıştır. Çarşaf dergisinde ünlü kişilerin portre karikatülerini çizmiş; Lak Lak'a ise Gani Müjde ile birlikte bazı televizyon dizilerinin parodilerini ve Mamçakoğlu Cüneyt bantını; Gırgır'a ise En Kahraman Rıdvan çizgiroman serisini ve tam sayfa yayınlanan panaromik görüntülülerden oluşan esprileri ve sayısız karikatürü hazırlamıştır. 1980 yılından itibaren Gırgır ve Fırt dergisine transfer olan Arabacıoğlu, burada Oğuz Aral yönetimindeki dergilerde estetik yönü en gelişmiş ve en sevimli çizgi stiliyle çalışmalarını sürdürmüştür. Burada 1980'de yarattığı en şöhretli çizgiroman karakteri olan En Kahraman Rıdvan'ın pek çok öyküsünü çizmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi032.jpg


Bülent Arabacıoğlu.​

Çizim çalışmalarından hiçbiri albümleşmemiş olan birkaç sanatçıdan biri olmasına karşın, 1974 yılında yeni bir ürün ve bir sakız tiplemesi yaratmak için anlaştığı Kent Gıda Sanayi A.Ş. için Tipitip adlı çizgi kahramana ilk hamlede yetmiş adet öykücük hazırlamıştır. Kısa sürede en popüler karakterlerden biri haline gelen Tipitip için sonraki yıllarda yüzlerce Tipitip bantı çizen Arabacıoğlu, çizer arkadaşı Ateş Benice ile birlikte 1974 yılından başlayarak her hafta Tipitip için aylık bir çocuk dergisi ve bir dakikalık çizgifilmler gerçekleştirmiştir. Sinema salonları ve televizyonda gösterilen toplam elliden fazla çizgifilm hazırlayan ressam, uzun süre Hıbır dergisinde çalışmalarına devam etmiş, H.B.R'nin kapanmadan önceki son dönemine bir En Kahraman Rıdvan macerası daha sıkıştırmış, ayrıca 2000 yılında kısa bir süre yayında kalan Solak mizah dergisinde de çizimleri gözükmüştür. Arabacıoğlu, 1992 yılından sonra Kent Gıda Sanayi'nin Grafik Tasarım ve Ambalaj Bölümünde müdürlük görevini üstlenmiştir.
 
Üst