Abdullah Ziya KOZANOĞLU

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Abdullah Ziya KOZANOĞLU, (1906-1966)


izgiromanAnsiklopedisi358.jpg

1906 yılında İstanbul'da doğan Abdullah Ziya Kozanoğlu, henüz çok gençken kaleminin güçlü olduğunu göstermiş ve dönemin dergilerinden Resimli Mecmua'da çalışmaya başlamış bir yazardır.

Abdullah Ziya Kozanoğlu, bağlı olduğu Kozanoğulları aşiretinin on dokuzuncu yüzyıl sonlarında yaşadığı Adana bölgesinde yarattığı karışıklıklardan sonra İstanbul'a göçen bölümünden biri olarak doğduğu Osmanlı başkentinde, önce Mühendis Mektebini, ardından da yirmi yaşında Güzel sanatlar Akademisi' nin Mimarlık Bölümü'nü bitirmiştir. Aynı yıl babaocağı Adana'da belediyeye bağlı Fen İşleri Müdürlüğü ve 1932'de de Milli Eğitim Bakanlığı'nda mimarlık yaptıktan sonra yeniden İstanbul'a dönmüştür. Henüz 17 yaşında bir öğrenciyken basında çizerlik yeteneğini de devreye sokarak çeşitli yayın organlarında illüstrasyonlar yapmıştır. Bunlar içinden Resimli Mecmua'da çizdiği bir atlı figürü için oturup Kızıltuğ adlı tarihi tefrika bir roman yazmaya başlamış ve buna sonradan yirmiye yakınını daha eklemiştir. Çocuk Sesi dergisi başta olmak üzere pek çok yayında romanları tefrika edilmiş, hatta bazılarına resimlemeleri kendi çizmiştir.

Tarihi konularda yazdığı romanlar için yarattığı 'Malkoçoğlu', 'Gültekin', 'Seyit Ali Reis' gibi kahramanlar yaratan Abdullah Ziya Kozanoğlu, daha sonraki senelerde bunların çoğunun sinema ve çizgiromana uyarlanması için gerekli altyapıyı kendiliğinden hazırlamıştır. Hatta bu uyarlamaların çoğunun senaryosunu da yine kendisi kaleme almıştır. Bu bağlamda Türkiye'nin ilk ciddi çizgiroman yazarı konumundadır. İlk çizgiroman senaryosunu 1946'da yayınlanan Çocuk Haftası dergisinde Şahap Ayhan ve Ayhan Erer ikilisi için Gültekin adlı romanından yaptığı adaptasyonla yazmıştır. Ertesi sene bu kez yine Çocuk Sesi'nde Münif Fehim için Altınbağ Kahramanı adlı çizgiroman için yeni bir senaryo yazmış ve bunun ardına da 1959'da Akşam Gazetesinde Suat Yalaz için Kızıltuğ romanının devamı niteliğinde olan ve Kaan (sonradan Karaoğlan) karakterini yarattığı 'Cengiz Han'ın Hazineleri' başlıklı çizgiromanın senaryosunu ve ardından gelen üç macerayı daka hazırlamıştır. Aynı yıl Ratip Tahir Burak için Kırk Şehitler Kalesi'ni yazmış ve -önce gazetede tefrika edilen- Atlas Ktabevi'nin çıkardığı dokuz adet Kaan albümündeki maceralara senaryo katkısı sağlamıştır. Abdullah Ziya Kozanoğlu, 1940-1950 yılları arasında Beşiktaş Spor Kulubü'nün başkanlığını yapmış ve 23 Mart 1966 yılında İstanbul'da ölmüştür.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun ölümü üzerine bir dönem birlikte çalıştıkları "Suat Yalaz", kendi çıkardığı çizgi roman dergisi "Karaoğlan"da meslektaşı için bir ölüm ilanı yayımlamıştı.

"Karaoğlan"ın 6 Nisan 1966 tarihli 114. sayısından:
A.Z.Kozanoglu_KARAOgl_N_66_114.jpg

 
Son düzenleme:

tahsin

Aktif Üye
10 Kas 2015
334
789
Kozanoğlu, ilk gençlik yıllarımızda elimizden düşürmediğimiz kahramanlık romanlarının büyük yazarı, daha yazacağı birçok eser varken, çok erken hakkın rahmetine kavuştu. Atatürk'ün CUMHURİYET Türkiye'sinde milli bir ruh oluşmasında çok büyük bir katkısı olmuştur. mekanın cennet olsun büyük yazar.
 
Üst