Alfred ANDRIOLA

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
Alfred ANDRIOLA, (1912-1983)


1912 yılında New York City'de dünyaya gelen ressam Alfred Andriola, 1935'de Colombia Üniversitesi Gazetecilik Okulu'ndan uzaklaştırılıncaya kadar burada eğitim görmüştür.

Bu olaydan sonra Alfred Andriola, Noel Sickles ve Milton Caniff'in o yıllarda oldukça meşhur olan stüdyosunda çalışmaya başlamıştır. Burada çok yoğun bir tempoda oldukça başarılı işler yapmış, neredeyse bir köle gibi çalışmıştır. Bu çalışkanlık sayesinde de Caniff'in dikkatini çekmiştir. Bilindiği gibi Caniff, çizgiroman piyasasındaki kişisel ve stüdyosal başarıları nedeniyle pek çok yerde söz sahibi bir çizerdir. Birçok genç ressam ve yazar burada asistan olarak çalışıp piyasa koşullan hakkında deneyim kazanıp kendisini kanıtladıktan sonra güzel işler bulup stüdyodan ayrılmıştır. Ancak Andriola bu önemli işyerine genelde olduğu gibi asistan olarak değil normal bir sekreter olarak işe başlamıştır, yani yolu daha uzundur.

Zamanla Milton Caniff ve Noel Sickles'in de yardımlarıyla ilk çizgiroman deneyimini kazanmıştır. Bu çalışmaları esnasında önce asistan olmuş, ardından da hazırlanan ve hazırlanacak olan işlere ve serilere senaryo konusunda destek vermiştir. Ve nihayet son aşamaya gelindiğinde Alfred Andriola baş çizer oluvermiştir ve bu işte de çok yeteneklidir. Böylece Ekim 1938 tarihinde onun McNaught Syndicate için çizdiği ve Earl Derr Biggers'ın yarattığı ve senaryolarını hazırladığı dedektif bir çizgiroman kahramanı olan Charlie Chan'ın ilk günlük bantları yayınlanmaya başlamıştır. Senaryoları Earl Derr Biggers'ın elinden çıkan bu seri, Çin asıllı ünlü dedektifinin üzerine kurulmuştur. İlk bantın yayınlandığı tarihten itibaren sinema kariyerinin oluşturduğu etkinin de yardımıyla çok beğenilmiştir. Mart 1942'ye dek devam eden bu maceralarda Alfred Andriola çizgi kahramanını grafik ve ticari olarak çok iyi yönlendirmiştir. Charlie Chan yaptığı araştırmalarla serbest bölge olan Hawaii'de polis teşkilatının elinden kaçan çılgınları, dalaverecileri, kaçakçıları, milletlerarası sabotajcıları ve casuslan izlemiş, dünyanın hemen her yerinde onlarla mücadele edip hapse yollamıştır.

Ve bunun da ardından 1965-1966 yılları arasında, yani Charlie Chan'ın ilk ortaya çıkışının üzerinden tam 40 yıl geçmişken, Dell Comics adlı yayınevi tarafından kısa bir süre için karakter tekrar canlandırılmıştır. Seriyi bırakmış olan Alfred Andriola ise, 1943 yılında Publishers Syndicate için yine bir dedektif bantı olan Kerry Drake'i yaratmıştır. Daha sonraki senelerde ise, Alfred James takma adıyla Mel Casson ile çalışarak 1957'de kısa ömürlü bir 'genç kız bantı' olan It's Me Dilly'i hazırlamaya başlamıştır. Bu nedenlerden dolayı da Alfred Andriola severek çizdiği ikinci dedektif stribini -yani Kerry Drake'i- asistanlarının ellerine gittikçe daha çok bırakmaya başlamış ve sonra da terk etmiştir. Andriola 29 Nisan 1983'de ölmüştür.
 
Üst