Bob KANE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
Bob KANE, (1916-1998)


izgiromanAnsiklopedisi314.jpg

ABD vatandaşı, çizgiroman ve bant çizeri Robert Kane ya da bilinen ismiyle Bob Kane, 24 Ocak 1916'da New York'da doğmuştur. Cooper Union'la Art Students League katıldıktan sonra, çizgiroman alanında Jerry Iger'ın stüdyosuna kadrolu sanatçı olarak 1936'da katılmıştır. Başlıcaları mizah karakterlerinin üzerine yoğunlaşmış olarak, Bob Kane'in ilk çizgiroman çalışmaları Helne'in Iger tarafından sunulan ve editörlüğü yapılan Vov dergisinde gerçekleşmiştir. 1936'daki Hiram Hick tiplemesini 1937-1939 arası Fiction House'da görülen benzer girişimler tarafından izlenmiştir. Peter Pupp, Jest Laffs ve Pluto adlarıyla ortaya çıkan bu tiplemelerin hepsi tipik 'kocaayak' stili mizahi tiplemelerdir. Ancak stüdyo sahibi Iger'in bir aralık ifade ettiği ve ısrar ettiği gibi, eğer Bob Kane bu işe devam etmiş olsaydı, zamanının en büyük mizah çizerlerinden biri olabilecek ölçüde yeteneklidir. Ancak Bob Kane, 1938 yılı civarında kendi başına devam etme kararı almıştı. Ve National Comics'de çok sayıda macera çizgiromanı denemesi yapmış ve Gumshoe Gug ve Jest a Second gibi mizahi karakterleriyle bunu gerçekleştirmiştir.

Yazar Bill Finger ile işbirliği yapan Kane, iki tane de korku tiplemesi ortaya çıkartmıştır: Rustie and His Pals ve Clip Carson. Ancak o zamanlar piyasada daha çok süper adamlar istenmektedir. Böylece 1939'da National editörü Whit Ellsworth'un yönlendirmesiyle bu ikili Super-man'in popülaritesine ortak olacak, uygun şekilde kostümlü bir ilave kahraman bulma işine memur edilmiştir. Birlikte çizgiromanlarının ana karakteri olan 'Gecelerin Sembol Karakteri' (tam ifadesi: Quintessential creature of the night) Batman'i ortaya çıkarmışlardır. Kane, orjinal eskizleri çizmiş ve karakterizasyonları kendi yaratmış, ancak onun konsepti Superman'den pek çok şeyi ödünç almış olarak ortaya çıkmıştır. Bu yüzden de Finger yarasa kulaklarını önermiş ve böylece Batman doğmuştur. Batman, yasadışıları kendi korkuları, batıl inançları ve güvensizlikleriyle avlayan bir geceyarısı intikamcısı ve cezalandırıcısıdır. Artistik olarak ne yazık ki başlangıçta Joe Shuster'in Superman çalışması gibi Kane'in bant üzerindeki çalışmaları da hayli amatörce kalmıştır.

kane_bob_1946.jpg
kane_bob_hoeden67.jpg


Bob Kane'den iki Batman karesi.

Bob Kane, çizimlerinde arka planlar hemen hiç yoktur, üstelik karakterler sterotirik yani klişedir. Çoğu zaman Cagney-Robinson-Bogart'ın suç flimleri janrlarından direkt olarak etkilenmiş tiplerdir. Anatomiler durgun ve cansızdır. Yine de gerçekdışı ve kütük, köşeli Chester Gould'un bantında kullandığı sanat çalışması gibi Kane'in Batman'i de korku uyandıracak denli etkileyicidir. Sahneler fazlasıyla sessizdir, öyle ki altından devamlı oldukça karanlık amaçların varlığını hissettirmektedir. Ve ışık-gölgeler o dönemin çizgiromanlarında rastlanmadık bir biçimde başarıyla kullanılmaktadır. Finger'in öyküleriyse zamanın gangaster motifine dayanan en tipsiz karakterleri harekete geçirmiştir. Kane de bunları pek hoş olmayan durumlarda bırakmıştır; öte yandan Batman de diğer karakterler kadar gergin, manevra kabiliyeti biraz sınırlı olduğu halde önemli sahnelerde ön planda kalacak şekilde etkili biçimde çizilmektedir.

kane_bob_second39.jpg


Bir Detective Comics kapağı.

Batman çizgiromanı Mayıs 1939'da Detective Comics'de başlamış ve hızla çok sayıda başka başlıklara ve çizgiromana da sıçramıştır. Kane, hemen işe yardımcılar almaya karar vermiştir ki bunların ilki ve en iyisi Jerry Robinson'dır. Yıllar geçtikçe Kane eser üzerinde daha az sanatsal çalışma yapmasına rağmen tüm öyküler üzerinde 1964'e dek katkısı ve etkisi olmuştur. Bir rivayete göre de Kane'in 1968 yılına kadar seri için aktif olarak çalıştığı da iddia edilir. Ancak gerçekte Bob Kane, ilerleyen yıllar içerisinde zamanının çoğunu başka alanlarda geçirmiştir. Mesela Courageous Cat adlı anime televizyon şovunu 1958'de yaratmış, 1969'da Cool McCool isimli animasyonu da kariyerine eklemiştir. Aynı zamanda çok sayıda film formatı da hazırlamıştır. Kane'in yağlıboya sanat resimleriyse ilk defa 1969 yılında New York'un Galerie Internationale'ında sergilenmiştir. Michael Keaton'ın başrolünü oynadığı 'Batman' filmi için tüm ekibe tasarımını gerçekleştirdiği 'Gecelerin Kahramanı' Batman'i daha iyi özümleyip izleyicilere aktarmalarında tecrübe ve fikirleriyle destek vermiştir. Altın kuşağın bu unutulmaz büyük ismi, Gotham City'de ortaya çıkardığı karakterini tüm dünyaya tanıttıktan sonra 1998 yılında ölmüştür.
 
Üst