bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Celal KANDEMİROĞLU, (1953- )


1 Mayıs 1953 tarihinde İstanbul'da doğan Celal Kandemiroğlu, Arnavutköy İlkokulu'nda geçen çocukluk günlerinden sonra Kabataş Lisesi'ne, oradan da 1971-1977 yılları arası Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne uzanan bir eğitim hayatının ardından ilk çizgiromanını birer sayfalık renkli çalışmalar olarak ve Kahraman Osman adıyla Doğan Kardeş dergisine 1972 yılında hazırlamaya başlamıştır.

dogan32.jpg


Doğan Kardeş Dergisi'nde yayınlanan Kahraman Osman sayfası.

Celal Kandemiroğlu, akademiye devam ettiği ilk yıllarda ayrıca Tay Yayınları logosuyla çıkan Tom Braks dergisine kapak illüstrasyonları çizmiştir. Dikkat çekici yeteneği sayesinde Şenol Kirpikçioğlu'nun APS adlı ajansı aracılığıyla 1972 yılından itibaren Alman yayınevleri için çeşitli çizimler gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu arada 1972-1976 yıllan arası Hafta Sonu dergisi ve Çarşaf mizah dergisine çeşitli çizgiromanlar hazırlamış ayrıca pek çok karikatür çizmiştir. 1977 yılında Almanya'da Bastei Verlag yayıneviyle kontak kurmuş ve o tarihten itibaren 1983 yılı sonuna dek bu ülkede çok popüler olan korku ve hayalet öyküleri yayınlayan mecmualara çizgiroman ve kapaklar çizmiştir.

ck.jpg


Doğan Kardeş'de yayınlanan Foto Çakır sayfası.

Kandemiroğlu, 1984 yılından sonra değişik bir çizim sektörüne daha adım atmış ve video, film afişi illüstrasyonları hazırlamaya başlamıştır. Bu arada 1974 yılında Yeni Asır Gazetesi için çizdiği Biyonik Zühtü adlı karikatürize ve mizahi çizgiromanı 1985-1992 yılları arasında Türkiye Çocuk dergisinde sürekli yayın şansı bulmuştur. Kandemiroğlu, 1988'de Fransa'da basılan Kane başlıklı bir western kahramanı yaratmış, ilk albümün yayınlanmasını takiben, Vent de West adlı yayınevi çizerin çalışmasının karşılığını sunmak konusunda isteksiz davranmış ve projenin geri kalanını da heba etmiştir. 1988'den itibaren kendisini bilgisayarın sihrine kaptıran Kandemiroğlu, önce 2D, ardından da 3D programlarını kullanarak sayısız grafik ve animasyon hazırlamıştır. Ayrıca Alman bilgisayar oyun sektörü için uzun yıllar çeşitli illüstrasyonlar yapmış, bu ülkede üretilen klasik bilgisayar oyunlarının çoğunun ambalaj kapaklarını çizmiş ve çok sayıda resim üretmiştir. Öyle ki, Kandemiroğlu'nun aşağı yukarı her mevcut tema için çizmiş olduğu en az bir illüstrasyon gösterilebilir.

img010.jpg


Celal Kandemiroğlu'nun Kane isimli western çizgirromanından bir sayfa.

Genç yaşta bir çizgiroman çizeri olarak çalışmaya başlayan Kandemiroğlu, aynı zamanda plak, cd, video kasetleri ve birçok bilgisayar dergisi için kapak çizerliği de yapmıştır. Daha sonra serbest çalışmaya ara vermiş, çizimlerini Wings adlı şirket bünyesinde 'art direktör' sıfatıyla sürdürmüştür. Buradaki faaliyeti interaktif bilgisayar oyunlarındaki kokpit tasarımlarını yürütmek biçiminde olmuştur. Hepsi de sanatsal üretime yönelik olan çok sayıda hobi sahibi olan çizer, Türkiye'de yaşayan kardeşi Oğan Kandemiroğlu'nun aksine uzun yıllardır yurt dışında, Almanya'da yaşamını sürdürmektedir.
 

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
223
1,032
Celal Kandemiroğlu'nu yitirmişiz

FNk_I7lWYAgEWsx

Fotoğraf, 1973'ten, önündekiler Doğan Kardeş dergisine hazırlamakta olduğu Cavit Bey ve Minik Adamlar başlıklı çizgi romanının sayfaları ki çizimleri 1. sınıf bir çizgi romandır.
FNk_NbpWQAIBstx
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,482
Mekanı cennet olsun. Bir ustayı daha kaybetmenin hüznünü yaşıyorum. Çizdiği eserlerle ölümsüz kendisi, sabırlar diliyorum.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,781
15,130
Çok üzüldüm. Allahuteala rahmet eylesin, başımız sağolsun. Ogan'a ve ailesine Allah sabır versin inşallah.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Büyük şaşkınlık ve üzüntü içindeyim! Pandemi günleri sona erdiğinde Edremit'de görüşecek, birlikte söyleşecek, çizgi romandan, trenlerden, vahşi batı filmlerinden, bilgisayar oyunlarından konuşacak, atış yapacaktık. Kısmet olmadı. Foruma detaylı Kane incelemesi bile yazamadan acı haberi aldık. Çok üzgünüm... Türkiye'nin en sempatik çizerlerinin, sanatçılarının arasındaydı ve sanatı başlı başına ayrı bir dokudaydı, Avrupalı meslektaşlarının bile gıpta ettiği çalışmaları vardı. Ruhu huzur içinde yol alsın...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Çarşaf mizah dergisinin efsane kadrosunda da olan bir sanatçımızdı. Bülent Düzgit, Sinan Gürdağcık ve Celal Kandemiroğlu.. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Çizdikleri eserlerle sonsuza kadar yaşayacaklar..
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Güzel ve faydalı işlerle Dünya okulunda bize anlam katan ,güzellikler hediye eden sanatının zirvesinde ,esin kaynağı, değerli insanı Kadiri Mutlak Yüce Yaratıcı yanına aldı.
Çizgilerinde ki inanılmaz güzellik ve emekle ruhumda iz bırakan varlık aleminin şuurlu insanına saygıyla ,anısına hürmetle ,geride kalan eserleriyle hep bizimle.
Ölüm bir sonraki doğumun yüce müjdeleyicisi hepimiz aynı varlık aleminin yansımalarıyız.Hepimiz ruhsal olarak kardeş varlık olarak biriz.
Her doğum müjdeyi her ölüm sınanmışlığı hatırlatırken ölümsüz ruhlar olarak yaşamın gerçekliği özümüzde birlik ruhunda.
Aynı yolun bilinmeyen yolcuları olarak hayatın realitesi içinde ilmik ilmik dokuyarak yaşarken en çok ihtiyacımız olan şey bilgi ,bilginin bilinç haline gelmesi ve şuura ulaşması.Aynı ruhtan üflenmis bir varlıklar olarak her şey bizim tekamülümüz için bir deneyim.
Hayat yolunun sevgi yolcularına selamlar ,sevgiler.
 
Üst