bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Ayhan IŞIK, (1926-1979)


1 Mayıs 1926 (bazı kaynaklarda 1929 olarak geçse de) tarihinde izmir'de doğan Ayhan Işıyan ya da popüler adıyla Ayhan Işık, Işıyan Ailesi'nin altı çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. Babasının ölümünden sonra henüz dört aylıkken ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşen sanatçı, kunduracılık ve Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası'nda cam kontrolörlüğü yaptıktan sonra yeteneğini devreye sokarak Babıali'de çeşidi yayın organlarına çizimler hazırlamaya başlamıştır. Sezai Solelli ve Oğuz Özdeş'in telkinleriyle katıldığı Yıldız dergisinin düzenlediği bir yarışmada birinci olarak 1951 yılından itibaren sinema filmlerinde oynamaya başlamıştır.

Ayhan Işık, Güzel Sanatlar Akademisinde eğitimini aldığı resim sanatını Babıali basınında yaptığı karikatür, vinyet ve resimleme çalışmalarıyla profesyonelliğe taşımıştır. Dönemin bazı çocuk dergileri ve Türkiye Yayınevi'nden çıkan bazı mecmualara karikatür ve çizgiromanlar hazırlamıştır. Amerika'ya yerleşip otomobil dizaynları çizme amacındayken, 1950'lerın başında Yeni İstanbul gazetesinde çizmeye başladığı ve konuları aşk öyküleri olan çizgiromanlarla dokuzuncu sanatla tanışmıştır. Bu ilk çalışmaları daha sonradan Yeni İstanbul Gazetesi tarafından 1966 yılında basılan Aşka İnanmıyorum adlı özel bir albümde bir araya getirilmiştir.

Ayhan.jpg


Ayhan Işık'ın çizgiroman kariyerini belgeleyen Aşka İnanmıyorum adlı albümün kapağı.

Çizim ve resim çalışmalarına, kazandığı sinema jönü yarışmasından sonra fırsat bulup devam edemeyen Ayhan Işık, 1952 yılında çevirdiği 'Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan' adlı filmle kısa zamanda başrol oyunculuğuna yükselmeyi başarmıştır. Sert, korkusuz ve iyi yürekli erkek tipinin ülkedeki en iyi yorumcularından biri haline gelen Ayhan Işık, sinema sanatında pek çok ödül kazandıktan bir süre sonra yönetmenlik denemelerinde de bulunmuştur. Ayhan Işık, 1979 yılında İstanbul'da geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. 1991 yılında Selma Selçuker tarafından İstanbul'da açılan 'Yan Çizenler' başlıklı bir sergide Işık'ın bir dönem yaptığı çizimlere de yer verilmiştir.
 
Üst