Amcabey

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
AMCABEY


Bir dönemin en usta ve şöhretli karikatüristi olan Cemal Nadir Güler'in ilk kez 17 Ağustos 1929 tarihinde Akşam Gazetesinde çizmeye başladığı Amcabey tiplemesi, 6 Aralık 1942-25 Mart 1944 yılları arasında aynı adla toplam 69 sayı yayınlanacak haftalık bir mizah dergisine de isim babalığı yapmıştır.

Geniş bir okur kitlesi tarafından tanınan ve sevilen ilk Türk çizgiroman bant karakteri olan Amcabey'in kökleri, çizerin 1924 yılında Zümrüdüanka mizah dergisinde yarattığı ve adını yazar Ömer Seyfettin'in bir öyküsünden alan Efruz Bey başlıklı bant çalışmasına dayanır. Ancak Efruz Bey anatomik açıdan değil de karakterizasyonundaki benzerliklerden dolayı bir prototip olmuştur. Zira Güler'in Zümrüdüanka'nın sonraki sayılarında ve yine 1924 yılında çizdiği bir karikatüründeki tip sonradan Amcabey'e dönüşmüştür.


izgiromanAnsiklopedisi028.jpg


1924 tarihli Resimli Dünya dergisinde Amcabey'e prototip teşkil eden Cemal Nadir Güler imzalı Efruz Bey'den bir sayfa.

Sevimli, zarif ve sevecen bir karakter olan Amcabey, toplumsal hayatın sadece gülünç yanlarını değil, en acıklı, iğrenç gibi görünen olaylarını tam yerine oturttuğu ölçülü bir nükte ile anmayı seven biridir. Genelde sakin olan, neşesini hiç bozmayan kahraman, kendisinin veya tanıdıklarının karşılaştığı hemen tüm zorluklara pratik çareler üreten pozitif bir yapıya sahiptir. Kafasına taktığı melon şapkası ve hafif yassı minik gözlükleriyle, giydiği koyu renk ceketi, kareli pantalonu ve kocaman göbeğiyle babacan bir görünüm sergiler. Amcabey, öykülerinde Teyze Hanım diye anılan karısı, kendisine pek benzemeyen haşarı oğlu ve munis yapılı kızından oluşan ailesiyle mutlu bir yaşam sürer.

Amcabey'in halk arasında çok tutulması onu neredeyse gerçekten yaşayan biri gibi görülmesini sağlamıştı. Bir kış günü yayınlanan bantında çizgi karakterin paltosuz sokağa çıktığını görerek çizerine, "Amcabey'i hasta etmek mi istiyorsun," diye tepki gösteren okuyuculara sahip olacak kadar ilgiyle izlenme fırsatını o dönemde başka hiçbir çizgiroman karakteri yakalayamamıştır. Bu popülarite sayesinde Amcabey giderek Türk mizahının yapıtaşları olan Nasreddin Hoca, Keloğlan, Hacivat-Karagöz gibi meşhur bir karakter haline gelmiştir. Çocukluğundan beri Walt Disney çizgifilmlerine meraklı olan Güler, 1931'de hiç gerçekleşemeyecek bir projeye kalkışarak çok sevilen Amcabey'in animasyonunu tek başına hazırlamaya başlamış, ancak bitirememiştir. Cemal Nadir Güler'in ani ve beklenmedik ölümü üzerine yapılan mezartaşına Amcabey'in de bir pozu yerleştirilmiştir.

Amcabey, Cemal Nadir Güler'in 27 Şubat 1947 Perşembe günü, henüz 45 yaşındayken vefat etmesine dek tam yirmi üç yıl boyunca yayın imkâm bulmuştur. Sevimli karakter ayrıca 1944 tarihli Çocuk Haftası'nın Sururi Gümen imzalı kapağında yer almıştır. Ve çizerinin Dalkavuk'la birlikte Ak'la Kara, Dede ile Torun, Salamon ve Yeni Zengin gibi çizgiroman karakterleri arasında en bilinenleri olmuştur. İlki 1932 yılında yayınlanan Amcabey'e Göre başlıklı iki albümde gazete sayfalarında yayınlanan Amcabey bantlarından seçmeler yapılmıştır. Amcabey Albümü adlı ikinci özel albümü ise 1946'da basılmıştır. Akşam Gazetesi haricinde sonradan Cumhuriyet'te de yayınlanan Amcabey, 1941 yılında Cemal Nadir Güler'in yayınladığı bir çocuk dergisi olan Arkadaş'da maceralar yaşamıştır. Ayrıca Güler'in 1942-1944 yıllan arasında Sermet Muhtar Alus ve Rıza Yücerir ile birlikte 69 sayı yayınlanan Amcabey isimli bir de haftalık mizah dergisi vardır.
 
Üst