Burne HOGARTH

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Burne HOGARTH, (1911-1996)


izgiromanAnsiklopedisi276.jpg


Burne Hogarth ve eşi.

25 Aralık 1911 tarihinde Chicago'da doğan Burne Hogarth, dinamik hareketlerde bulunan insan ve hayvan figürlerinin mükemmel anatomilerle sunulmasında devrim yaratan bir çizerdir. Crane Koleji ve Northwestern ve Columbia Üniversitelerinde aldığı tarih ve antropoloji eğitiminden sonra Chicago Resim Enstitüsü'nde dersler alarak zamanla Amerika'nın sayılı ressamlarından biri haline gelmiştir.

Burne Hogarth'ın ilk çizgiroman çalışması Associated Editors Syndicate adına henüz bir öğrenci ve sadece on beş yaşındayken yaptığı asistanlıktır. Bir yıl sonra Famous Churches of the World için yarattığı iki tane sporcu karakterine kareler hazırlamış, 1929'da ise düzenli olarak yayınlanan ilk çizgiroman bantı olan Ivy Hemmanhaw'ı Bannet-Brown Co. için gerçekleştirmiştir. Burne Hogarth, yirmi altı yaşına geldiğinde Mc-Naught Syndicate adına Charles Driscoll'un kaleme aldığı senaryoyla bir korsan öyküsü olan Piece of Eight'i çizdikten bir yıl sonra Hal Foster'in hazırlamayı bıraktığı Tarzan başlığını devralarak hayatının en büyük çıkışını yapmıştı. United Features Syndicate adına çizilen Hogarth imzalı ilk Tarzan bantı, 9 Mayıs 1937'de yayınlanmıştır. Burne Hogarth, sekiz sene çizmeyi sürdüreceği başlık için Foster'in yerine aday olan pek çok çizerle yarışmak durumunda kalmış ve değerlendirme için yaptığı örnek çizimlerdeki vurucu hareketlerle bezeli güçlü çizgileri sonucu başarıyı yakalamıştır.

tarzan-hogarth-pl1.jpg


Burne Hogarth'dan bir Tarzan sayfası.​

1945 yılına gelindiğinde Burne Hogarth, kendi yarattığı Arjantinli bir asilzade olan ve Güney Amerika'da faaliyet gösteren Nazilerle mücadele eden Drago adlı kahramanın maceralarını çizmek için Tarzan'dan kopmuştur. 1947'den itibaren tekrar Tarzan başlığına geri dönen çizer, bu dönemde yine kısa ömürlü bir diğer yaratımı olan Miracle Jones'u çizmiştir.

hogarth_drago_1918_cvr.jpg
hogarth_drago_cvr.jpg


İki adet Drago kapağı.

Genç ve usta çizerlere anatomi ve kas, kemik hareketlerinin detaylı çizim tekniklerini anlattığı 'Dynamic Anatomy', 'Drawing the Human Head' ve 'Dynamic Figure Drawing' adlı üç tane çok özel ve değerli kitabı miras bırakan Burne Hogarth, 1976 yılında Tarzan of the Apes adlı çalışmayla (bu macera 1981'de Milliyet Çocuk sayfalarında yayınlanmıştır) yeniden döndüğü Tarzan başlığında akılda kalıcı en önemli kreasyona imza atmıştır. Sahip olduğu tüm çizim deneyimini ve yeteneği konuşturan Hogarth, bu çalışmasından sonra "çizgiroman sanatının Michelangelo'su" sıfatıyla anılmaya başlanmıştır.

Davet edildiği Angouleme'de yapılan Avrupa'nın en önemli çizgiroman fuarından dönüşte geçirdiği bir kalp krizi sonucu 28 Ocak 1996 tarihinde ölmüştür.

burne4.jpg
0037461000000-ST-01-Drawing-The-Hum.jpg

burne1.jpg
burne3.jpg

burne2.jpg


Hogarth'ın kitaplarından bazıları.
 
Üst