bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AD YAYINCILIK


Sahibi Aydın Doğan'ın isim ve soyadındaki baş harflerinin çözümlemesiyle isimlendirilen AD Yayıncılık, uzun bir aradan sonra 1996 yılının ortasından itibaren İtalyan çizgiromanlarını yeniden Türkiye gündemine taşımıştır.

Resim000.jpg
Zagoradde32101.jpg


AD Yayıncılık ve Doğan Egmont Yayıncılık logoları.

AD Yayıncılık, şair ve yazar Yalvaç Ural'ın yayın yönetmenliğinde çizgiroman yayıncılığına hızlı bir giriş yaparak 1996 yılının Mayıs ayından itibaren ilkin Martin Mystére ve sonra Dylan Dog'u birbiri ardına okurlarına sunmuştur. Onları bir ay sonra, Haziran 1996'da başlayan Nathan Never ve Temmuz 1996'da çıkan Zagor izlemiştir. Bu serilerden Dylan Dog ve Nathan Never'ın yayın ömrü fazla uzun olmamış ve kalanlarıyla aylık periyodun dışına çıkmış, aralıklarla yayınlanmaya başlamıştır. Yine de Temmuz 1997'den itibaren Teks gibi Türkiye'de çok bilinen bir başlığın da, Zagor ile Martin Mystere'in yanına katılmasıyla, AD, 1999 yılı sonuna değin çizgiroman başlıklarını yayınlamayı sürdürmüştür. Yayınlar ilk düzinelik sayılarına kadar AD Yayıncılık logolarını korumuş, ama bu dönemden sonra şirket Milliyet ve Egmont Yayıncılık adına satılmıştır. Çok kısa bir süre sonra yayınevi bu kez Doğan Egmont Yayıncılık adını almış ve son sayılara değin yayınlar bu isimle devam etmiştir. Ayrıca ilk on sayıları takiben yayın yönetmeni Ural'ın Aksoy Yayınlarına transfer olmasından sonra, o tarihe dek yayınların seri koordinatörlüğünü üstlenen Gülgün Adıgün Çarkoğlu bu göreve yükselmiştir.

AD Yayıncılık, 1993'de Şirinler, Casper; 1996 yılı içinde ayrıca Bugs Bunny ve Arkadaşları; 1997'de ise Power Rangers, Bunny Bond/Ufaklık; Hercules/Herkül'ün İnanılmaz Maceraları, The Mask/Maske'nin Maceraları, Star Wars başlıkları gibi, daha çok küçük yaş grubundaki çocuklara yönelik kısa ömürlü yayınlar da çıkarmıştır.
 
Üst