bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ALFA YAYINEVİ


Ali Recan'ın 1976 yılından itibaren Tay Yayınlarınca yaklaşık iki sene boyunca basılan Yüzbaşı Volkan adlı çizgiromanı, kendi sahip olduğu yayınevinden çıkarmak istemesi üzerine, 1978 yılında faaliyete geçirdiği bir yayınevi olan Alfa Yayınları'nın ilk başlığı Yüzbaşı Volkan olmuştur. Bu başlık haftalık olarak yayınlanan ilk serisi toplam 65 sayı sürmüş ve sonraki dönemlerde eski maceraların arasına serpiştirilmiş birkaç yeni macerayla birlikte tekrar baskılar yaparak piyasaya sunulmuştur. Alfa Yayınları ayrıca kendi bünyesinde oluşturduğu bir çizim ekibinin hazırladığı Kaptan Venüs başlığını da aynı şekilde okuruna ulaştırmıştır. Dişiliğini oldukça belirginleştiren giysilerle dolaşan Venüs'ü ertesi yıl bir başka Alfa imzalı yapım olan Keloğlan takip etmiştir. Onu 1980 yılında yayınlanmaya başlayan ve 8. sayıda yayını duran, ancak sonradan Avrupa'da yayınlanmış tüm maceraları siyah-beyaz olarak Alfa logosuyla basılan Tenten koleksiyonu ve az sayıda çıkan Sipru macerası okurlarının yayınevine olan güvenini perçinlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi022.jpg

Yine de Alfa Yayınlarından çıkan ikinci önemli başlık Amerikan çizgiromanı Conan olmuştur. İlkel çağlarda geçen ve barbarlığın hüküm sürdüğü dönemlere ait maceraların yer aldığı bu başlık, Alfa logosuyla ilk kez 20 Haziran 1980 tarihinde haftalık olarak yayma başlamış ve 66 sayı çıkmıştır.

Alfa Yayınlarının kalıcı olabilmesi için yayın yelpazesinin genişletilmesi gerektiğine inanan Recan, Yüzbaşı Volkan ve Conan başlıklarının yanına 1981'de Uzay Yolu, Geronimo, Honda, Lolita, Zorro, Keloğlan, Tenten ve küçük boydaki ikinci Conan serisini, bunların ardından da 1983'dc Marvel Comics'e ait popüler başlık Red Sonja*yı portföyüne kazandırmıştır. Ancak bunların hepsi kısa ömürlü yayınlar olmuştur. İyi satış durumunda bile çoğu seri orijinalinin devamı olmadığı için birkaç sayı yayınlandıktan sonra sona ermek durumunda kalmıştır. Amerikalı yazar Robert Erwin Howard'ın Conan'dan sonra yarattığı başka bir roman karakteri olan Red Sonja, 1970'lerde yine Marvel Comics tarafından çizgiromana adapte edilmiştir. Yine de Alfa tarafından sadece 14 sayı yayınlanabilen Red Sonja'nın stoğu bitmiş, ikinci Tenten ve Keloğlan serileri de fazla tutmamıştır. 1984 yılında haftalık periyotta yayına giren Buffalo Bill, James Bond, Uzay Yolu ile Tenten'de de benzeri bir macera stoğu sorunu yaşamıştır. Buna benzer bir durum da yine Howard imzası taşıyan Kral Kull olmuş ve 1985 yılında Alfa Yayınlarınca satışa sunulan Kull da yalnızca dört sayıda başlığını noktalanmıştır.
Alfa'dan çıkan başlıklar arasında 1980'Ierin ikici yarısından sonra istikrarlı bir Marvel Comics ekolü hakimdir. 1985'de toplam 20 sayı çıkan Uzay Şövalyesi Rom, 1987 tarihli 19 sayılık Hulk ile Yıldırım Örer'in popüler sinema filminden esinlenerek çizdiği Top Gun; 1988'de 20'şer sayılık Fantastik Dörtlü ve Kaptan Amerika ile 14 sayılık Silver Surfer; önceleri haftalık periyotta yayına başlayıp ardından ciltli aylık periyoda dönen ve 21 ciltte koleksiyonunu noktalayan Thor ve 1989'daki Groo bunun en belirgin örneklerdir. Yayınlarında çok fazla istikrarsızlık yaşayan ve sık sık başlandığı serileri yarıda kesen Alfa Yayınları, sonraki yıllarda, bir türlü tekrar baskılarıyla bile hâlâ tavana vuran satışlara sahip Conan'ı yakalayan bir çizgiromana denk gelmemiştir. Aslında buradaki sorun, yayınlanan diğer başlıkların bol ödüllü seri Conan ile karşılaştırmaktır.

1990'da karikatürize çizgisiyle ekol yaratan Sergio Arogenes'in Conan parodisi Groo detayları sıfıra indirilmiş kopya çizgilerle Alfa logosu altında okura sunulmuş, benzer bir durum, F.Ibanez'in Dörtgöz & Dazlak/Mortadelo y Filemon ile Sevimli Üçlü başlıklarında gerçekleşmiştir. Arada denenen yerli üretim Keloğlan'ın 1990'daki kısa görünmesinden sonra sıra 1991'de haftalık Punisher ve aylık Teks'e gelmiştir. Yine bunlara Alfa Grafik Serisi başlığıyla Hollanda yapımı Roel Dukstra-Futbolcu adlı bir çizgiromanla Zorlu İkili adlı yapım eklenmiştir. Bunlara 1992'de eklenen Kedi Kız'la yapılan bir mini denemenin ardından Alfa Yayınları için çizgiromanın artık bir zahmet haline gelmeye başladığı gözlenmiştir.

Yayınevini kurduğu 1978 yılından itibaren ilk editörüde olan Ali Recan'ın aralıklarla gerçekleşen yayınevinden ayrılma durumlarında Gül Feride Sağıroğlu, Hayri Önder, Erdal Çakıcıoğlu gibi deneyimli isimlerin yanı sıra, Aşkın Güngör ve Kosta Ceran gibi yayınevi bünyesinden çıkan dergilerin 'sıkı okur'u olma sıfatından bu göreve terfi eden editörlerde görev yapmıştır.
 

pelerinlikedi

Yeni Üye
20 May 2011
26
11
Çok güzel bir makale, yazdıklarınıza ek olarak Alfa yayınları posta çeki sistemiyle yayın tedariki ve abonelik sağlamış; okur mektupları ve çizimlerini de yayınlayarak okuyucu sadakatini artırmıştır. Bir de zamanımızdaki çr yayıncılığından farklı olarak maliyeti düşük tutmuş, harçlıkla rahatlıkla alınabilecek bir fiyat politikası izlemiştir.
 
Üst