Chester GOULD

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Chester GOULD, (1900-1985)


20 Kasım 1900 yılında Pawnee, Oklahoma' da doğan Chester Gould'un babası Advence-Democrat adlı gazetenin yayıncısıydı. Bu sayede basının çalışma kurallarını daha küçük yaşta öğrenen genç Gould, Daily Oklahoma'da yeteneği doğrultusunda spor konularında kısa çizgiromanlar hazırlamaya başlamıştır.

Chester Gould, 1923'de Northwestern Üniversitesi'ni kazanarak geldiği Chicago'da William Randolph Hearst'ün Chicago American'ında Hollywood filmlerinden yola çıkılarak hazırlanan Fillum Fables'i 1924-1931 yılları arası aralıksız olarak çizmiştir. 1931 yılından itibaren ise Yüzbaşı Joseph Patterson'un Chicago Tribüne-New York News Syndicate'ına katılan Chester Gould, bu sayede yaratımı kendisine ait polisiye bant Dick Tracy için kolları sıvamıştır. O yıllarda ABD, günümüz toplumsal normlarından çok farklı bir yapıdadır. Başlıca merak ve haber alma "Ekstra, ekstra yazıyor," diye bağırarak gazete satan çocuklardan sağlanmaktadır ve yaşanılan büyük ekonomik sarsıntının etkileri henüz atlatılamamıştır. Bu yapı Dick Tracy çizgiromanının yayın başarısındaki anahtar faktörü oluşturmuştur: Kaçınılmaz toplumsal şiddet ve etkileri.

Yayınlanan ilk Dick Tracy bantı 4 Ekim 1931 Pazar günü çıkan Mirror gazetesindeydi. İkincisi bir hafta sonra yine aynı yerde çıkmıştır. Pazartesi günü, yani 12 Ekim 1931'de ise ilk günlük bant New York Daily News'de gözükmüştür. 29 Mayıs 1932'ye kadar Pazar sayfalarındaki macera günlük bantın macerasından farklıydı. Bant kısa sürede ülke çapında tam 450 gazetede 60-70 milyon okura birden ulaşmaya başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi247.jpg


Chester Gould otoportresinde popüler kahramanı Dick Tracy ile birlikte.

Chester Gould birtakım güçlü fikirleri olan bir insandı. Örneğin ünlü bir çizgiromancı olacağına dair sarsılmaz bir inancı vardı. Ayrıca çizgiroman alanındaki rekabetin en tepesine çıkacağına dair de inancı, eğlence işinde ve gazete satışı konusunda düşünceleri mevcuttu. Bütün bunlar yarattığı Dick Tracy çizgiromanını bir XX. yüzyıl ikonuna dönüştürmüştür. Dick Tracy'ye başladığı sırada Gould'un polis prosedürü hakkında çok az bilgisi vardır. Ne var ki bu eksiğini hızla gidermiş ve kısa zamanda hem düzgün polis prosedürü, hem gerçek hem de hayalgücüne dayalı bilimsel gelişme karışıma katılmıştır. Bunlar çizgiromanlarda pek sık rastlanan özellikler değildir. Gould'un önemli ve az görülen bir diğer özelliği de karakterinin hem yazarı hem çizeri olmasıdır. Chester Gould, çok usta bir öykü anlatıcısıydı. Öyle ki esrarengiz konularda yazdığı romanlarla ünlü Ellery Quenn, Dick Tracy'yi prosedür izleyen ilk dedektif kurgu ilan etmiştir. Gould'un çizimlerinde zaman zaman yardımcı olan birkaç asistanı olmuştur, ancak eseri konusunda ona yardım eden hayalet yazar(lar)ı hiç olmamıştır. Emekliye ayrıldığı 1977'den sonra Dick Tracy senaryosu yazmış tek ikinci kişi Pulitzer ödüllü Max Allan Collins olmuş ve seriyi artık Rick Fletcher çizmeye başlamıştır. Chester Gould, 11 Mart 1985 tarihinde ölmüştür.

 
Üst