bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Archie GOODWIN, (1937-1998)

mem1.jpg

8 Eylül 1937 tarihinde Missouri, Kansas'da doğan Archie Goodwin'in ilk çizgiroman materyalleri 1959-1960 yıllarında Leonard Starr'ın (Starr, ülkemizde 1960'ların sonundan itibaren Milliyet'te yayınlanan Sahne Aşkları/On Stage başlıklı çizgiromanla tanınmıştır) asistanıyken Fishing World adlı dergideki On Stage başlığında görünmüştür. Onu takip eden ilk günlük bant çalışması Harvey Comics'in Hermit'inde ve ilk çizgiroman dergisi çalışmaları ise Ekim 1962'de çıkan Alarming Adventures'in birinci sayısında yayınlanmıştır. Archie Goodwin'in sonradan mesleği haline gelecek olan ilk editöryal görevi ise, aynı zamanda yazarlık da yaptığı Warren Publishing'in siyah-beyaz dergilerinde ve Blazing Combat dergisinde başlamıştır.

Kasım 1966'da Goodwin, Al Williamson ile birlikte King Features Syndicate'in X-9 Secret Agent'ın sonradan kullanılan popüler bant başlığı Secret Agent Corrigan için senaryo yazmak olmuştur. Zira o dönemde James Bond fırtınası esiyordu ve bundan yararlanarak imal edilen sayısız casus bant arasında Goodwin'in senaryoları daha ayakları yere basan konumda kalmıştır. Ayrıca 1966-1969 arasında yine King Features'a ait bir başka bant olan Captain Kate'in de bir hayalet yazarlık denemesinde bulunmayı da ihmal etmemiştir.

Archie Goodwin, 1968 yılından itibaren Marvel Comics'in pek çok süper kahramanına uzanmış, Iron Man/Demir Adam, Sub-Mariner ve Dr.Strange gibi en belirgin başlıkların önemli senaryolarına imza atmıştır. Dönemin bir başka genç yıldız yazarı Roy Thomas karakterizasyonlar ve dergiler arası etkileşimi sağlamış, Archie Goodwin de Marvel Comics'in en klas yazarı konumuna ulaşmıştır. 1972'de henüz adı National olan DC Comics'in savaş temalı çizgiromanlarına el atmış ve Manhunter adlı karakteri Wall Simonson ile birlikte DC portföyüne kazandırdıktan sonra iki adet 'Shazam Kısa Çizgiroman Öyküsü Ödülü'nü haketme ayrıcalığını elde etmiştir. Hazırladığı bazı çizgiroman senaryolarında Robert Franklin takma adını kullanan Archie Goodwin, 1980'lerden sonra Marvel Yayın Grubunda editörlük yapmış, Star Wars'ın çizgiroman uyarlamalarını hazırlamış ve Starstruck, Dreadstar başlıklarına senaryo yazmıştır. Goodwin, 28 Şubat 1998'de ABD'de ölmüştür.
 
Üst