bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Alberto GIOLITTI, (1923-1993)


izgiromanAnsiklopedisi243.jpg

14 Kasım 1923 tarihinde Roma'da doğan Alberto Giolitti, ilk gençliğinde dönemin iddialı dergilerinden Vittorioso'nun çizer kadrosuna dahil olmuş ve bir süre Amerikan filmlerinin çizgiromana uyarlanması işinde çalışmıştır.

Alberto Giolitti, İkici Dünya Savaşı sonrasında, yirmi iki yaşında gittiği Arjantin'de üç yıl boyunca başkent Buenos Aires'de yaşamış ve Editorial Lainez ile Columbia Hermanos adlı yayın kuruluşları için çizimler yapmıştır. Daha sonraki yıllarda ABD'ye geçen Giolitti, burada Western Publications logosuyla yayınlanan Tonto, Indian Chief, Gunsmoke ve Sergeant Preston başlıklı aylık periyottaki dergilere çizgiromanlar hazırlamıştır. Sonraki yıllarda artan popülaritesi ve kaliteli çizgiroman çalışmalarıyla Edison Ödülü'nü kazanarak bu alanda kendisinden başka sadece Walt Disney'e layık görülen bir sıfata erişmiştir. Bu etkileşimle birlikte önüne sürülen yayın sayısı da artmıştı. Zorro, Twilight Zone, Tarzan, Boris Karloff, Star Trek ve Turok gibi Amerikan çizgiromanlarını çizerek portföyünü olabildiğince genişletmiştir. Bu arada da Turok, Son of Stone isimli ve dinozor avlayan kızılderililerin anlatıldığı bir çizgiromanı uzun yıllar çizmeyi sürdürmüştür.

Otuz yedi yaşına bastığında sıla hasreti depreşerek İtalya'ya dönme kararı almış ve kendi adını taşıyacak olan Studio Giolitti'yi kurmuştur. 1961-1962 yıllarında Faruk Geç'in de performans gösterdiği bu ajans sayesinde, bilhassa en büyük piyasaları olan İngiltere ile olan işlerinin sayısını arttıran Giolitti ve arkadaşları aylık yüzlerce sayfa üretime ulaşmışlardı. Jose Luis Salinas ve Roberto Diso gibi şöhretli çizerlerin de bağlı olduğu Studio Giolitti'deki çalışmalarının ve idareciliğinin dışında Sergio Bonelli için Tex/Teks de çizmiştir.

Türk çizgiroman okuyucusu Alberto Giolitti ile ilk kez 1975 yılında yayınlanan Atılgan adlı dergideki Maymunlar Cehennemi başlığıyla yayınlanan Beneath the Planet of Apes'deki çizimleriyle tanışmışlardır. Bunu izleyen ikinci eseri ise Ekim 1999 tarihinde Maceraperest Çizgiler tarafından yayınlanan 'özel albüm' Taks'lerin ikinci cildindeki 'Kanunsuz Topraklar' macerası olmuştur. Giolitti, 15 Nisan 1993'de İtalya'da ölmüştür.
 
Üst