bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
André FRANQUIN, (1924-1997)


franq1.jpg

1924 yılında Brüksel'de doğan André Franquin, liseden sonra oturduğu kentin yakınlarındaki Académie St.Luc'a bir yıl devam ederek resim derslerine girmiştir. 1945 yılında ise Jijé, Morris ve Peyo ile birlikte ertesi yıl kapanacak olan bir animasyon stüdyosunda çalışarak profesyonelliğe adım atmıştır.

André Franquin, 1946'dan itibaren Jijé'nin tarzını takip ederek haftalık Spirou dergisinde çok sevdiği bir uğraş olan çizgiromanlar çizmeye başlamıştır. Franquin, Spirou üzerinde en fazla artistik efor sarfeden sanatçı olarak hatırlanır, zira 1969 yılına değin bu başlıkta performans sergilemeyi sürdürmüştür. 1948'de yakın arkadaşları olan Jije ve Morris ile birlikte çalışmaları geride bırakarak Meksika ve ABD'yi kapsayan uzun bir tatile çıkmıştır. Yayıncısıyla kontrattaki bir anlaşmazlıktan dolayı ters düşerek 1955 yılında Belçika'ya geri döndüğünde Tintin dergisi için Modeste et Ponpon (1970'de bir süre Bücür dergisinde yayınlanmıştır) adlı çizgiromanı hazırlamaya başlamıştır. André Franquin, bu başlıkta bir kız ve genç bir delikanlının romantik olmayan maceralarını 1959'a dek çizmiştir. Ancak 1956'da Spirou'ya da geri dönmüş, üstelik aynı anda iki farklı yayınevi için takma isim kullanmaksızın gerçekleştirmişti bunu. Bu durum bir Avrupalı çizgiromancı için pek görülen bir durum değildir.

Sipru çizgiromanına çalışırken onun yanına ikinci bir karakteri daha ustaca katmayı başarmıştı: Gaston Lagaffe. Bu karakter biraz şapşalca hareketlerle sürekli pot kırıyordu. Ayrıca çizgiroman karakterleri arasında oldukça meşhur bir başka hayvan olan Marsupilami de André Franquin tarafından Sipru'ya hediye edilmiştir. 1987 yılında karakterinin isminden yola çıkarak kurduğu Marsu Productions'la animasyon ve çizgiromanlar üretmeye devam etmiştir.

André Franquin, Spirou dergisinin idarehanesinin bulunduğu yer dolayısıyla Marcinelle Okulu diye anılan ekolün en ünlü ve değerli çizgiromancısıdır. 5 Ocak 1997'de Belçika'da ölen ve kendisinden sonra gelen çizer kuşağından pek çok sanatçıyı stiliyle derinden etkilemiş ve sayısız ulusal ve uluslararası çizgiroman ödülü kazanmıştır.
 
Üst