Altın Kanat

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ALTIN KANAT


Bir western maceracısı olan Drago/Altın Kanat/Dago, ilk olarak Dago adlı derginin yayınlanan 1-8. sayılarında ve yaratıcıları Olivier Peru ile Stephane Peru'nun maharetli fırçasından ortaya çıkmıştır. Barbato Stüdyolarında üretilen bu ilk maceralardan sonra Special-Rodeo adlı çizgiroman dergisinin 171. sayısında yeniden gözükmüştür.

Üzerinde Zagor'unkine benzer gösterişli, oldukça renkli bir giysisi ve yanında da tıpkı Çiko gibi Meksikalı bir arkadaşı olan western kahramanı Altın Kanat, klasik kahraman özellikleriyle dikkat çeken bir karakterdir. Kahraman, kelebek amblemli giysisi ve sürekli eski korsanlık günlerini yadederek, "Haydi babafingo," deyip duran Kukurden (orj: Tartarin) adlı cesur maceracı dostuyla birlikte, atletik meziyetleri ve hızlı silah kullanma yeteneğiyle 1844 yılında Kara Dük komutasında Texas ve New Mexico'yu işgal eden Meksikalı askerlerle mücadele etmektedir. Genç görünüşlü, kızılderili büyülerinden yararlanan, becerilerini mantığıyla birleştirdiğinde önüne geçilmez başarılara imza atarken, genelde Galoway isimli bir asilzadeden ve kızı Brenda'dan yardım almıştır. Charles Malden adlı biriyle nişanlı olmasına rağmen gizliden gizliye Altın Kanat'a önüne geçemediği bir sevgi besleyen Brenda, maceraların ortasında figüran gibi gözükmektedir. Bu arada sadık atı Kasırga'da zorlu dakikalardaki performansıyla onu badirelerden kurtarır. Marcel Navarro tarafından yayınlanan Capitaine Drago, Dragut ve Sibilla gibi başlıklar da Altın Kanat'ın atalarının veya soyundan gelecek kuşaklardaki cesur savaşçıların maceralarını anlatmaktadır.


izgiromanAnsiklopedisi026-2.jpg
izgiromanAnsiklopedisi026-1.jpg


izgiromanAnsiklopedisi026.jpg



1968 ve 1976 Altın Kanat serilerinden iki cilt kapağı ve Dago başlığıyla basılan diğer bir serisinin kapağı.​

Ülkemizde ilk olarak 1966 yılı ortalarında Hayrettin Önder'in sahibi olduğu Önder Yayınevinin Çitlenbik adlı haftalık karma dergisinde de Altın Kanat başlığıyla birkaç macera yaşamıştır. Ayrıca 1967 yılı sonunda Bilge Şakrak'ın Altın Kanat ve 1970 yılında yine yayıncı Şakrak tarafından Dago başlığıyla çıkarılan küçük boy kısa ömürlü bir seride ve Yaşar Şilliler'in 20 Ocak 1976'dan itibaren Altın Kanat adı altında bastığı haftalık dergide maceralar yaşamıştır. 3 Mart 1970'den itibaren ise haftalık fasiküller küçük boy Bilge Şakrak'ın Dago adıyla yayınlanan kendi dergisinde altı ay kadar daha aynı maceralarının yayımına devam edilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi027.jpg


Orijinal bir Altın Kanat/Drago kapağı.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
altinkanat_1968promo.jpg


altinkanat_1974promo1.jpg
altinkanat_1974promo2.jpg


Hayri Önder'in yönetiminde çıkan 1974 tarihli Red Kit dergilerinin arka kapaklarında anons edilen Altın Kanat sayıları. (Üsttekinde Hayri Önder, alt taraftakilerde Yücel Köksal imzası var.)
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,346
1,721
Bu resimler oldukça biz bu çizgi roman tutkusundan bir zor kurtuluruz.
 
Üst