Bud FISHER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Bud FISHER, (1885-1954)


3 Nisan 1885'de Chicago'da doğan Harry Conway Fisher ya da çizgiromanlarından bilinen ismiyle Bud Fisher, ilk olarak 1905'de San Francisco Chronicle'da spor illüstrasyonları çizerek profesyonelliğe adım atmıştır. Bud Fisher, büyük San Francisco yangınından sonra çalıştığı gazetenin spor editörünü tam sayfa genişliğinde bir bant için ikna etmeyi başarmıştır. Bu bant, içerik olarak Clare Briggs'in A.Piker Clerk adlı başlığını taklit edecek ve adı da A.Mutt olacaktır. İşlediği konu da, iflah olmaz bir at yarışı müptelasının önsezileri, kazandıkları ve kaybettikleri üzerine kurulmuştur. Ancak Fisher'ın şansı, William Randolph Hearts'ün yayınladığı sayısız gazeteden biri olan San Francisco Examiner'a geçmesi ve bantına kısa boylu Jeff'i eklemesiyle dönmüştür. Birkaç haftada okurunu avucunun içine alan Mutt and Jeff başlığı ise, Bud Fisher'ın ilk kez 1909'da çizmeye başladığı New York American'da kullanılmıştır.

1919.jpg
1922.jpg


1919 ve 1922 yıllarına ait iki adet Mutt and Jeff kapağı.

1915 yılına gelindiğinde Hearst ile olan kontratını daha cazip bir ücreti olan anlaşma karşılığı iptal eden Bud Fisher, Wheeler Syndicate için çalışmaya başlamıştır. O tarihte altı adet günlük bant için tam bin dolar kazanan Fisher, Wheeler'ın isteğiyle buna eklenen bir Pazar sayfasıyla birlikte aldığı ücreti katlamıştır. O yıllarda popüler çizgiroman bantları tarifi imkansız ölçüde rağbet görüyordu ve Bud Fisher'ın fırçasından mekanik bir şekilde çıkan Mutt and Jeff de bu bulunmazlardan biri olmuştur. 1921 yılına gelindiğinde bu kez Dell Syndicate'den gelen bir teklife sıcak bakma durumunda kalan Fisher, haftada 4.600 doları cebine indirmeye başlamıştır. Bu arada 1915'deki ayrılışından sonra Hearst grubu, kendi bünyesindeki yeni ve genç çizerlerden biri olan Billy Liverpool'a Mutt and Jeff başlığını çizdirmeye devam etmiştir. Üstelik Bud Fisher'la karısının boşanma mahkemesinin renkli ayrıntıları da intikam peşindeki Hearst grubunun gazetelerinden hiç eksik olmamıştır.

Bud Fisher
'ın Mutt and Jeff üzerinden yakaladığı müthiş çıkışları geriden takip eden Liverpool'la arasında dağlar kadar fark vardır; zira bu sayede de 1919-1934 arası Fisher'ın gösterdiği performans müthiştir. Ancak Bud Fisher, 1934' den sonra çok sevdiği başlıkla ilgili heyecanının çoğunu kaybetmiş, bu tarihten sonra da temposu giderek azalmıştır. Fisher, 7 Eylül 1954'deki ölümüne değin ulusal şöhrete sahip başlıktan kazandığı paranın çoğunu lüks yaşantı içinde yemiştir. Başlığı bu tarihten sonra tamamen yardımcısı Al Smith ele almıştır.
 
Üst