Bill FINGER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,875
NeverLand
Bill FINGER, (1917-1974)


8 Şubat 1917'de New York'da doğan Amerikalı çizgiroman dergi yazarı. De Witt Clinton High School'u bitirdikten sonra ressam Bob Kane ile birlikte National Comics (sonradan DC Comics) için iki macera bantı hazırlamışlardı: Rustie and His Pals ve Clip Carson. Finger'in elde ettiği en büyük şey Bob Kane ile Batman üzerindeki işbirliği olmuştur. Batman için bir tarif yapmak gerekirse; çizgiromanların kostümlü, esrarengiz bu tiplemesi National Detektive Comics serisinin 1939'un Mayıs ayında çıkan 27. sayısında ilk kez yayımlanmıştır. Son derece iyi bir yayıncılık başarısı sağlamış ve akabinde birçok benzeri çıkmıştır.

Bill Finger, karakterin kostümü ve tasarımı üzerinde emek sahibi olduğu halde bantta sadece Kane'in adı geçmiştir. Finger, öykülerini de asla imzalamamıştır. Bunun sonucu olarak Finger'in Batman efsanesindeki önemli rolü ancak çok sonraları ortaya çıkmıştır. Finger, Batman senaryolarını 1940'dan 1947'ye kadar süren ve karakterin altın çağı (golden age) diye adlandırılan dönemde kaleme almıştır. Öyküleri her zaman hüzünlü, esrarlı ve kasvetli temada olmuştur. Seri yine de daha çok Finger'in kaliteli buluşlarına ev sahipliği yapmıştır. Kendisini izleyen onca yetenekli kişiye rağmen o, Batman'ın kesinlikle en iyi yazarı olarak kabul edilmiştir.

27-1.jpg


Detektive Comics'in 27. sayısında Batman.

Finger, Timely, Fawcett ve Quality Comics gibi yayın grupları için 1940'lı yılların ortalarında bazı metinsel materyaller yaratmış olsa bile senaryolarının çoğunu National Comics için hazırlamıştır. Bu sayede 1938-1967 yılları arasında her tür National çizgiromanı için yüzlerce öykü yaratmıştır. Süper kahraman öyküleri, esrarlı öyküler, suç, macera ve bilimkurgu öyküleri vesaire. 1974'ün Şubat ayında ölen yazara ithafen o yıl ilk Batman çizgiroman sayısı tekrar basılmıştır ve editör Carmine Infantino dergiyi Bill Finger'in anısına adamıştır.
 
Üst