Ayhan ERER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
Ayhan ERER, (1929-1998)


1929 yılında istanbul'da doğan Ayhan Erer, sanat kariyerine ciddi adımlar atmadan önce Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olmuştur.

Ayhan Erer, gazeteci kimliğiyle de ön plana çıkmış, bu mesleğe ilk kez 1948 yılında Hergün Gazetesi'nde başlamıştır. Bu gazeteyi sonraki yıllarda Yeni Sabah, Vatan, Akşam gazeteleri ve Hayat dergisi gibi basın organlarıyla Nebioğlu Yayınevi'ndeki çalışmaları izlemiştir. Yarım yüzyıl boyunca basın dünyasının içinde emek harcayan Erer, Yeşilçam için de pek çok film afişi hazırlamıştır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Erer, aynı zamanda başarılı bir çizgiroman ressamı olarak da çok sayıda ürün vermiştir. İlk önemli çalışması Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Türkiye Yayınevi tarafından yayınlanan Çocuk Haftası dergisinde 1946 yılında Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve Şahap Ayhan'la birlikte çizdikleri Gültekin başlığı olmuştur.

gultekin.jpg


Gültekin'den bir kare.

İki çizer arkadaş buradaki çalışmalarını genelde isimlerini birleştirerek 'Şahap Ayhan Erer' şeklinde imzalamışlardır. Bu ilk çizgiromanı bir yıl sonra yine beraber hazırladıkları Hortlaklar Gemisi adlı çalışmaları takip etmiştir. Ayrıca yine aynı yayıncının çıkardığı 1946 serisi 1001 Roman'da çeşitli öykülere resimlemeler yapmıştır. Yolları ayrılan iki arkadaştan Şahap Ayhan, yoğun çizgiroman çalışmalarına gömülürken, Ayhan Erer zamanını daha çok Resimli Hikayeler gibi periyodik yayınlarda çeşitli illüstrasyonlar çizerek ve çok sevdiği gazetecilikle uğraşarak geçirmiştir. Altmış dokuz yaşında vefat eden Ayhan Erer'in cenazesi, Karacaahmet Camisinde kılınan öğle namazından sonra, Maltepe Mezarlığı'nda 23 Şubat 1998 tarihinde toprağa verilmiştir.
 
Üst