Alix

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ALIX


Alix'in öyküsü Roma İmparatorluğunun, Sezar'ın lejyonlarıyla tüm dünyaya meydan okuduğu MÖ 53 yılında başlar. Genç bir köle olan Alix, ölmeden önce tüm sırrını kendisine emanet edecek olan soylu Honorus Galla tarafından evlat edinilir ve bir Roma vatandaşı olur. Artık yaşamı ve serüvenci ruhu onu, antik dünyanın dört bir köşesinde maceradan maceraya taşımaktadır. Kendisi gibi eski bir köle olan Enak ile bir başkentten ötekine, dünyayı dolaşırlar. Hatta bu meceracı ruhları onları Çin'e dahi götürecektir.

izgiromanAnsiklopedisi023v.jpg


30 Ocak 1974 tarihli Kara Murat dergisinde yayınlanan Aliks-Küçük Cengaver başlıklı çizgiromandan bir sayfa.

1948'de yayına başlayan Alix çizgiromanlarının herbiri büyük bir özenle hazırlanmıştır. Jacques Martin kaleme aldığı öyküyü resimlemeden önce tarihsel doğruluktan sonuna dek emin olmak istemiş ve bunun için gereken tüm çabayı göstermekten kaçınmamıştır. Alix ve Erak karakterleri hayali bile olsa, ikinci plandaki karekterlerin hemen hepsi de çok önemli gerçek kişilerdir. Cesar Vertingétonix, Andromede, Cleopatra, Burunnus ve diğer birçoğu gibi. Alix, bir yandan tarihi arka fonuyla sayfalar sunarken, öte yandan da okurunun hayal gücünün sınırlarını sürekli zorlar.

Kahramanın 1948'den günümüze değin sadece 20'ye yakın macerası yayınlanmıştır. Bu serüvenler sayıca az olmasına karşın nitelik olarak tartışılmaz bir üstünlüğe sahiptir. Bunun tek nedeni de yaratıcısı Martin'in ünlü Hergé'nin öğrencisi ve asistanı olmasıdır. Martin, renkleri çok iyi kullanıp ondan en iyi şekilde faydalanmasını bilmiştir. Örneğin dramı, sevinci ve duyarsızlığı daima renklerle de anlatmayı seçmiştir (aynı şeyi kahramanlarına da uygulamıştır. Alix sarışın, Enak ise esmerdir).

Martin, iyice yaşlandıktan sonra şöhretli kahramanının yeni maceralarını çizmekte kendisine yardımcı asistan çizerlerle çalışmaya başlamıştır. Ancak senaryolarını büyük bir özenle kendisi hazırlamayı sürdürmüştür.

Bütün bu başarılı kariyerine rağmen Alix, Türkiye'de hiç rağbet görmemiş ve yayın portföyümüze bugüne değin zenginlik kazandıramamıştır. İlk ve son olarak 1974 yılında yayınlanmaya başlayan Kara Murat haftalık dergisinde Aliks-Küçük Cengaver başlığıyla bazı maceraları çıkmıştır.
 
Üst